Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

A Magosz szerint nem megosztottak a gazdák

Az LMP megosztottnak látja a gazdatársadalmat, a párt fórumán részt vevő mintegy 30 gazdából 27 ugyanis elégedett volt a kormány politikájával.
A Magosz furcsának tartja, hogy az LMP megosztottnak látja a gazdatársadalmat, a párt fórumán részt vevő mintegy harminc gazdából huszonhét ugyanis elégedett volt a kormány politikájával - mondta Győrffy Balázs, a szervezet alelnöke az LMP szerdai fórumára reagálva.

Az LMP szerint az állami földbérletpályázatok eredménye miatt megosztott lett a vidék társadalma, és ezért a kormány a felelős. Szabó Rebeka, a párt politikusa erről szerdán beszélt újságíróknak, az LMP földbirtok-politikáról szóló fóruma után, amelyen nyertes és vesztes pályázók egyaránt részt vettek.

Szabó Rebeka úgy vélte: a feszültségek abból eredeztethetők, hogy egy-egy település közelében olyan emberek vitték el az összes állami földet a helyi gazdák elől, akiknek nincs gazdálkodási tapasztalatuk, és jóval távolabb élnek. Szerinte a feszültségek úgy oldhatók fel, ha az egész földbérletpályázatot újrastrukturálják, és korrekt, visszaéléseket kizáró pontozási rendszert vezetnek be.

Győrffy Balázs, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) alelnöke, a Fidesz országgyűlési képviselője az MTI-nek kifejtette: a gazdák azért érkeztek nagy létszámban a szerdai eseményre, hogy végre megismerjék az LMP agrárpolitikai elképzeléseit.

"Sajnos feleslegesen jöttünk, mert semmit nem tudtunk meg az LMP elképzeléseiről. Ugyanakkor örülünk, mert a körülbelül harminc résztvevőből huszonhét elégedett volt a kormány politikájával" - mondta az MTI-nek, hozzáfűzve: az elégedetlenek között egy Ausztráliából származó "importgazda" is volt. "Ennek alapján furcsállom, hogy az LMP a gazdatársadalmat megosztottnak látja" - jelentette ki.

Úgy vélekedett, egyértelművé vált, hogy az LMP által generált vita pusztán médiavita. A gazdák túlnyomó többsége szerinte nem vevő erre, azt szeretnék, ha egy szélesebb bázison tovább folytatódna az állami földek pályáztatása, s végre békén hagynák őket azok, akik azt sem tudják, miből áll egy gazdaember mindennapi munkája, élete.

A Magosz alelnöke kiemelte: a földpályázatok kapcsán megint előjött az oligarcházás. "Ezt visszautasítjuk, szeretnénk, ha ezzel az 50-es, 60-as éveket idéző kommunikációval felhagynának" - mondta. Mint kifejtette: akkoriban kuláknak hívták azokat, akik a földből akartak megélni, most pedig oligarchának; mindkét szó idegen kifejezés, és ahogy az 50-es, 60-as években nem tudták az emberek, hogy mi az a kulák, csak azt, hogy gyűlölni kell, most ugyanez a helyzet az oligarchával.

Az alelnök szerint eljutottunk ismét oda, hogy ha egy tisztességben megőszült gazdaember, aki például 25 hektár földet nyert az Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) pályázatán, este elmegy egy közösségbe egy pohár sört meginni, már oligarchának hívják azok, akik egyébként nem is tudják, ez mit jelent, csak azt, hogy pejoratív jelző. Úgy vélekedett: ezzel tisztességes embereket, életeket tesznek tönkre, ugyanúgy, ahogy annak idején a kulákozással. "Felszólítjuk őket arra, hogy egyszer s mindenkorra hagyjanak fel a modernkori kulákozással" - mondta a Magosz alelnöke.

A képviselő kifejtette továbbá: sajnálják, hogy a gazdáknak dologidőben kellett a fővárosba utazniuk. "Nem nagyon értjük, ha egy képviselő a gazdákkal szeretne találkozni, miért nem ő megy el hozzájuk vidékre; az, hogy a gazdáknak kell emiatt a fővárosba utazniuk, nem jellemző a gazdákkal kapcsolatot tartó politikusokra" - mondta.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődhet a diósgyőri vár felújítása

A tervek szerint megújul a vár mind a négy szárnya, helyreállítják a lovagtermet, a kápolnát,… Tovább olvasom