Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

A Los Angeles Times a magyar szélsőjobb térnyeréséről ír

A szélsőjobb magyarországi térnyeréséről közölt terjedelmes riportot vasárnap a Los Angeles Times című liberális amerikai napilap.
Vona Gábort karizmatikus fiatal nacionalistaként, pártját Magyarország legújabb, leggyorsabban növekvő és legellentmondásosabb pártjaként jellemzi az újság, amely szerint a Jobbik népszerűsége gyorsan erősödik a legkülönbözőbb konzervatív magyarok körében, különösen a fiatalok között és vidéken. Elemzők szerint a párt népszerűsége a roma kisebbséggel szembeni gyűlöletből táplálkozik és abból, hogy vezetői folyamatosan "cigány bűnözést" emlegetnek.

A Los Angeles Times szerint a Vona Gábor által alapított félkatonai szervezet, a Magyar Gárda és a hatóságok közötti összeütközések csak erősíteni látszanak a náci jelképeket használó, radikális nacionalista párt népszerűségét a csalódott néptömegek körében.

A lap a Komáromból keltezett riportban elemzőkre hivatkozva arról írt, hogy a Jobbik és a Magyar Gárda térnyerésével párhuzamosan egy sor kegyetlen támadás történt romák, közöttük gyerekek ellen. "Elemzők szerint ez nem véletlen" - írta a lap, hozzátéve, a Jobbik ellen az a vád, hogy finoman kódolt antiszemitizmust terjeszt és nyíltan Magyarország náci múltjához kötődik.

Az újság elemzők alapján azt írta, hogy a Jobbik népszerűsége egy sor tényező következménye. Ezek közé tartoznak a növekvő gazdasági gondok, a bal- és jobboldalon is tapasztalható ellenszenv a politikai elittel szemben, valamint az az elterjedt nézet, hogy a kormány nem volt képes hatékonyan kezelni a bűnözést és az etnikai feszültségeket.

Olvasóink írták

97 hozzászólás
 • 97. xcbcr 2009. október 17. 19:40
  „89. A rózsadombról irányítják a cigánybűnözést, tehát nincs cigánybűnözés, max. mesterségesen szított etnikai feszültségek, ami most visszaütött a rókadombra.

  Személyes élmény: Nemrégen valami közlekedési anomália következtében stoppolnom kellett Szegedre, és szépen rámsötétedett, mert senki nem vett fel 2,5 órán keresztül. Ahogy sötét lett, felvettem a láthatósági mellényt (a bringa miatt állandóan ott figyel a hátizsákban) azt tapasztaltam, hogy legalább a gyorshajtás megszűnt.

  Azután nemsokára satufékkel megállt egy sötét audi. Csákó kihajol ijedten belőle, mondom "szevasztok, szegedre megyek" - "ööö a másik oldalról szállj be!". Beülök, látom, hogy be van folpakkozva bal hátsó ajtó - kitört az üveg. Hátul az anyósülés mögött bészbólütő figyel. Az anyósülésen fekete-izompólós nyalka cigánlegén, előttem egy keresztapa hangú nagy kopasz csíkosinges.

  Az ok amiért elvittek, mert elsőre azt hitték, hogy rendőr vagyok, és nagy ijedség miatt felvettek, később azon kattogtak, hogy biztosan nem-e titkosügynök vagyok. Az a szitu, hogy ismerem ezt a parát - nem elsőre utazom "cigánybűnözőkkel". Elég sokat paráznak azon is, hogy vajon követi-e őket valami autó. Ja és a cigánybandákba valahogy mindig keveredik, egy kékszemű szőke is. Ez hogyan van?

