Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 25°C Még több cikk.

A legolcsóbbak között a budapesti energia

Az energiaár a felmérés szerint átlagosan 41 százalékot tesz ki az áram, illetve 54 százalékot a gáz lakossági végfogyasztói árában.
A lakossági árak kétkörös csökkentése után a legalacsonyabbak közé kerültek Európában a magyarországi lakossági áram- és gázárak - írja a Napi Gazdaság az E-Control Austria, a VaasaETT és a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) decemberi összesítésére hivatkozva.

A lap keddi cikkében ismerteti: a budapesti átlagfogyasztók Belgrád, Zágráb és Bukarest (6,24, 12,90, illetve 13,09 eurócent kilowattóránként) után a legalacsonyabb összeget fizetik az áramért, kilowattóránként 13,40 eurócentet (nagyjából 40 forintot). Ez a vizsgált 23 főváros 18,26 eurócentes átlagát is több mint negyedével múlja alul.

A budapesti átlagos fogyasztó által fizetendő lakossági gázár a második legalacsonyabb a felmérés szerint, a 3,71 eurócentes kilowattórára számolt összeg alig több mint 15 százalékkal magasabb a bukaresti 3,09 eurócentnél, Belgrádban 4,37, Varsóban 5,01, Pozsonyban és Zágrábban pedig 5,41 és 5,44 centbe kerül az adott mennyiségű gáz.

Vásárlóerő-paritáson - a fizetésekhez viszonyítva - nem ennyire szép a helyzet. A MEKH fogyasztók teherbíró képességét mérő mutatója szerint a budapesti átlagos - kéttagú - háztartás nettó jövedelmének 5,9 százalékát költi átlagosan áramra és gázra. Ez a bukaresti 8,6, a pozsonyi 6,4, a prágai és lisszaboni 6 százalék után következik a sorban, míg Varsóban 5,8, Ljubljanában 4,8, Stockholmban 3,6, Berlinben 2,5, Bécsben 2,2, Londonban 1,7 százalékon áll a mutató.

Az energiaár a felmérés szerint átlagosan 41 százalékot tesz ki az áram, illetve 54 százalékot a gáz lakossági végfogyasztói árában. Magyarországon az áram végső árának 37 százalékát a szállítási költségek, 21 százalékát pedig az áfa jelenti, az energiaár - amely a szolgáltató nyereségét is tartalmazza - a fogyasztói árnak csupán 42 százaléka. Az áfa súlya Budapesten a legmagasabb a vizsgált városok között, de a disztribúciós költségek részaránya is a legmagasabbak között szerepel. A gáz esetében a szállítás 19, az áfa pedig 21 százalékot ad a végső árból, itt az energiaár 60 százalékos súllyal szerepel - ismerteti az újság.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bekerül a törvénybe a védendő vízfogyasztó fogalma

Ide tartoznak a szociálisan rászorulók, valamint a fogyatékkal élők. Tovább olvasom