Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

A magyar állam többet költ a gyerekekre, mint az USA vagy Anglia

Nemzetközi elismerést hozott Magyarországnak a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) Tegyünk többet a gyermekekért összehasonlító tanulmánya.
Az 1961-ben alapított, párizsi központú Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek világszerte 30 tagja van, Magyarország 1996-ban lépett be. Fő célja a tagállamok gazdasági, kereskedelmi és pénzügyi tevékenységének összehangolása. A szeptember 1-jén publikált, Tegyünk többet a gyermekekért nemzetközi összehasonlító tanulmány arra világít rá, hogy hazánk nemzetközi viszonylatban igen előkelő helyet foglal el a gyermekjóléti szolgáltatások terén.

A közlemény konklúziója az, hogy a felnőtté válás útján az első hat év kiemelt jelentőségű, ehhez képest ebben az időszakban a tagállamok átlagosan csak az össztámogatás egynegyedét nyújtják. 30 tagja közül az OECD e tekintetben öt-öt országot emel ki, illetve marasztal el, a fennmaradó húsz nemzetet átlagosnak minősíti. Pozitív példaként hozza fel Finnországot, Franciaországot, Izlandot, Norvégiát és Magyarországot, negatívként az Egyesült Államokat, Nagy-Britanniát, Japánt, Hollandiát és Új-Zélandot.

A Tegyünk többet a gyermekekért tanulmány az OECD-tagországokban hasonlítja össze az alapelveket és a közkiadásokat a gyermekjólét legmeghatározóbb tényezői, az oktatás, az egészségügy, a lakáskörülmények, illetve a családi bevétel szerint.

A megannyi elmarasztaló összehasonlítás után zene füleinknek minden egyes dicsérő szó. Sokan hajlamosak az éppen hatalmon lévő politikai erő nyakába varrni minden gondjukat-bajukat, ez az elismerés is azt mutatja azonban, hogy megdőlni látszik a kizsákmányolókormány-elmélet.

Az OECD szerint követendő a példa
Az OECD szerint követendő a példa


Az Egyesült Államok azért mégiscsak kakukktojás az összehasonlításban. A tengerentúlon hatéves korig mindössze 20 ezer dollárt költ a gyermekekre a kormány, holott az OECD-átlag 30 ezer. 18 éves korig ez az összeg 140 ezer dollárra emelkedik, a nemzetközi szervezet középeredménye ebben az életkorban 125 ezer. Érdemes átütemezni a beruházást, hiszen az amerikai gyermekek az összességében átlag feletti szolgáltatások ellenére sem tartoznak az élmezőnybe képzettségüket és egészségüket tekintve.

Gyümölcsöző lenne mindenütt növelni a születés előtti és utáni szolgáltatásokat, a kora gyermekkori oktatást kiemelten finanszírozva, szem előtt tartva a hátrányos helyzetű családok érdekeit. A szoptatás támogatása, a szülők egészségtudatos szemlélet felé terelése, valamint a dohányzás káros hatásainak hangsúlyozása is segítene – áll a tanulmányban.

Bohócdoktorok
Bohócdoktorok - ez is Magyarország

Az OECD beszámolójából az is kiderül, hogy a szervezet létfontosságúnak tartja a veszélyeztetett terhes nők esetében készpénz és utalványok formájában a szolgáltatások növelését a születés előtti fázisban. Magyarországot pedig amiatt is követendő példaként említi, hogy nálunk abban az esetben jár csak a szülési segély, ha a várandós asszony legalább négy vizsgálaton részt vesz, mielőtt világra hozza gyermekét. Mi ebből a tanulság? Netán az, hogy gyermekjóléti mintaállam lennénk?

