Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

A magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elvonása ellen tüntettek

Budapest - A magán-nyugdíjpénztári megtakarítások elvonása ellen szervezett tüntetést vasárnap délutánra a Hősök terére az Az én nyugdíjam nevű civil szerveződés.
A demonstráción mintegy ezren jelentek meg, a felszólalók pedig a magán-nyugdíjpénztári rendszerben való maradásra szólítottak fel. A rendezvény műsorvezetője, Kecskés György, a civil szerveződés egyik tagja úgy fogalmazott, megmutatják, hogy hárommillió pénztártag nem engedi "megzsarolni magát". Hozzátette, demonstrációjukkal fel akarják hívni a figyelmet a kormány által tervezett "nyugdíjkolhozra".

Kijelentette, a politikusokat, nem érdekli, hogy az emberek miből fognak élni 20, 30 esetleg 40 év múlva, csak az új ciklus PPP-je, ami - a szavai szerint - "politikai pofátlanság, pénzéhség és pálinkafőzés".

Egy másik felszólaló, Huszti Zoltán bemutatta a miniszterelnöknek a nyugdíjasokhoz írt levelét és feltette a kérdést, hogy a háromszázmillió forintos postaköltséget miből fizették ki.

Résztvevők a Ne hagyd magad zsarolni! címmű demonstráción, a Hősök terén. Fotó:MTI
Résztvevők a Ne hagyd magad zsarolni! címmű demonstráción.
 Fotó:MTI

Újhelyi Tamás, aki Fidesz szavazóként mutatkozott be, emlékeztetett arra, hogy a jelenlegi kormányerők tavasszal a kampányban ígéretet tettek a nyugdíjpénztárak megvédésére. Kijelentette, hogy több demonstrálóhoz hasonlóan azért tűzött kék szalagot a mellére, mert az a demokráciát és a jogaik megvédését jelenti.

Lontai Tamás, a Magán- és Önkéntes Nyugdíjpénztári Tagok Érdekvédelmi Szövetségének elindítója azt javasolta, hogy mindenki maradjon magánpénztári tag, mert akkor biztosabb lehet abban, hogy később megfelelő nyugdíjat kap majd.

Bejelentette, hogy az ügyben pertársaságokat fognak alakítani, megszervezik a magánpénztári tagok jogi képviseletét és segítik, hogy a beadványok eljuthassanak az Alkotmánybírósághoz.

Dániel Péter ügyvéd, a Kék Szalag a Jogállamért és a Demokráciáért mozgalom vezetője kijelentette, hogy a választók nem arra hatalmazták fel a kormányt, hogy "lebontsák a demokráciánkat, hogy két lábbal tiporják jogainkat, zsarolással és sikkasztással elrabolják a nyugdíjainkat".

Nehéz-Posony Márton ügyvéd azt hangsúlyozta, hogy beadvánnyal fordult az ügyben az Alkotmánybírósághoz, mert véleménye szerint a kormány döntései sértik az emberi méltóságot.

A demonstráció résztvevői több transzparenst is kifeszítettek. Egy vörös szalagon a "Nyugdíj-Einstand Nyugdíjkolhoz" felirat volt olvasható, míg egy másikon "Az én pénzem, az én nyugdíjam". Többen rúdra szerelt táblákkal is demonstráltak, ezek egy részét a szervezők osztották ki.

A beszédek alatt többször is a kormányfő távozását követelték, de Kecskés György az esemény vége felé arra kérte őket, hogy ne tegyék, mert a rendezvény hangsúlyozottan politikasemleges.

A tömegben viszont feltűnt Tukacs István szocialista képviselő és Török Zsolt, az MSZP szóvivője is.

