Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A magyar állampolgárság miatt megvonnák a szlovákot egy tanártól

Újabb szlovákiai magyar közölte, hogy a magyar állampolgárság felvétele miatt a hivatalok személyi iratai leadására szólították fel.
A Hírek.sk szlovákiai magyar hírportál keddi közlése szerint Fehér István, révkomáromi tanár október végén Nyitrán jelentette be, hogy felvette a magyar állampolgárságot. Később a hivatal levélben közölte vele, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát. A hivatal egyúttal arra kérte Fehért, töltse ki a mellékelt nyomtatványt, melyben lemond szlovák állampolgárságáról.

"Én azt átolvastam és a kérdésekből egyértelműen megállapítottam, ha kitöltöm, eleget teszek az alkotmányban foglaltaknak, vagyis önként lemondok szlovák állampolgárságomról. Ezért én ezt az űrlapot nem töltöttem ki. Én nem vagyok hajlandó lemondani a szlovák állampolgárságomról" - mondta Fehér.

A körzeti hivatal ezután már nem kereste Fehért, de a révkomáromi városi hivatal lakosság-nyilvántartó osztálya telefonon közölte vele: a nyitrai körzeti hivataltól értesítést kaptak, töröljék a lakossági nyilvántartásból, mert elvesztette a szlovák állampolgárságát. Fehér István azonban ilyen értesítést nem kapott a hivataltól.

Fehér István az első tanár, akit a magyar állampolgárság felvétele miatt "megfosztottak" szlovák állampolgárságától. Iskolája, a Selye János Gimnázium ebben az ügyben nem kereste meg, de - mint mondta - a hatályos törvények értelmében Szlovákiában bárki, akár ugandai állampolgárságú ember is taníthat, ha ismeri az iskola és az állam nyelvét és megvan hozzá a képesítése.

Arra a kérdésre, miért vette fel a magyar állampolgárságot, Fehér kifejtette: egyrészt élni szeretett volna azzal a jogával, hogy szabad magyar emberként élhessen egy szabad Európában, másrészt elégtételt szeretett volna venni felmenői kitelepítése miatt, s nem utolsósorban saját lelkiismeretének is meg akart felelni.

"Én magyar ember vagyok, aki tiszteletben tartja minden nemzetiség jogait. Úgy gondolom, hogy ez a tisztelet nekünk, magyar embereknek is jár" - mondta a Hírek.sk-nak a Selye János Gimnázium tanára.

Fehér István úgy ítéli meg, ha többen mernék ezt vállalni, nehezebb lenne az állam dolga. "Mi fizetjük az adót, nem kell félnünk, nem vagyunk bűnözők, csak olyan emberek, akik élni kívánnak szlovák állampolgárként a jogaikkal ebben az országban" - húzta alá.

Szlovákia a könnyített honosításról hozott magyarországi jogszabályra válaszul tavaly nyáron úgy módosította saját állampolgársági törvényét, hogy elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki önként felveszi egy másik ország állampolgárságát.

Olvasóink írták

 • 6. csergemerge 2012. január 04. 00:19
  „3. Ebben mi a helyes? Miért helyes?
  Amíg nem voltak magyar állampolgárok, addig is ugyanolyan magyarok voltak mint mi itt.
  Mi most ugyan miért szenvedünk???
  Ők miért KÜLFÖLDÖN élnek?
  Ezer éve élnek ott (ahogy mi itt) és nem tehetnek róla, hogy a Felvidéket elcsatolták tőlünk. Az a szülőföldjük. És az az ország ahol magyarok élnek az nekünk nem külföld. Magyar templomok, magyar várak, magyar városok, magyar történelem.
  Majd, ha nélkülünk is eltelik ezer év, külföld lesz.

  Vajon a Magyarországon élő tótok szlovák állapolgárságát is visszavonják???(Tudomásom szerint ugyanis megkapták!)
  Vagy az Amerikában élő, amerikai állampolgárságot megszerzettekét is?”
 • 5. bánki 2012. január 04. 00:15
  „3. Írástudatlan 2012.01.03. 15:34

  klasszikus dal............ ,,Hej te bunkocska Te drága "

  Hej, te bunkócska, te drága,
  Hej, te eleven fa gircses-görcsös ága,
  Te drága...! Segíts most!

  Nagyapákról e dal unokákra maradt,
  Unokákra maradt ez a szerszám.
  Ha nagy baj van veled, soha el ne feledd,
  Hogy van bunkócska, van még ezerszám!

  Hej, te bunkócska, te drága,
  Hej, te eleven fa gircses-görcsös ága,
  Te drága...! Segíts most!”
 • 4. racionalitás? 2012. január 03. 18:50
  „3. Írástudatlan 2012.01.03. 15:34

  EZ TETSZIK.”
 • 3. Írástudatlan 2012. január 03. 15:34
  „Nagyon helyes!Aki Magyar állampolgár az legyen Magyar mindenkörülmények között!Szenvedjen úgy mint mi!Ne Kűlföldön élő mű Magyar legyen mert úgy nagyon könnyű Magyarnak lenni!”
 • 2. racionalitás? 2012. január 03. 15:10
  „nesze neked maygarvirtus-vitus tánc...köllött ez?”
 • 1. szentmiki 2012. január 03. 15:00
  „engedd be a tótot az udvarra, kiver a házból!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre csak állami vagy önkormányzati cég végezhet hulladékgazdálkodást

A lakossági hulladék átvételét, elszállítását és kezelését 2013. január 1-től csak többségi állami, illetve önkormányzati tulajdonban lévő cég végezhet egy törvényjavaslat szerint. Tovább olvasom