Befektetés a jövőbe

– A gazdasági válság világszerte nyomást gyakorol a közkiadásokra, de bármilyen rövid távú spórolás, amely a gyermekek oktatásával és egészséggondozásával kapcsolatos, jelentős pluszköltségeket jelent majd a társadalom számára hosszú távon – jelentette ki Angel Gurria, az OECD főtitkára. – A kormányoknak fel kell ismerniük a lehetőséget, hogy az értékteremtés nyitja a gyermekek jövőjébe való befektetés. Hatéves korig kardinális kérdés a jelentős anyagi áldozatok meghozatala, különösen a hátrányos helyzetűek esetében, számukra ez az egyetlen esély, hogy leküzdjék a társadalmi szegregációt.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. BabócsaiEugénia 2009. szeptember 24. 22:18
  „gróf!
  A "tanulásra" fordított időd elegendő lett volna egy egyetem elvégzéséhez is! :P Elapróztad, ráadásul elvesztegetett idő volt, amit a taníttatásodra tékozoltak.”
 • 20. gróf 2009. szeptember 03. 08:28
  „Varadipal! Olyan cinikus vagy mint a cikk írója. Annyira megkeseredett ember lettél, hogy a gyerekektől is sajnálod a pénzt?
  0-17 éves koromig eltartott voltam, és eltartó leszek 65 éves koromig (szerencsével)...48 év munkaviszonnyal megyek újra az eltartottak táborába (hatalmas szerencse kell), 51 év járulék fizetéssel a hátam mögött, mert a szakmunkás suli 3 évét szolgálati időnek számítják, mivel, hogy akkor már dolgoztunk és járulékot is fizettek utánunk. 51 év...nem semmi lesz, ha megérem. Majd 30 éves munkásságom során 4 teljesen különböző területen dolgoztam, ehhez 6 tanfolyamot és iskolát végeztem el, összeadva 7 évet jártam munka mellett iskolába.2 hónapot voltam munka nélküli. Jelenleg 80 ezer a nettóm. A CSP-t a gyerekeimre költöm, nem dohányzom, nem iszom.
  Mondd kérlek, mennyit költöttél rám amíg megtanultam írni??? Légy jó hozzám továbbra is MESTER!!!

  Eugénia! Nekem szerencsém volt, mert varadipal fizette a taníttatásom, de Téged sajnos nem tanított meg olvasni. Megnyugodhatsz, a nyugdíjam valószínű benn marad a kasszában.”
 • 19. floridaimagyar 2009. szeptember 02. 23:42
  „Azt azert meg kell mondani hogy az altalanos es kozepiskola Magyarorszagon sokkal-sokkal jobb mint sok kulfoldi orszagban (pl USA), es az altagmulveltseg is jo, de szerintem az felsooktatas meg sokkal a tobbiek mogott van....”
 • 18. abrakapokusz 2009. szeptember 02. 23:39
  „A Gyes, a Gyed, a családi pótlék, akkor gyermektámogatás, ha azokra költik.
  Kis hazánkban bizonyos kulturákban az a mondás járja:
  Hülye az az ember aki dolgozik, ha a fh@szából is megélhet!

