Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

A magyar fél két hónappal ezelőtt jelezte Sólyom látogatását

Sem akkor, sem azóta egészen az augusztus 19-ei sajtónyilatkozatokig nem érkezett jelzés arra, hogy a szlovák fél kifogásolja a rendezvényt.
A magyar fél két hónappal az ünnepség előtt bejelentette Szlovákiának Sólyom László köztársasági elnök szándékát, miszerint - eleget téve egy szlovákiai civil szervezet meghívásának - részt venne az augusztus 21-én a szlovákiai Komáromban felállított Szent István szobor felavatásának ünnepségén - derül ki a Köztársasági Elnöki Hivatal szombati közleményéből.

"Sem akkor, sem azóta egészen az augusztus 19-ei sajtónyilatkozatokig nem érkezett jelzés arra, hogy a szlovák fél kifogásolja a rendezvényt, annak időpontját, vagy bármilyen olyan körülményt, amely Sólyom László részvételével kapcsolatos" - áll a közleményben.

Sólyom Lászlót pénteken nem engedték be Szlovákiába. Robert Fico szlovák miniszterelnök pénteken délután, egy rendkívüli sajtóértekezleten jelentette be a pozsonyi döntést, miután tanácskozott Robert Kalinák belügyminiszterrel és Ján Packa országos rendőrkapitánnyal. Az erről szóló diplomáciai jegyzéket átadták Magyarország pozsonyi nagykövetségének.

A köztársasági elnök a lépést példátlannak, a két szövetséges állam viszonyában megmagyarázhatatlannak és kimenthetetlennek nevezte.

A Köztársasági Elnöki Hivatal szombati közleménye szerint Sólyom László június 19-én vette át Peter Weiss, Magyarországra akkreditált szlovák nagykövet megbízólevelét. Találkozójukon a magyar államfő jelezte: a szlovákiai Komáromban felállításra kerülő Szent István szobor felavatásának ünnepségére meghívták, ezt elfogadta, részt vesz, és beszédet mond az eseményen. A nagykövet tudomásul vette a köztársasági elnök tájékoztatását, amely a diplomáciai érintkezésben a legmagasabb szintű hivatalos értesítésnek minősült.

Peter Weiss később bemutatkozó látogatáson ismét járt a Köztársasági Elnöki Hivatalban, ahol találkozott a magyar államfő külügyi főtanácsadójával. Megbeszélésük napirendjén szerepelt a szoboravatás témája, amellyel kapcsolatban a szlovák nagykövet csupán annyit közölt: a jelzett időpontban Ivan Gasparovic köztársasági elnök szabadságon van, így nem tud találkozni Sólyom Lászlóval, illetve nem tud részt venni az ünnepségen.

Olvasóink írták

 • 11. scire 2009. augusztus 24. 14:34
  „2. hozzászólás KolomparBeyonce 2009.08.22. 19:07

  http://www.gondola.hu/cikkek/66656

  Azt kellene észrevenni,hogy itt nem Magyarország a provokátor.Elég baj,hogy ebben a "konfliktusban" egyesek a szlovákoknak adnak igazat.
  Abban egyetértek:Sólyomnak át kellett volna mennie.

  http://www.fn.hu/kulfold/20090824/eu_nem_avatkozik_be/”
 • 10. horvathi 2009. augusztus 24. 11:46
  „Mit tudtak volna tenni a tótok Sólyom Lászlóval, ha ő a sarkára állva. udvariasan, de határozottan - mint a jogtudományokban, benne az EU jogban is jártas szakember - elmondja ott a komáromi hídon, hogy egy tót papírfecni nem írhatja felül az általános EU jogelveket - benne különösen az emberek szabad mozgásának az elvét -, ezért tisztelettel megkéri az előtte állókat, hogy legyenek szívesek félreállni az útból, mert neki most fontos teendője van, ezért folytatnia kell az útját Komárom városába a szoboravatóra?

  Azt gondolom senki sem állítja, hogy a tótok lelőtték volna ott a hídon Sólyom Lászlót? Ehhez képest meg bármilyen egyéb esemény csak Sólyom Lászlónak, illetve a magyar nemzetnek kedvezett volna!

  Ha ezek után akadály nélkül be tud menni a koszorúzásra, akkor a jelenlétével a magyar nemzet erejét és élni akarásáét szimbolizálhatta volna. Erőt adott volna a felvidéki magyarságnak a küzdelem folytatásához.

  Ha pedig a tót rendőrök mégis erőszakot alkalmaztak volna és netalán bilincsben, vagy csak egyszerűen autóba tuszkolva elviszik a helyszínről, akkor olyan címlap fotókat lehet volna készíteni az eseményről, és a Ficó-Slota tandem olyan mértékben járatta volna le magát, hogy ezek után egyetlen jobb társaságba se tehette volna be a lábát. Szégyenükben kénytelenek lettelk volna saját maguk visszavonni a hülye nyelvtörvényüket, sőt újabb engedményeket tenni a felvidéki magyarságnak.