Az esemény végén a résztvevők elénekelték a Szózatot.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. achilleus 2010. december 13. 15:10
  „Arra a kérdésre, hogy a szocialisták is gondolkodtak-e a rendszer felülvizsgálatán, felidézte: ,,Két dolog volt, ami miatt ezt a szocialisták nem merték bevezetni. Az egyik az volt, hogy amikor 98-ban létrehozták a kötelező magán-nyugdíjpénztári rendszert, úgy gondolták, hogy csináltak egy reformot, ez egy nagyon jó dolog, ezek után ezt a kérdést lezárták és felírták a zászlóra. Ha visszacsinálták volna, akkor megtagadták volna, hogy ők most egy reformot csináltak. A másik az volt, hogy a szocialistákhoz közeli tanácsadók közül érezni lehetett, hogy vannak, akik jól keresnek a rendszeren. Egy igazgatósági vagy felügyelőbizottsági tagság egy ilyen magánnyugdíjpénztárnál egy nagyon kényelmes és jól fizető állás." A szakember szerint a még újabb rendszerrel nagyon sok fájdalomtól meg lehetett volna kímélni az országot.

  - Az erről a Népszabadságban megjelent írásom után két munkanappal közölték velem, hogy nem tartanak igényt a munkámra - idézte a 2009-es történéseket Kun János. -
  Az elbocsátás indoka ez a VÉLEMÉNY: http://www.nol.hu/velemeny/lap-20090430-20090430-35
  A véleményszabadságról ennyit --- hölgyeim.”
 • 52. Lutetia 2010. december 13. 10:12
  „51. szandokán: ha ott lettél volna, tudnád, hogy nem igaz, amit írsz. Látom, sokat tanultál a Fidesztől, már ami a kommunikációt illeti.”
 • 51. szandokán 2010. december 13. 09:35
  „Ebből az ezer emberből,900 nyugdíjas volt ott de csak azért mert azt hitték,hogy ingyen kaja van,sok agymosott vén kommunista,a fele még azt hiszi,hogy Kádár a miniszterelnök.”
 • 50. tintasbarns 2010. december 13. 09:19
  „Orbánnak itt jön a nemzeti forradalom amely elsöpri hamarosan.”
 • 49. Lutetia 2010. december 13. 09:13
  „Én ott voltam a tüntetésen. Szerintem kb. ezren voltunk, de nem igazán tudom megítélni. A rendezők hangsúlyosan kérték, hogy senki ne vigyen politikai jelképet magával, mert ez nem pártrendezvény, de magukat a politikusokat nem lehetett onnan kitiltani, hiszen ez egy szabad ország (bár már egyre kevésbé).
  Ami az "Orbán, takarodj!" bekiabálásokat illeti, nem egészen értem, miért kifogásolták ezt a rendezők, hiszen maguk a szónokok is élesen bírálták a kormányt és Orbán Viktort. Megjegyezném továbbá, hogy magam is aggályosnak tartom, ha valaki egyértelműen a magánnyugdíjpénztárban való maradás mellett agitál, hiszen ebben a helyzetben, ami elé a kormány állít most bennünket, nincs, aki meg tudná mondani, melyik esetben bukunk kisebbet.
  Remélem, lesznek még tüntetések, és egyre jobban meg fogják tudni szervezni őket, és egyre több embert mozgósítani tudnak majd. De még inkább bízom az Alkotmánybíróság megmaradt hatáskörében és az európai szintű igazságszolgáltatásban.”
 • 48. DobóI 2010. december 13. 08:59
  „Hol volt akkor ez a sok dalia amikor a Gyurcsány-LiBajnai kormány ellopta a 13 havit, adóvisszatéritéseket, és még a szánalmas megtakarítások kamataiból 20%nyit ellopott adó címén!”
 • 47. DobóI 2010. december 13. 05:30
  „.... valoperes_zugugyved 2010.12.13. 04:21

  Igy van: A Ft-ot Medgyessy ócsitotta le, Elkurcsányék meg a gazdaság lerohasztásával az euro elpuskázásával tették gyengévé!

  Amúgy szánalmas nézni, hogy még mindig van egy réteg, aki előtt nem realizálódott az un "szocialisták" lételeme: Ahol ők buzgolkodnak, ott mindig élősködési és lenyúlási lehetőség van, az Mország számukra csak lerablási terület volt, szdsz féle devianciával, értékrendszétveréssel fűszerezve!

