Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

A legtöbben elfogadják a műhibákat

A magyarok nagyjából kétharmada gondolja úgy, hogy az orvos is ember és ezért természetes, ha néha hibázik.
A megkérdezettek 30 százalékának ugyanakkor jóval radikálisabb a véleménye, szerintük orvosként nem lehet hibázni, hiszen emberéletekről van szó - derül ki a Szinapszis Kft. legújabb, a WEBBeteg.hu egészségportál megbízásából készített felméréséből.

A felmérés szerint az emberek 64 százaléka szerint természetes, hogy az orvos is hibázik. A megkérdezettek 30 százaléka szerint ugyanakkor orvosként nincs helye a hibának. A felmérés szerint a kérdésre adott válaszok az életkorral együtt változnak. A fiatalabbak között többen vannak, akik szerint nem hibázhat az orvos. A 18 és 25 év közöttiek 38 százaléka vélekedik így, míg a 26 és 35 év közöttieknél ez az arány már csak 36 százalék.

A megkérdezettek 22 százaléka mondta azt, hogy a családjában már fordult elő orvosi műhiba. A közlemény azonban megjegyzi, hogy a válaszadóknak eltérő fogalmai lehetnek az orvosi műhiba jelentéséről. Előfordulhat, hogy műhibának értékelnek valamit, ami voltaképpen orvosi és jogi szemszögből nézve nem az. Ebből adódhat az is, hogy bár 220-an tettek említést műhibáról, az esetek 95 százalékában mindez nem járt semmilyen következménnyel. Mindössze négyen említették megoldásként a peren kívüli egyezséget és hárman mondták, hogy perre vitték a dolgot, amelyet elveszített az orvos, vagy az egészségügyi intézmény.

A kutatásból az is kiderül, hogy tízből nyolcan a televízióból és rádióból tájékozódnak a témával foglalkozó kérdésekben. Ám míg az alapfokú képzettséggel rendelkezők 24 százaléka teljesen hiteles forrásnak fogadja ezt el, a felsőfokúak mindössze 7 százaléka nem kérdőjelezi meg azt.

Olvasóink írták

 • 4. Lutetia 2009. május 14. 13:58
  „Hibázhat az orvos. Csak aztán viselje is a következményeket.”
 • 3. pille 2009. május 14. 13:30
  „Nem fogadják el a magyarok a műhibákat, csak nem tudnak ellene mit tenni, mert az orvosok körmük szakadtáig védik a mundér becsületét.Az igazságszolgáltatás meg egyszerűen ezekben az esetekben legtöbbször nem nevezhető igazságszolgáltatásnak.”
 • 2. gróf 2009. május 14. 06:12
  „Ha a gázszerelő rosszul köti be a vízmelegítőt és szénmonoxid mérgezésben meghal valaki, ha a villanyszerelő miatt halálos áramütés ér, ha a buszsofőr miatt emberek meghalnak, mert elnéz egy előzést, az autószerelő rossz féket csinál és emiatt halálos baleset lesz, eljárás indul ellenük valami kacifántos "foglalkozás során gondatlanságból elkövetett emberölés" miatt.
  Van rá példa, hogy börtönbe kerültek szakemberek. Nem emlékszem, hogy orvos kapott volna letöltendőt műhibáért.

  Mindenki elnéző a műhibával kapcsolatban, mert nem hiszik el, hogy az Ő hozzátartozójuk/Ők sem kivételek. Ameddig mással történik, borzongok, de nem haragszok az orvosra...
  Pedig az élet nem játék.”
 • 1. flexsnake 2009. május 13. 20:01
  „Az orvos nem hibázhat. A péknek lehet.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

H1N1 vírus gyanús beteg Budapesten

Úgy tudni, hogy a beteget a VII. kerületi Huszár utcából vitték el a László Kórházba a speciális… Tovább olvasom