Délmagyar logó

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -3°C | 4°C Még több cikk.

A lövőiek nyerték az NB II-t

Az alig tíz éve működő lövői sakkegyesület rövid fennállásának legnagyobb sikerét érte el: megnyerték a nemzeti bajnokság másodosztályát. Az általános iskolások pedig a megye legjobbjai lettek.
Újra nő már a bajsza a lövői Hadrik Csabának. A helyi sakkszakosztály elnöke tavaly ősszel akkor még felelőtlennek tűnő fogadalmat tett: ha a felnőttek megnyerik az NB II-t, valamint az iskolások a megyei bajnokság élén végeznek, leborotválja a bajszát. A bajnokságok végeredménye sejthető...

Megfontoltak, nyugodtak

– Büszkék vagyunk a mostani eredményre, de a munkával továbbra sem állhatunk le – jelenti ki a szakosztályvezető. – Fő célunk, hogy az NB I/B-ben erős középcsapat legyünk. A megyében mi vagyunk az egyetlen szakosztály, akik ilyen magas szinten játszanak. A tapasztalat szerint a sakkozók a magánéletben is megfontoltabbak, nyugodtabbak, és rendkívül jó a kombinációs és emlékezőképességük. Csak a megnyitási variációk több száz oldalas könyvet tesznek ki. És akkor még a további lépéseket nem is említettük.
Hogy miként is alakult meg Lövőn a sakkszakosztály? Hadrik Csaba 1994-ben kerékpárra ült és körbejárta a környező településeket, felkereste a kocsmákat, mert mivel is lehetne itt múlatni az időt: sakkal vagy kártyával. Összegyűjtötte a legtehetségesebb játékosokat, és a következő héten már edzettek is. Olyannyira, hogy minden évben folyamatosan jutottak előre. Ma már több mint negyvenen járnak le hétről hétre a szépen kialakított egyesületi „székházba”.

Óvodásként már versenyez

– Ahhoz, hogy a jövőben is ilyen eredményesek legyünk, az utánpótlásról sem feledkezhetünk meg – teszi hozzá Hadrik Csaba. – Az óvodás Kurcsics Erika már az általános iskolások között versenyez. Nagy szó ez, hogy az óvodások, tizenévesek is szeretik a sakkot. A kisgyermek ugyanis szeret szaladni, míg egy-egy versenyen hosszú órákat ülnek szinte mozdulatlanul és koncentrálnak rendületlenül. Ahhoz, hogy valakiből kiváló sakkozó legyen, legalább tíz év kitartó munka szükséges. Addig csináljuk a sakkot, amíg a fiatalok is örömmel jönnek le játszani, és mennek el a versenyekre.
Csak példaként: Lékó Péter, az ismert sakkozó élőpontszáma 2700 körül jár. Ezzel szemben a legeredményesebb lövői, Nagy Bence 2350-et gyűjtött össze. Mindezt tanulás mellett, félprofi szinten. – A legkomolyabb partik hat óráig is eltartanak – jegyzi meg az edző. – Az sem ritka, hogy többnapos versenyeken veszünk részt. Az utolsó nap után már alig lát az ember. A sakk elsősorban szellemi sport, de ügyelni kell a jó fizikai állóképességre is.

Nemzetközi verseny

A tervek szerint június 10-én nagy nemzetközi versenynek ad otthont Lövő. Több mint 140 részvevőt várnak, külön gyermek és felnőtt kategóriában. Amatőrök is indulhatnak, így bárkit szívesen látnak. Az indulókat rengeteg díj várja majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meglátogatja Pozsony emlékhelyeit?

Tovább olvasom