Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

A magán-nyugdíjpénztári vagyon átvételével lett pozitív a kormányzati szektor mérlege

A kormányzati szektor 2011 első három negyedévében 1537 milliárd forintos többlettel rendelkezett, a magán-nyugdíjpénztári vagyon átvételével együtt a kormányzati szektor bevétele 11.631 milliárd, kiadása 10.095 milliárd forint volt - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kedden az MTI-vel.
A jelentés szerint a harmadik negyedévi hiány 404 milliárd forint volt, 212 milliárd forinttal több a 2010 harmadik negyedévinél. Ez a negyedéves GDP 5,7 százalékának felel meg, szemben az egy évvel korábbi 2,8 százalékos aránnyal.

Tavaly az első három negyedévben a magán-nyugdíjpénztári vagyonból a kormányzati szektor bevételeként a nemzeti számlák rendszerében 2677,7 milliárd, illetve 39 milliárd forint ezzel kapcsolatos egyéb bevétel elszámolása történt meg.

A nemzeti számlák rendszere (ESA95) módszertani előírásai alapján összeállított adatok szerint, a magán-nyugdíjpénztári vagyon átadása nélkül a kormányzati szektor bevétele 8914,7 milliárd, kiadása 10.094,8 milliárd, hiánya 1180,1 milliárd forint, a bruttó hazai termék (GDP) 5,6 százaléka volt. 2010 első három negyedévéhez viszonyítva a hiány 241,7 milliárd forinttal, GDP-arányosan 0,9 százalékponttal magasabb.

2011 első három negyedévében az előző év azonos időszakához képest 1,5 százalékkal nőttek a bevételek, elsősorban a társadalombiztosítási hozzájárulások 15,5 százalékos emelkedésének, illetve a jövedelemadó-bevételek 20,5 százalékos csökkenésének eredményeképpen.

A társadalombiztosítási hozzájárulások nagymértékű emelkedése elsősorban a magán-nyugdíjpénztári hozzájárulások állami nyugdíjrendszerbe való utalásából, illetve a nyugdíjjárulék mértékének 0,5 százalékpontos emelkedéséből fakad.

A jövedelemadó-bevételeknél - az új adójogszabályoknak megfelelően - a személyi jövedelemadó-bevételek számottevő csökkenése mellett a társasági adóból származó bevételek is mérséklődtek. A termelési- és az importadó-bevételek 4,5 százalékkal emelkedtek, ezen belül az áfabefizetések számottevően nem változtak, míg a többi adófajtát tekintve a jövedéki adó és az ágazati különadók erőteljes növekedése valósult meg. A tőkeadók a pénzügyi szervezetek különadójának hatására nagymértékben emelkedtek.

Tavaly az első három negyedévben 3,8 százalékkal nőttek a kiadások 2010 hasonló időszakához képest. A harmadik negyedévben történt rendkívüli kiadások elszámolása következtében elsősorban az egyéb kiadások emelkedtek jelentősen (24,4 százalékkal). Nőttek a kamatkiadások (3,4 százalék), a folyó termelőfelhasználás (2,6 százalék), illetve a pénzbeni társadalmi juttatások (2,2 százalék), amelyen belül a nyugellátásokra fordított kiadások 4,6 százalékkal emelkedtek. A felhalmozási kiadások jelentősen, 9,5 százalékkal visszaestek, és csökkentek - 3,8 százalékkal - a munkavállalói jövedelemre fordított kiadások is.

2011 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest a bevételek 6,3 százalékkal nőttek, ami elsősorban a társadalombiztosítási hozzájárulások (15,9 százalék), illetve a termelési- és az importadó-bevételek (10,1 százalék), ezen belül az áfabefizetések, a jövedéki adó és az ágazati különadók - növekedésével magyarázható. Jelentős mértékben, 19 százalékkal csökkentek ugyanakkor a jövedelemadó-bevételek.

A kiadások 12,6 százalékkal nőttek: a legnagyobb mértékben, több mint 80 százalékkal, az egyéb kiadások nőttek, főként a pénzügyileg nem rendezett beszerzések miatti áfa visszaigénylés elszámolása, a MÁV-kötvénykibocsátáshoz nyújtott állami kezességvállalás és a Malév tőkeemelése következtében. Növekedtek továbbá a kamatkiadások (11,5 százalékkal), a folyó termelőfelhasználás (4,5 százalékkal) és a pénzbeni társadalmi juttatások is. Utóbbin belül a nyugellátásokra fordított kiadások 5,4 százalékkal nőttek. A munkavállalói jövedelmekre fordított kiadások nem változtak, a felhalmozási kiadások jelentősen, 14,5 százalékkal visszaestek.

Olvasóink írták

  • 1. csergemerge 2012. január 04. 00:01
    „A magán-nyugdíjpénztári vagyon átvételével lett pozitív a kormányzati szektor mérlege....

    Igen, de pozitív lett!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fegyvert és lőszereket foglaltak le egy nyíribronyi férfi lakásán

Fegyvert és lőszereket foglalt le a rendőrség egy nyíribronyi férfi lakásán - közölte a… Tovább olvasom