Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 28°C Még több cikk.

A lélek rácsai Dénesfán

Egri Ágota tavaly márciusban lábfájásra panaszkodott, háziorvosa kórházba utalta. A középkorú nőt átszállították a pszichiátriára, másfél hétre rá pedig a dénesfai mentálhigiénés otthonban találta magát. Utolsó szalmaszálként lapunktól kért segítséget.
A kastély csöndes, itt az az igazán nagy esemény, ha kinyit a büfé, vagy valakihez látogató érkezik. Ágotával némi olvasnivaló meg egy pohár őszilé mellett az ebédlőben keresünk helyet.

„ Haza szeretnék menni!”

– Igaz, három éve leszázalékoltak, de nem érzem magam idevalónak – töri meg a csöndet az ötvenhárom éves nő. (Már csak a hely révén is várhatnám a dühkitörést, a nagy érzelmi reakciót, ám az asszony túlontúl is hallgatag.)
– Meglehet, a nyugtató meg a többi gyógyszer teszi – szólal meg. De azt itt nem mondják, melyik bajra mit kapok. Haza szeretnék menni. Múlt év áprilisa óta egyetlenegy nap eltávozást vagy szabadságot nem kaptam. Még karácsonyra sem, pedig azt a gondnokom is kérte. Nem tudom, mit vétettem, hogy ide bezártak. Úgy érzem, esélyt sem kaptam a gyógyulásra.
– Beteg?
– Nem érzem magam annak. Harminc évig pénzügyi előadóként dolgoztam. Igaz, a rendszerváltás után hangulati problémákkal, depresszióval kezeltek. Rokkantnyugdíjas vagyok, de el tudom magam látni.
– Várja valaki otthon?
– A szüleim nem élnek már, gyermekem nincs. A rokonokra nem igazán számíthatok, de azért biztosan lesz olyan barát vagy ismerős, aki nyújtja a kezét. Az ügyeimet most egy ideiglenesen kirendelt gondnok intézi. Haza szeretnék menni, de itt ezt hiá-

ba mondom. A főorvos fixa ideája, hogy nem enged el.

Szabadság nélkül

Ágota ideiglenes gondnoka előbb készségesen nyilatkozik, majd telefonon és személyesen is visszavon minden mondatot. Mintha tartana bármitől is, pedig több mint 10 éve végzi ezt a tevékenységet. Általában egyébként a kirendelt (ideiglenes) gondnok fizette és ezután is fizeti az asszony lakásrezsijét, vízórát csináltat – már ha kell. A rokkantsági járadék másik felével a gondozott maga rendelkezhet.
Lapunk úgy tudja, az ideiglenes gondnok maga kérte, legalább karácsonyra engedjék haza Ágotát, ám az őt kezelő főorvos elzárkózott ettől.
Nehéz lenne összerakni, mi is történt az elmúlt tizennégy hónapnyi idő alatt, mindenesetre ennyi ideje az itteni és két független szakértő bevonásával sem tudják eldönteni pszichiáterek és főorvosok: gondnokság alá kerül-e Ágota. Hogy az eltelt idő alatt egy zárt intézményben mivé válhat egy ember, azt ki-ki eldöntheti. A beteg- és ellátottjog idevonatkozó passzusai szerint mindenesetre járt volna szabadság a gondozottnak. Nem egyszer, többször is.

Húzzák az időt?

Dr. Rampasek Béla ügyvéd bizakodó. Az ügyvéd egyik barátjától hallott Ágota ügyéről, s az ő kérésére vállalta el a nő procedúráját.
– Az egyik tárgyaláson elhangzott például, hogy Ágota lehamuzta az egyik szomszéd lábtörlőjét – így az ügyvéd. – A védencem nem dohányzik, érthetetlen és nevetséges ez a fajta megjegyzés. Az idő pedig telik, egy teljesen átlagos mentális állapotú embert is megviselne egy zárt rendszerű kórház, hát akkor egy pszichésen labilis embert? De kérdezem én, ha eszerint ítélnénk, vajon hányan, de hányan lehetnénk hasonló helyen...?
Több szakértő is vizsgálta az asszony elmeállapotát, ám ezek a vélemények – a minap tartott bírósági tárgyalás alapján – némiképpen ellentmondanak egymással. Az egyik szerint ugyanis Egri Ágota skizofrén, alkalmatlan önálló életvitelre, a legutóbbi, Veszprém megyéből kirendelt pszichiáter szakértő szerint viszont a gondozott „intelligens, nem szétesett, nincsenek bizarr tudatfeldolgozásai és egy kezdő orvos számára talán fel sem tűnne, hogy úgynevezett tartós paranoid zavarban szenved”. Éppezért az ápolt alkalmas például a saját nyugdíjának, illetve a pénzügyeinek a kezelésére. Egri Ágota kezelőorvosa többszöri kérésünkre sem kívánt reagálni sem a beteg állapotára, sem pedig a történtekre.
Az asszonyt a legutóbbi tárgyalást követően visszaszállították Dénesfára. A szakértők pedig újabb időt adtak maguknak, hogy eldönthessék: bentlakásos intézetben van-e helye az asszonynak, s ha igen, pontosan miért...?

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára lehet a fokhagymának

Félő, hogy idén sem lesz megfelelő piaci ára a fokhagymának, pedig a körülmények hosszú évek óta… Tovább olvasom