Délmagyar logó

2017. 02. 25. szombat - Géza 1°C | 8°C Még több cikk.

A leghíresebb álarcosbál: a velencei karnevál

1980-ban, 200 év nyugalom után újították fel a Velencei Karnevált. Ilyenkor  nyüzsgő, álarcos látogatók serege hömpölyög a tereken és a szűk utcákon. Aki ezeken a napokon ellátogat Velencébe, megismerheti ennek a romantikus város farsangi, nagyvilági szalonokat idéző arculatát.

Maga a Karnevál az olasz "Carne Vale" , érvényes a hús kifejezésből származik és a húsvéti böjtök előtti evési és mulatozási kicsapongásokat és szabad mulatozást jelentette. A régi szigorú vallásos hétköznapi életet ez a féktelen örömünnep váltotta fel január 6 Vízkereszt (Kiskarácsony) napjától Húshagyó keddig bezárólag.

Az eldugott falvakban, kevésbé mozgalmas kisvárosokban is nagy népünnepélyeket szerveztek a tél elsiratására és jelképesen végighurcolták a telet ábrázoló szalmabábukat a településen. A bábú elégetését nagy népünnepély, féktelen maskarás, álarcos télriogató farsangi menet kísért. Ez volt a falusi bálok, a párválasztások ideje is. A magyar nyelv FARSANG-nak hívja az ünnepeket, amely valószínűleg a német faseln (felseg, pajkoskodik, ünnepel), vagy a Fastnacht (farsangi éjszaka) szavakból származik.

Az Adriai Köztársaság idejében minden tilalmat feloldottak a karneváli időszak idejére és az utcákat, tereket az álarcokba, álruhákba öltözött nép vette birtokába. A szalonokból, kávéházakból a hangos és féktelen mulatozás zaja szűrődött ki. Kötelező volt az álarc viselése, amelyet már akkor is papírmassé-ból készítettek és díszesen festettek, dekoráltak.

Hasznos tanácsok turistáknak:

Már évtizedek óta kísérek magyar turistákat Velencébe, a Karnevál idején is, ezért sok hasznos tanáccsal próbálom ellátni a NagyUtazás honlap olvasóit:

Fotózás

A Velencei Karnevál egy életre szóló élményt tud adni, már csak azért is,

mert az enyhébb időben, amely ez évben talán megörvendezteti a látogatókat, még többen lesznek az utcákon.
Megcsodálhatjuk a korhű csodás öltözékeket, kincset érő álarcokat és különleges fejdíszeket, de a barokkos ruhák és hangulat mellett a vidám és bohém olasz emberek is kitesznek magukért az otthon fabrikált, vagy vett kosztümökkel.
· Készüljenek fel már otthon kellő film, kiegészítő elemek betankolásával, hogy az ilyenkor megemelkedett árak ne vehessék el a sok szép fotó elkészítését.

Közlekedés

Velencében a karneváli hétvégeken emberek tízezrei közlekednének, inkább hömpölyögnek a szűk utcákon, tereken, hidakon, hogy aztán a Szent Márk térre érve még többen legyenek.
Az utazó, ha vonattal jön, akkor a Főpályaudvarról ( Stazione, Ferrovia jelzéssel) gyalog érdemes balkéz felé nekiindulni a Lista di Spagna főutcán, amely kezdetben szélesen, majd egyre keskenyedve vezeti az embereket a Rialto, majd a Szent Márk tér felé ( kb. 45 perc).
Aki autóval érkezik, számoljon azzal, hogy a parkolóházak a Róma téren ( Piazzale di Róma) már biztosan dugig lesznek és egy napos parkolás belekerül vagy 60-70.000 Lirába ( € 30-35 Euroba). A nagy parkoló szigeten, a Tronchetto-n valamivel olcsóbb a parkolás, de óriási a zsúfoltság és esetleg órákba telhet onnan kiállni.
Javaslom az autót Mestre-ben , a szárazföldön hagyni egy csendes utcában, lehetőleg a pályaudvar környékén és vonattal, vagy a helyi sárga buszokkal 10-15 perc alatt bemenni Velencébe. A buszok a Róma térig mehetnek, onnan gyalog, vagy a Canal Grande-n vízibusszal lehet a Szent Márk térre bejutni.
Azok, akik busszal, csoporttal érkeznek, nyilván a programszervező döntéseire vannak utalva.
De gondolják meg, hogy ezen a Tronchetto parkoló szigeten néha 600-800 autóbusz is parkol és órákba tarthat, amíg az elkésett utasok megtalálják az autóbuszt, aztán ennek a busznak ki kell araszolni a parkolóból. Szinte mindenki koraeste megy el és tavaly volt úgy, hogy egyes buszok 3-4 óra alatt tudtak csak kiállni.
Javaslom, hogy Jesolo után a Punta Sabbioni kikötőbe álljanak le, itt is vannak jó busz parkolók és az utasok a 40 perces hajóút után közvetlenül a Szent Mark térre futnak be ( Piazza San Marco). A hajók 20 percenként indulnak és emeletes, tágas, nagy kapacitású hajók ezek. Árak, mint a vízibusznál.

