Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A legpontosabb mérés világrekordere magyar céget vásárolt

A világpiacvezető labortechnológiai termékeket, például precíziós mérlegeket gyártó göttingeni központú német Sartorius megvásárolta a budakeszi telephelyű magyar S-Membran céget.
A német cég 1971-ben állította elő az első nanogrammos mérleget, amivel felállította a legpontosabb mérés világrekordját, például ezt a mérleget használták az első Holdra lépő ember, Neil Armstrong által gyűjtött holdkőzet mérésére is.

Reinhard Vogt, a Sartorius Stedim Biotech igazgatóhelyettese a Független Hírügynökség érdeklődésére elmondta: a cég megvásárlásának határozott lökést adott, hogy 2008-től Budapestre költözik az Európai Unió kutatás-fejlesztési központja, amely tucatszámra fogja idevonzani azokat a laborokat, kutatási központokat, amelyek a Sartorius műszereit használják.

1996-ban a Sartorius kifejlesztette a világ első ultra-mikromérlegét, aminek felbontása 0,1 mikrogramm. Érzékeltetésül ez a mérési tartomány 21 millió egységre történő felbontását jelenti.

A Sartorius magyarországi jelenléte erősítésének legfőbb haszonélvezői a gyógyszer-, vegyianyag-, élelmiszer-, és italgyártók, továbbá az állami szektor számos kutatási és oktatási intézményei lesznek, akik könnyebben juthatnak hozzá a világszínvonalú precíziós mérőműszerekhez, és a szervizhez. Ugyanakkor a Sartorius biotechnológiai üzletága egyértelműen hozzájárul az iparágban végbemenő gyors technológiaváltáshoz.

A legpontosabb mérés világrekordere magyar céget vásárolt.
A legpontosabb mérés világrekordere magyar céget vásárolt.

Az S-Membran Sartorius által történt átvétele után a magyar szakemberek a szomszédos országokban, Szlovéniában, Szlovákiában, Horvátországban és Romániában is vállalkoznak alkalmazás- és szerviztechnikai feladatok ellátásra.

A cég története a rövid karú analitikai mérleget kifejlesztő Florenz Sartorius által 1870-ben történt megalapításáig nyúlik vissza, 1918-ban találta fel a későbbi Nobel-díjas Richard Zsigmondy, magyar származású vegyész és fizikus a membránszűrőt, 1922-ben pedig a "hideg ultraszűrőt"; mindkét találmány a Sartorius szeparációs és szűréstechnikai berendezések ipari méretű gyártásának alapját képezte.

Az 1970-ben a Sartorius által megkonstruált első elektronikus precíziós mérleg a megbízások számának robbanásszerű növekedéséhez vezetett, aminek eredményeképpen számos külföldi leányvállalat megalapítására került sor.

Ma a Sartorius konszern világszerte több mint 4.500 munkatársat foglalkoztat, és saját termelőegységei, továbbá leányvállalatai és helyi képviseletei vannak Európa, Ázsia, valamint Amerika több mint 110 országában. A Sartorius forgalma 2007-ben 622,7 millió euro (mintegy 150 milliárd forint) volt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormány nem hagyja cserben a panellakások lakóit

A kormány se a gáz, se a távhő árát nem emeli, de az MSZP már kidolgozta azt a javaslatot, amely… Tovább olvasom