  Amúgy mindenkinek szabadon lehetősége van magánnyugdijpéztárnál és életbiztosóknál gondoskodni magáról, és igy még mellé biztos állami nyugdijjat is kap! A csak magán nyugdijj pénztári tagok esetében ismerve a szocikat kevés a garancia hogy nem tűnik el cég, lesz a egyáltalán elég nyugdijja vagy ahogy az ombucman mondta éelte végéig kap-e.”
 • 46. valoperes_zugugyved 2010. december 13. 05:29
  „Amerikai hírek húzták 278 forint alá az eurót
  ?
  Origo - 2 napja
  A forint a gyengülés felé araszolt a pénteki kereskedésben, az amerikai piacnyitás és pár kedvező hír után azonban megfordult a trend.”
 • 45. valoperes_zugugyved 2010. december 13. 04:21
  „NINCS BEDÖNTVE A FT
  gYURCSANYI IDEJÉN 300 FT VOLT EGY EURO
  MOST 279
  SZÁMOLNI SE TUDNAK?
  MÉG TÁBLÁRA IS KIIRJÁK TUDATLANSÁGUKAT?”
 • 44. Nórikám 2010. december 13. 01:48
  „horvathi :Nagyon tetszik Neked ez c i o n i s t a szó! Két sorodban 3-szor is előfordul. Azt is tudod mit jelent? Én ezt a Rákosi érában hallottam nagyon gyakran. Akkor is mindenki cionista volt, plána aki nem kellő vehemenciával tapsolt.”
 • 43. Nórikám 2010. december 13. 01:36
  „achilleus! csak a pontosság kedvéért, a 19 ezer forintokat nem osztották ki!! Egyébként úgy osztod itt az igét, mintha Te lennél a kormány szóvivő! Mondd, honnan ez a hatalmas tudásod? Ekkora tudománnyal nem itt kellene kommentelni, valami nagy beosztás kellene! Vagy pont azért harcolsz ennyire? Szabad időd sok lehet, szinte nincs komment amit ne überelnél. De kérlek nekem ne válaszolj, késő van már. Szép ünnepet.”
 • 42. vuk 2010. december 13. 01:18
  „@horvathi
  Te figyi nem ment neked kicsit agyadra ez a zsidozas?...
  Kezd eleg hiteltelen es unalmas lenni. Mindenki zsido aki nem a fidesz segget nyalja, vagy mivan?
  Na jo lehet hogy nem zsido hanem bolsi ;) vagy mindketto. Eleg lesz mar.”
 • 41. horvathi 2010. december 13. 00:01
  „A magánnyugdíjpénztárak cionista tulajdonban vannak. A hitelminősítő intézetek szintén.

  Ezek után semmi meglepő noncs abban, ha a cionista magánnyugdíjpénztárak játékszerének elvonása után a cionista hitelmősítő intézetek ajvákolnak!”
 • 40. Evelyn_26 2010. december 12. 23:54
  „4. achilleus! A tapsifüles Viktóriád miatt fogunk a fejünk búbjáig eladósodni, sikerül az év végére teljes elértékteleníteni a forintot, hitelteleníteni az országot, leminősíteni a teljes gazdaságot, amitől a hitelek visszafizetése kibírhatatlan lesz. Köszönd meg a Fidesznek!”
 • 39. Evelyn_26 2010. december 12. 23:52
  „Ilyen rossz jobboldali kormányunk utoljára Antall József idején volt. A keménykedés, szájkarate nagyon jól megy Orbán Viktornak de szaktudás és jó tanácsadók hiányában a tényleges teljesítménye nulla alatti, bukás. Érdekes, hogy a lengyelek ma meg tudtak egyezni az EU-val, azaz sikerült nekik az, ami Orbánnak és miniszterének nem ment. Lehet, hogy nem erőszakoskodni és kioktatni kellett volna az EU illetékeseit, hanem okosabban tárgyalni velük? A legjobb lesz, ha felkérik Bajnai Gordont kormányfőnek és Orbán elmegy foci edzőnek a hívei közé.”
 • 38. horvathi 2010. december 12. 23:16
  „Azért vasárnap volt ez az SZDSZ-MSZP hörgés, mert a rabbi nem engedte nekik a munkavégzéást sabbat napján!”
 • 37. vuk 2010. december 12. 22:50
  „A diktatorikus rendszer kiepitese gozerovel folyik. Az ellenorzo szervek (alkotmanybirosag, pszaf, stb) kicsinalasa folyyamatban. Az emberek allamtol valo fuggesenek erositese (allami nyugdijba kenyszerites) szinten.
  A maganbefekteteseinket vajon mikor allamositjak? Pl. kulonado minden bankban levo forint utan. Mondjuk 50%. :) Kp. illegalis felhalmozasa.