  Na mind1. A pénzbehajtók és uzsorás végrehajtók élete, az ilyen sztojka féle katonák élete folyamatos félelemben telik, nem egyszerű az életük, mert a bűnözés, ha hivatássá válik, akkor nehéz belőle kiszakadni, és a hierarchia tetején, ma, ebben az országban általában egy köztiszteletben álló "vállalkozó", politikus, üzletemebr csücsül, akiknek az efféle üzletekből mindig visszaosztanak, és amíg van visszaosztás, addig a mehet minden tovább. Aki a végrahajtó az a ranglétra alján csücsül, csupán eszköz és bármikor beáldozható.
  A jobbik sem kivétel, ők is csak pislognak, amikor arról kellene beszélni, hogy honnét van a pénz, a kampányoláshoz.”
 • 96. bélás 2009. október 12. 13:36
  „a kormány nem volt képes hatékonyan kezelni a bűnözést és az etnikai feszültségeket.
  Nem a bűnözés a legnagyobb gond, hanem a válság kezelésük nulla.”
 • 95. keiner 2009. október 12. 11:21
  „92. hozzászólás jq 2009.10.12. 10:46, igen értelek, de az emberek nehezen feléjtik. Föként, mert pár év óta egyesek már megint a hataron rugdalosznak.”
 • 94. lidocain 2009. október 12. 11:00
  „93. abszolút igazad van,csak rossz látni,hogy ennyire képtelen felfogni az egyik ember amit a másik mondani szeretne,inkább kiforgatják a szavakat. met érvelni azt tényleg nem tudnak.”
 • 93. KaszaOne 2009. október 12. 10:46
  „90. lidocain Gyakorlatilag itt a fórumon majdnem mindenki fanatikusan ragaszkodik a nézeteihez. A jobboldal érvelni szokott, a bal meg fröcsögni, ezt megfigyeltem. Annyira ez nem is lényeg, hamarosan itt lesz a lehetőség, és maguktól fognak átállni a kérkedők, mert látni fogják, hogy amiről beszélünk, az működik is, és még demokratikus is, ami a jelen rendszerről nem mondható el. Majd az idő igazol minket.

  Szebb Jövőt!”
 • 92. jq 2009. október 12. 10:46
  „Kedves keiner!

  150 évvel ezelőtt más normák voltak, mint most, pl a zsidó emancipáció sem történt még meg.Mit szólnál hozzá, ha valamelyik ország egy zsidó vallású ember tanúvalomását nem tartaná egyenértékűnek egy keresztényével, arra hivatkozva, hogy más országokban ez 150 évvel ezelőzz általános volt”
 • 91. KaszaOne 2009. október 12. 10:42
  „85 keiner
  Igen, ha innen nézzük, igaza van a szlotákoknak, mert mi is meg tettük, én még sem fogok egyet érteni vele, úgy ahogyan ők sem értettek vele egyet, és kilobbiztak maguknak egy ingyen országot. Apponyi ezt tette, ez akkor volt, most meg most van, és gyakorlatilag szabad nyelvhasználat van Magyarországon. Szerintem a legdiplomatikusabb az lenne, ha minimum viszonoznánk a viccállamnak ezt a törvényt.”
 • 90. lidocain 2009. október 12. 10:41
  „Szebb Jövőt kaszaone!
  ugysem érti. az a baj néhány emberrel,hogy nem is akarja érteni amit mondani próbálsz neki,hogy ennek mi az oka azt nem lehet tudni sajnos.”
 • 89. lidocain 2009. október 12. 10:38
  „amerikából pont annyira van rálátásuk a valóságra mint a rózsadombról. bármennyire is nem tetszik cigánybűnözés van. de nem ezen kellene lovagolni hanem megpróbálni tenni ellene.
  amugy az egész cikk egy szinte minden valóságalapot nélkülöző baromság.”
 • 88. KaszaOne 2009. október 12. 10:36
  „Mignon, eddig azt hittem van remény, de látom, hogy esélytelen vagy. <moderálva sértő>
  Amit írtam, az egész egyszerűen azt jelenti, hogy pl. te kint élsz szlotákiában, és el mész egy szlotákiai Magyar település magyar templomába, és ott szlovákul kell imádkoznod, mert az anyanyelven történő imádkozást a törvény bünteti. Ezt próbáltam elmagyarázni.”
 • 87. Mignon 2009. október 12. 10:29
  „82.
  Nem ertem! Mit jelentsen az, hogy amint irod:
  "...nem imadkozhat a sajat Istenehez a sajat nyelven?"
  Minden nyelvnek van külön Istene?
  (Eddig azt hittem, hogy csak egy Isten van!)
  ???
  :D:D:D
  (Öszinten szolva, lehet igazad van! En is imadkoztam mar "roman Isten"-hez is...)
  :)”
 • 86. Csirén 2009. október 12. 10:04
  „Ha az a két alternatíva, hogy FIDESZ vagy JOBBIK, akkor nem kétséges a válasz.
  A FIDESZ egyszer már bizonyított, főleg a közalkalmazottak, a családi pótlékra jogosultak, és a nyugdíjasok körében....”
 • 85. keiner 2009. október 12. 09:48
  „82. hozzászólás KaszaOne 2009.10.12. 08:25, ez most így van, de nem mindig így volt.
  "Mely korszakot tekintik a szlovák tankönyvírók a szlovák nép számára leghátrányosabbnak közös múltunkból?