  Ennyit a gyermektámogatási rendszerünkről...”
 • 17. TUTI 2009. szeptember 02. 22:03
  „Na most ezert ez a gyermektamogatasi rendszer nem a regnalo kormany termeke, erdeme...Annyi az erdemuk, hogy ezt meg nem tettek tonkre. Ez igaz. Nagy dicsoseg! :D:D:D”
 • 16. BabócsaiEugénia 2009. szeptember 02. 21:29
  „Drága gróf!
  Bár nem szép másnak rosszat kívánni, de remélem, a nyugdíjad bennmarad az állami kasszába!
  A rohadékok most adóztatták meg a gyerekeimet! A nyugdíjukba beszámít majd?”
 • 15. gróf 2009. szeptember 02. 18:42
  „13! Te miről beszélsz?”
 • 14. TELSTAR 2009. szeptember 02. 18:25
  „Mi az az "öbbet" ??”
 • 13. varadipal 2009. szeptember 02. 18:17
  „9. Gróf. Ha megmondod mennyit költöttél rám, visszaadom. Én megmondom ha akarod, hogy te mennyibe kerültél nekem, mire legalább írni megtanultál. / Öregember/”
 • 12. qrumpli 2009. szeptember 02. 18:05
  „Na ekkora marhaságot se olvastam még!”
 • 11. comet 2009. szeptember 02. 17:47
  „"A magyar állam öbbet költ a gyerekekre, mint az USA vagy Anglia"
  Mivel a hazai fietésekből sok család képtelen lenne iskolába járatni a gyerekeit. Meg nálunk néhány költség is magasabb a kintieknél, például csak az angol tankönyvek annyiba kerülnek mint pl az osztrákoknál az egész tankönvcsomag. Tanulni meg nem lehet belőlük, de szép képek vannak benne, meg rá van nyomtatva, hogy osxford. A tankönyv is olyan üzlet ami nem a gyerekeről szól, mint sok minden más ebben az országban.
  Erről Kóka, Hiller vagy Magyar Bálint tudna kimerítően beszélni, feltéve ha értik hogy mi zajlik körülöttük.”
 • 10. lidocain 2009. szeptember 02. 17:12
  „már gyurcsány is megmondta,dübörög a gazdaság,nagy a jólét. neki meg minden szavát el lehet hinni...”
 • 9. gróf 2009. szeptember 02. 14:21
  „Ez a cikk most azért született, mert a családi pótlék adóalapba beszámítandó jövedelem lett, és emiatt 1-2 havi csp ugrott? Vigasztaló kormánypropaganda?
  -Mennyit költünk egy nyugdíjasra?
  -tanárra?
  -ápolóra?
  -orvosra?
  -rendőrre?
  -katonára?
  -kisebbségre?
  -sportolóra?
  -színészre?
  Még a végén megtelünk svájci, kanadai menekültekkel...”
 • 8. IVY 2009. szeptember 02. 14:08
  „Még a végén kiderül, hogy az egész világon, mindenhol, sokkal sz.r.bbúl élnek, mint nálunk?!
  Nééé síírjon már akkor a szááánk...!!!!!!!”
 • 7. KolompárRómeó 2009. szeptember 02. 14:02
  „Nalunk igen sok penzt olyan gyermekek utan fizet ki az allam, akik utan a profi segelybol elok taborat tamogatja, ezzel is tovabb szaporitva a kesobb meg nagyobb mertekben tamogatandok egyre nepesebb taborat. Illetve ezen jelzett egyre nepesebb tabor egyenesen megelheteskent is tekint a minel tobb gyerekre.

  Csak a szamokat nezve nem sok ertelme van barmilyen osszehasonlitasnak.

  5. hozzászólás achilleus 2009.09.02. 13:32

  Az uj rendszer a fent emlitettek tovabbi gyorsabb szaporodasat vetiti elore, mivel az adofizeto, azaz dolgozo egyen - akiknek a penzebol a fentieket tamogatjak - jobban meggondolja, hogy vallaljon-e ujabb gyereket, de ugye ha nem 3, hanem 2 evig kapja a gyest az erosen tamogatott csoport, akkor nem 3-, hanem 2evente kell potyogtatni a kolkoket.”
 • 6. kutyafül 2009. szeptember 02. 14:00
  „Achilleus - egyet értek.”
 • 5. achilleus 2009. szeptember 02. 13:32
  „Ha nem vennétek észre a Bajnai kormány éppen most veri szét azt, amiért a dicséretet kaptuk.
  Amúgy 1 és - különösen - 3 mondandója is ül.”
 • 4. AntoniusXXI 2009. szeptember 02. 13:25
  „3. hozzászólás dondongó 2009.09.02. 12:43
  Jogos a felvetésed! De ezzel együtt is döbbenetes, hogy Magyarországot több szempontból is pozitív példaként hozzák fel!”
 • 3. dondongó 2009. szeptember 02. 12:43
  „Az adóterhelés vizsgálata nélkül értelmetlen az összehasonlítás, mert egy amerikai család sokkal kevesebb jövedelemadót és egyéb adót fizet, mint egy magyar. Több pénz marad a felhasználónál, és ezért nem az állam költ a gyerekre (a szülő adójából). Továbbá nálunk alacsony a foglalkoztatási ráta, ezért túl sokan élnek segélyből magas gyermekszám mellett. Ezt is meg kell fizetnie a legális jövedelemmel bíró csoportoknak.”
 • 2. AntoniusXXI 2009. szeptember 02. 12:35
  „Ki gondolta volna, hogy a magyarországi szülési segély lesz majd a követendő példa?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új illetményrendszert akar a BKV vezérigazgatója

Kocsis István szerint az új struktúrát már ősszel be lehetne vezetni.
Tovább olvasom