Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 26°C Még több cikk.

A lélekölő munka árt a szívnek

A lélekölően unalmas munka árt a szívnek: szaporább verésre készteti, ami nem egészséges.

A lélekölően unalmas munka árt a szívnek, szaporább verésre készteti,  ugyanakkor monotonabbra, ami szintén nem jó - állítják brit kutatók. 
Vizsgálódásukkal arra próbáltak választ találni, hogy miért több a szívbeteg az alacsonyabb iskolázottságúak körében, akik rosszul fizetett állásokban dolgoznak. Összesen 2197 férfit vizsgáltak meg, 45-68 életév közöttieket, ami alapján arra jutottak, hogy átlagot számítva az alantasabb munkák végzőinek a pulzusa percenként 3,2-del szaporább, mint a magasabb beosztásokban dolgozóké, ráadásul szívverésük nem elég dinamikus, nem változik ritmusa kellően. Minél alacsonyabb valaki társadalmi helyzete, annál erőteljesebbek ezek a tünetek és annál depressziósabb. 

"Az artériák úgy viselkednek, mintha tudnák, hogy mennyire iskolázott gazdájuk" - mondta Harry Hemingway, a vizsgálódás vezetője. 
Arra, hogy az alacsonyabb iskolázottságúak - egyebek közt egészségügyi tájékozatlanságuk miatt is - eleve kevesebbet törődnek egészségükkel, életvitelükkel, nem tért ki a hír, márpedig ez is része lehet annak, hogy körükben több a szívbeteg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madagaszkár

Mi történne, ha négy állatot egy New York-i állatkertből valódi dzsungelbe tennénk át? Tovább olvasom