Délmagyar logó

2017. 03. 26. vasárnap - Emánuel 4°C | 11°C Még több cikk.

A lovári tanítása a roma kultúramentés része

Szeptembertől a roma társadalom ismeretét a lovári nyelv mellett tantárgyként oktatják a Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Karán.
Szilágyi Magdolna, a Nyugat-Magyarországi Egyetem nyelvtanára túl az ötvenedik évén szánta rá magát a lovári nyelv elsajátítására, s olyannyira megkedvelte a nyelvet, hogy sajátos „hátszélként” a romológiát is felvette mellé. A nyelvtanár eddig is fontosnak tartotta a környező országok, illetve a hazai kisebbségek nyelvén való megszólalást. Ma már sajátos ars poeticája az élethosszig tartó tanulás, s idetartozik a cigány nyelv ismerete is.
A hallgatók körében a lovári nyelv eddig a diploma megszerzése miatt volt elsősorban népszerű. Szeptembertől azonban komplex ismereteket kínálnak a szociálpszichológiától a roma folklórig az intézményben. Psztől változik a tantárgyak szerkezete is, a továbbképzések, a megszerezhető kreditpontok értéke és használhatósága.
A lovári nyelv, illetve a roma társadalom ismerete tantárgyként is új kínálatot jelent a régióban. A már pedagógusdiplomával rendelkezők jelentkezését is várják a négy féléves képzésre a győri főiskolai kar nyelvi tanszékén, illetve az intézmény tanulmányi osztályán.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hastánccal is gyógyít

Huszonhét évvel ezelőtt Csíkszeredán született, gyerekkorában szüleivel átjöttek Magyarországra. Az… Tovább olvasom