Délmagyar logó

2017. 11. 19. vasárnap - Erzsébet 0°C | 8°C Még több cikk.

A madarak is relaxálni mennek a trópusokra

A trópusi területeken élő madarak egy sokkal lassúbb folyású életet élnek és kevesebb energiát használnak el, mint a hidegebb területeken élő kuzinjaik - mutatta ki egy új kutatás.
A kutatók Panamába utazva tanulmányozták a madár fiziológiát. A régióban 69 trópusi madárfaj egyedét fogták be és mérték le azok alapanyagcsere szintjét (BMR). Ezen érték azon minimális energiamennyiség, melyet a madarak nyugalmi állapotban használnak fel, pusztán a testfunkciók (mint légzés és szívritmus) fenntartására.

Ezt követően a trópusi madarak BMR értékeit összehasonlították 59, mérsékelt égövi madár értékeivel. Kiderült, hogy a trópusi madarak 18 százalékkal kevesebb energiát használtak. Joseph Williams kutató szerint sikerült kimutatni, hogy a trópusi madarak életvitele sokkal lassabb, mely abban mutatkozik meg, mennyi energiát használnak fel az életben maradáshoz.

Az eredmények megfelelnek a madarak élete egyéb aspektusainak - mint a hosszabb élettartam és a lassabb növekedési ütem, a hidegebb égövön élő madarakéhoz képest. A vizsgálat során azon madarak BMR értékét is lemérték, melyek az év nagy részét a trópusokon töltik, de télire északabbra vándorolnak. Ezen madarak valahol középtájon helyezkednek el, kevesebb energiát használnak fel, mint a mérsékelt égövi rokonaik, ám többet, mint azon madarak, melyek egész évben a trópusokon élnek.

Williams és csapata lemérte a maximális metabolikus értéket (PMR) is, melynek során kiderült, hogy a trópusi madarak ezen értéke 34 százalékkal alacsonyabb a mérsékelt égövi madarakénál, ami azt jelenti, hogy fiziológiájuk igencsak eltérő. A trópusi madarak képtelenek annyi hőt előállítani a cidrizés folyamán, mint mérsékelt égövi rokonaik, ugyanis testük egyszerűen nem erre lett szabva - mondják a kutatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Radioaktív sugárzással táplálkoznak bizonyos gombafajok

A radioaktív sugárzás bizonyos gombafajok számára táplálékul szolgál. A gombák az emberi bőrben is… Tovább olvasom