Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

A legnagyobb magyarra emlékeznek

Kiállítás, ünnepi megemlékezés és koszorúzás várja mindazokat, akik gróf Széchenyi István emléke előtt kívánnak tisztelegni születésének 215. évfordulóján. Nagycenken holnap lesz erre lehetőség az önkormányzat és az általános iskola által szervezett programon.
A tavaly megjelent Széchenyi című könyv szerzője, Bánhegyi Ferenc író, tanár mond ünnepi beszédet a holnap délután négy órakor kezdődő megemlékezésen a nagycenki Széchenyi téren Széchenyi István szobránál. Ezen az alkalmon kerül sor a megyezászló átadására is.
– Az ünnepségre meghívtuk a volt Széchenyi-birtokok községeinek iskoláit. Jelképes, hogy a sopronhorpácsi, a fertőszéplaki, az iváni és a nagycenki diákok közösen adnak műsort. A célunk ezzel az, hogy a legnagyobb magyar örökségének emléke előtt való tisztelgés ne Nagycenk belügye legyen, hanem váljon az egész környék és minden Széchenyit tisztelő ember ünnepévé – mondja Szabó Attila iskolaigazgató.
A megemlékezéssel párhuzamosan az iskola aulájában felállított emlékkiállítás is felidézi Széchenyi korát, személyét, a tárlaton fotók, könyvek, makettek mesélnek majd a Széchenyi családról és a gróf emlékét őrző szobrokról, épületekről. A bemutatott tárgyak, emlékek egy része Bánhegyi Ferenc gyűjtéséből származik, másik része az iskola és a nagycenki emlékmúzeum tulajdonában van.
A gróf Széchenyi István születésének 215. évfordulója alkalmából megrendezendő ünnepség holnap délután négy órakor kezdődik a nagycenki Széchenyi téren. A köszöntők, a megyezászló átadása, az ünnepi műsor és Bánhegyi Ferenc beszéde után megkoszorúzzák Széchenyi szobrát, majd Szabó Attila iskolaigazgató az iskola aulájában megnyitja az emlékkiállítást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ösztöndíj a külföldön tanulóknak

Külföldön tanulók és kutatók kaptak ösztöndíjat tegnap a megyeházán. A 2.800.000 forint alapítói… Tovább olvasom