Velence igazán a gyalogosok városa, de felejthetetlen látvány a Canal Grande ( a Nagykörút itteni vízi megfelelője) forgalma, a nyüzsgő csónakok, vízibuszok és egyéb vízi járművek forgalma a csodás palotákkal díszített csatornán. Ezeket a megszámozott vízibuszokat Vaporetto-nak hívják és biztosan nagyon zsúfoltak is lesznek a karnevál alatt. Arra is gondoljanak, hogy a vízi karnevál alatt a vízi közlekedés egy része le lesz zárva, így aki egy találkozóra akar visszajutni, nem lesz könnyű.

A közlekedéshez hozzá kell kalkulálni, hogy a városban óriási a tömeg (gondoljuk arra, hogy a budapesti tűzijátékra a Duna parton mennyien várakoztak, itt még többen lesznek…), így többszörös időt kell kalkulálni a helyszínek elérésére és a rendezvényeken megfelelő hely elfoglalásához.

Aki belefárad majd az egész napos tömegbe, a lökdösődésbe, padokról, parkokról ne is álmodozzon, mert alig vannak. Igazán megpihenni egy csöndesebb és eldugott templomban lehet. A presszók ( ott Bar-nak hívják) és éttermek zsúfoltak és persze a kiemelt időszak szerint az árak is rekordokat döntögetnek.
Toilette lehetőség található, a városi önkormányzat WC-ket üzemeltet, és mozgó egységeket is felállítanak. A Toilette, vagy WC jelzést kell követni. A használatért természetesen fizetni kell, ára 1.000 Lit vagy 0.52 € .
Ha már igazán elfáradtak, érdemes levágni a főutakról egy kis sikátorban és a belső kis tereken nyugalmas az élet (a velenceiek is ide menekülnek ) és egy padon életet lehet lehelni a fáradt lábakba.

Programok

Ha kisebb társaságok csoportok állnak össze, vagy az utazási iroda „idegenvezetést" is beír a programjába, nagyon figyeljenek oda, hogy magyar idegenvezető külföldön nem végezhet idegenvezetői munkát, csak amolyan néma sétaként viheti el ide-oda a csoportját. Nagyon szigorú törvények és szankciók vannak a feketén dolgozó (abusivo) idegenvezetők ellen és óriási pénzbüntetés, kitiltás és az európai közösség területén is alkalmazható retorziók várhatnak az fülön csípett prókátorokra.

Egy kis programajánlat a „csendesebb vizekre" evezők részére:

· Gyalog átsétálni az Accademia hídon a Canal Grande fölött és a Dorsoduro sziget csendes szép kerülete jó kis pihenés lehet. A Santa Maria della Salute, a Dogana (Vámház) körbesétálása után kiérhetünk a szélesebb csatorna felé és a Chiesa dei Gesuati templom is érdekes program lehet.
· A Rialto híd és a környező piac nagy látványosság. Innen eléggé zegzugos úton lehet eljutni a Campo San Paolo után a Frari nagytemplomhoz. Ott a környék már csendesebb és az eldugott csatornák között sétálva fel lehet még fedezni a régi gondola készítő és javító műhelyeket is. A Frari templomban belépőt kell fizetni, de a monumentális templom, a síremlékek, a híres Tiziano „Madonna mennybemenetele" c. kép megéri a fáradságot. De a festészet kedvelői ne hagyják ki az Accademia Képtárat sem.
· La Giudecca, a Ghetto környéke: itt alakult ki a világon először a zsidó lakosság elkerített lakrésze a XIV. sz-ban. Ma 5 kis zsinagóga működik, Scuola-nak hívják és szombat kivételével gyalogos túrákat is szerveznek a belsők megtekintésére.
· Riva degli Schiavoni: bár itt is nagy a tömeg, de nem olyan hektikus, mint a Szent Márk téren, vagy a Sóhajok Hídjára rátekintő hídon, ahol néha félórás helybenjárás után lehet csak átsodródni. A Hotel Danieli luxusszálló után az Európa hotel előtt padok is találhatók. A Chiesa della Pietá templom és a volt Ospedale (kórház) ma a zenei élet központjai: felcsendülnek Monteverdi és A.Vivaldi zenéi.
Chiesa della Pietá
Innen érdemes elsétálni az Arsenale (volt Fegyverraktár és hadihajó kikötő) felé. Itt készülődnek a hajós felvonulás bárkái és szép tágas terek találhatók. A közeli San Zaccaria templomot is érdemes felkeresni.
· A San Marco tér mögött felfedező sétára indulhatunk. Keressék meg az eldugott Palazzo del Bovolo-t jellegzetes csigalépcsős kialakításával.
Ezen a környéken található a Santi Giovanni e Paolo gótikus
Palazzo del Bovolo
monumentális nagytemplom. Velencei Pantheon-nak is nevezik a sok híres dózse síremléke miatt.
A templom előtti téren áll a híres Colleoni hadvezér lovasszobra.
· Innen érdemes átkelni egy vízibusszal a közeli Murano szigetre és megnézni az üvegművesek műhelyeit, ahol a csoportok részére bemutatókat tartanak.
· Innen tovább lehet menni egy másik vízibusszal Burano szigetére. A hangulatos kis település színes házaival, csipkeverő műhelyeivel és boltjaival sok szép látnivalót és fotótémát kínál.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meg Ryan, a 'totális divatroncs'

A világ legrosszabbul öltözött hölgye tavaly Anne Nicole Smith volt, megelőzve többek közt Meg Ryant… Tovább olvasom