Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A lengyel–magyar barátság első emlékműve

Győrben, a Bem téren állítják majd fel az első köztéri lengyel–magyar barátságot jelképező emlékművet. Elkészítése és felállítása a legszélesebb társadalmi összefogással valósulhat meg.
A Pilsudski Történelmi Társaság kezdeményezte és állítja fel Győrben, a Bem téren az első köztéri lengyel–magyar barátság emlékművét. A szobor 12 millió forintba kerül, s elkészítéséhez máris számosan jelezték támogatásukat. Erről és az emlékmű elkészítésének körülményeiről a társaság elnöke, Kollár János tájékoztatta tegnap a sajtó képviselőit.
A műalkotást a fővárosban élő Tóth Dávid szobrászművész készíti majd, aki Stanislaw Worcell által még a XIX. század közepén megfogalmazott gondolatoknak szeretne megfelelni: „Magyarország és Lengyelország két öröklétű tölgy, melyek külön törzset növesztettek, de gyökereik a föld alatt messze futnak, összekapcsolódnak és láthatatlanul egybefonódnak.”
A Bem téren keresztülmenő járdákkal határolt háromszögben áll majd a három és fél méter magas, ugyanilyen széles, 50 centiméter mélységű, finoman egymás mögé csúsztatott két tölgy. Szándékolt a kiterjesztett jelleg, a szimbólumszerű ábrázolást segíti, és mindkét nép életútját mint életfa jelképezi.
A műalkotás süttői mészkőből készül, az 50 tonnás kő egymagában hárommillió forintba kerül, melynek költségét a Dráva–Duna Cement Kft. vállalta magára Vácról. A szállítását és a műalkotás majdani végső helyére való juttatását a Történeti Intézet finanszírozza. Támogatást ajánlottak fel Ózdról, Százhalombattáról, Szolnokról, és persze Magyarországról és Lengyelországból is magánszemélyek, cégek.
A műalkotás alapkőletétele október 27-én lesz, avatni pedig jövő év március 24-én szeretnék. – Az emlékmű anyaga lehetőséget nyújt különböző faragási struktúrák megmutatására – nyilatkoztatta ki az alkotó. – A szobor kőla-

pokkal burkolt járdán lesz megközelíthető, mely az emlékművet megkerüli, lehetővé téve a körüljárhatóságot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elosztva küldjék őket

a rendelésre!

A Zrínyi utcai sportorvos egy kabaré! Szezonkezdete napi maximum 60 fő, rendelésről késnek, a… Tovább olvasom