  Megy ez gyerekek.
  Az utolso aki elhagyja az orszagot, kapcsolja le a villanyt. Koszi.”
 • 36. h65535 2010. december 12. 21:23
  „<moderálva>
  34. hozzászólás Kazikázmér 2010.12.12. 20:59
  Azért, mert a sok fideszes nem mer kimenni, mert kamerázzák őket. És utána a királyuk számonkéri őket!”
 • 35. exdeus 2010. december 12. 21:16
  „Üdv.

  achilleus: Igen, ez igaz, csak épp arról feledkeztek meg, hogy az államadósság egy részét a magánnyugdíjpénztárak finanszírozták eddig, hiszen a befolyt összeg jelentős hányadát kötelezően államkötvényekbe kellett fektetniük még akkor is, ha annak csekély volt a hozama. És ne legyünk hülyék, nem a magánnyugdíjpénztárak a hunyók, nem miattuk lett az államadósság annyi, amennyi, de abban én biztos vagyok, hogy ezzel a félresikerült lépéssel sem lesz kevesebb, és még a finanszírozással is gondjaik lesznek, mert a kutya nem fog államkötvényt venni, aki meg mégis, az csak a jelenleginél magasabb kamatszinten.

  Lacla, legalább ne írj hülyeséget. Átlépni sosem volt kötelező az államiból a magánrendszerbe.

  rozator, az egyik tévéadó nem olyan rég egy igen érdekes beszélgetést adott le, és az ottani vendég szerint ezek után bármire lehet számítani. Államosítás... Az előbb említett beszélgetés az egyéni számlanyitást is taglalta, amit a jelen rendszerben teljesen feleslegesnek véltek, hiszen a nyugdíjrendszer továbbra is feloszt és kiró, ergo, az egyéni számla az állami rendszerben semmit nem érne, mert a papíron látnád, hogy mennyit fizettél be, de ehhez a kézhez kapott nyugdíjnak vajmi kevés köze lenne, mert nem az általad befizetett összegről lenne ugyebár szó.”
 • 34. Kazikázmér 2010. december 12. 20:59
  „Kedves Pénztártagok!
  A tüntetést, a reklámkampányt és a kommetek jelentős részét is a ti befizetésetekből finanszírozzák! Az még csak érthető, hogy a mnyp-vezetőket búsás javadalmazásban részesítettétek, hiszen iszonyatos agymunkával 0,3-1.2% hozamot értek el nektek éves átlagban,de biztos, hogy az önvédelmüket is nektek kell kifizetni?
  Igazad van a reklámkampányt a mi befizetéseinkből fizetik( na azért ez így mégsem igaz...) Viszont ami biztos, a te befizetésedből egy 10 napos zsemlét sem lehetne finanszírozni....
  Nem értem, hogy akiknek egy árva vasa sincs az mnyp-ben azokat vajon miért zavarja az, hogy mennyi hozamot képesek a tagságnak biztosítani.. Vajon miért?
  Egyébként teljesen felesleges ezen vitatkozni. Aki akar marad, aki meg nem akar az beadja a közösbe.( oszt akkor látta utoljára)
  Arra azért kíváncsi lennék, hogy akik itt kampányolnak az mnyp ellen azok közül mennyinek van mondjuk minimum 1 millió forintja az mnyp-ben(gondolom nem sokaknak).Ők a kibicnek semmi sem drága csoportosuláshoz tartozhatnak. Egyébként meg a fényképek alapján gyors fejszámolás után, fotósokkal együtt kb 600-an voltak!”
53 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jólét és Szabadság lett az MDF új neve

Budapest - Jólét és Szabadság (JeSz) lett az MDF új neve, miután a párt vasárnapi országos… Tovább olvasom