  A konkrét magyar elnyomást a szlovák tankönyvek a 19. század második felére teszik, az 1848/49-es évekre valamint a kiegyezés utáni korszakra. Külön fejezetet találhatunk az ún. Apponyi-féle törvényekről. Ezek a törvények jelképezik a magyar elnyomás csúcsát a szlováksággal szemben, ami szerintük kiváltotta a végső elidegenülési folyamatot a szlovák politikai elit körében és eredményezte a 20. századi változásokat. Okai: az istentiszteletek magyar nyelvűek lettek, kötelezővé tették a magyar nyelv oktatását minden iskola számára, a közhivatalok hivatalos nyelve az egész ország területén a magyar nyelv lett, semmilyen más nyelv nem volt megengedve.

  http://www.delmagyar.hu/vilagvevo/szlovak-magyar_ket_jo_barat_8211_a_nyelvtorveny_es_ami_mogotte_van/”
 • 84. Pinaman 2009. október 12. 09:21
  „78. te atlag magyar, te peldaul fejbol vagod Belize fovarosat? Sorolhatnek meg par hasonlo kaliberu helyet mint Mo es fingod sincs rola hol van a terkepen.”
 • 83. Mignon 2009. október 12. 08:29
  „Igen.
  :D:D:D”
 • 82. KaszaOne 2009. október 12. 08:25
  „35. Mignon te nagyon sokszor olyan dolgokról beszélsz, amiről fogalmad sincs. Ilyen pl. a makói földgáz, ami igen is létezik. És nem azért fúrtak 100 furatot mert nem találják, hanem azért mert rétegrepesztéssel lehet csak a felszínre hozni. Így ez a gáz kissé drágább, mint ha magától feljönne, de azért ott van, és nem kevés. Más téma. Olvastam ezt a nyelvtörvényes hozzászólásodat. .... Mitől vagy te Magyarabb, vagy több mint agy határon túli Magyar. Miből gondolod azt, hogy a nyelvtörvény egy ország belügye. Komoly gondok lehetnek a fejeddel. Költözz ki a határon túlra. Próbálj meg Magyar lenni ott. Gondolj bele abba, hogy holnap húznak egy határt, te Romániához kerülsz, és megtiltják a nyelvhasználatot. Szerinted nem gáz, hogy egy nép nem imádkozhat a saját Istenéhez a saját nyelvén? Bezzeg a rasszista Magyarországon minden nemzetnek joga van a saját nyelvén imádni az istenét, és saját imahelyeket építeni.
  <moderálva sértő>”
 • 81. Szodabikarbona18 2009. október 12. 06:46
  „ujsagirokat tedd idézöjelbe.”
 • 80. TUTI 2009. október 12. 05:57
  „Nem tom, hogy irtam-é már, ha igen akkor bocsi, hogy ezzel zavarom a magvas gondolataitokat!
  Meg van!!!!! Rájöttem!
  A kép illusztrácio a Jobbik térnyeréséről! Már fenn vannak a Holdon is!
  Magyarul, az újságirók is viccnek tartjak az egész ügyet! De azert Jó Reggelt!”
 • 79. horvathi 2009. október 12. 05:44
  „Tudjuk, hogy a különböző liberális külföldi sajtókiadványokat kivétel nélkül a szélsőségesen magyargyűlölő SZDSZ-es bértollnokok látják el itthonról cikkekkel.

  Vajon most melyik itthoni magyargyűlölő SZDSZ-es mitugrász eresztette el az agyát egy kis amerikai árulkodás erejéig?

  Adjon az Isten szebb jövőt!”
 • 78. miniszterelnok 2009. október 12. 03:10
  „Mivel koztudott, h kik iranyitjak Amerikat, ezert abszolut nem vagyok meglepodve a tortenteken.
  Egyebkent az atlag amerikaiak kozul bizony sokan kevernek Budapestet Bukaresttel, es vszinu a magyar politikai eletrol meg kevesebb fogalmuk van.”
97 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 autó balesete az 5-ös úton: 3 súlyos sérült

Három ember súlyos, egy pedig könnyebb sérülés szenvedett, amikor három személyautó ütközött az 5-ös… Tovább olvasom