  Ezekhez képest Sólyom László a lehető legrosszabb megoldást választotta és szégyenszemre ő ballogott vissza a hídon, lehetőséget teremtve ezzel a tótoknak a győzelmi mámor megélésére és az események saját szemszögükből történő magyarázására, a félrebeszélésre.”
 • 9. varadipal 2009. augusztus 24. 11:31
  „Sziszifusszal értek egyet. Nem vezet békességre a provokáció. Szent István napjának előestéjére nem lehetett volna szervezni a szoboravatást? Vagy a Sólyom úrnak védett virágot kellett aznap locsolnia? Váratlan pofon kettőnek számít. Az Eu szemében mind a magyar, mind a szlovák fellépés egércincogásként jelenik meg.”
 • 8. napiszar 2009. augusztus 24. 09:29
  „Nem lehet olyan objektíven értékelni Fico legutóbbi lépését, hogy az ember ne fogja a fejét. Jóérzésű szlovák a szégyentől, jóérzésű magyar pedig a röhögéstől.

  Okos húzás volt. Biztosan lökött a szlovák szélsőséges nyugdíjasok körében vagy 2%-ot a saját népszerűségén, persze ezzel együtt a magyar radikálisok itthoni népszerűségét további 5%-kal tornázta fel. Ami fél évvel a magyarországi választások előtt hihetetlen okos húzás volt, mert ha ugye véletlenül kormányerő lesz a Jobbik tavasszal, akkor tényleg lesz miért visítania az ultranemzeti szlovák bal..... ,,Szuverenitásuk miatt aggódnak" - arcomat kezembe temetve olvasom, és egyszerre tört ki belőlem a zokogás, és a röhögőgörcs. Ennyire egyszerű nem lehet magától senki, ezt csak eljátszani lehet.

  Persze értem én, hiszen mondani kellene valamit az otthoniaknak a 6 %-os GDP-csökkenésről, de azzal sok mindent nem tud kezdeni a Slota-Fico páros, és ha valamihez nem tudsz érdemben hozzászólni, akkor témát kell terelni. Például a mocsok, kutyafejű szlovákvérre szomjazó, rohadék magyarokra, akik már a határ szélén állnak tankjaikkal. Nehéz szavakba önteni azt a szánalmat, amit az ember Fico irányába érez, de egy dolog biztos, hogy Európa leglúzerebb politikusa címét egyetlen lépésével elragadta Berlusconitól, pedig azon a cirkuszi majmon túltenni nem egyszerű feladat.

  Vajon a határ túloldalán pont ugyanazt érzik a gondolkodó emberek, mint én?
  Egyirányú utcába hajtott Fico. Ebben nincs leágazás és nincs lehetőség tolatni sem. A magyar-szlovák viszonylagosan jó kapcsolatot úgy tönkretette néhány hónap alatt, hogy évtizedekig nem fogjuk kiheverni. Bölcs dolog, mondhatom.

  Mint ahogy nagyon okos gondolat egy valótlan ellenségképpel riogatni. Ez a stratégia mindig-mindenkor visszaüt, mert éppen a pánikkeltéssel ültetsz hülye fejekbe sok apró bogarat, mert ha olyasvalamivel keresed a népszerűséget, amivel addig a kutya sem foglalkozott, hidd el előbb-utóbb lesz rá ,,kereslet"! Megkérdezhetjük erről akár a magyar liberálisokat is, akik addig szélsőségeseztek az elmúlt tíz évben, hogy a végén tényleg megjelentek és le is nyomták őket az EP választásokon. Nesze neked, okostojás!

  Egyébként ez a magyarellenes hiszti, rövidtávon biztosan jól kamatozik a belpolitikában, de nem számol a hosszú távú következményekkel, és nem kalkulál a nemzetközi és főleg a magyarországi hatásaival. Azt kellene végre tudatosítani az emberekben határon innen és túl, hogy ez a játék mérhetetlen károkat okoz mindkét fél számára és előbb-utóbb pénzben, számokban kifejezhető deficitet is fog jelenteni, túl azon, hogy emberek millióinak a hétköznapjait mérgezi meg.

  Ez a játék már régen átlépte a ,,jópofaság" határait. Drukkerveretés, nyelvtörvény és most Sólyom kitiltása messze túlmutat a ,,politikai pajkosság" fogalmán, de továbbra is azt mondom, hogy ezen a meccsen nem szabad kesztyűt húzni. Elég hátradőlni és jót mosolyogni az agresszív kismalac előadásán, ugyanis már nem csak mi nézzük derültséggel ezt a színjátékot, hanem a körülöttünk állók is. Mérhetetlenül buta, primitív és minden civilizációs normát ez a retorika. Az európai óvoda udvarán sértődötten hisztizik egy Fico nevezetű hülyegyerek, és mindenki rajta röhög. SZ-Á-N-A-L-O-M. Megássa ő a saját, a politikája és ,,eszméi" sírját, nem kell őt bántani.”
 • 7. Power 2009. augusztus 23. 18:50
  „Fico Gyurcsányhoz hasonlóan szemrebbenés nélkül hazudott az EU-nak is:
  I raised the PM Fico some concerns that have been expressed regarding the situation of minority in Slovakia particularly the Hungarian and also the Roma minorities and the need to respect the fundamental rights to each all of us to which the European Union is strongly attached.
  I informed the Prime Minister that the European Commission was paying close attention to the situation of minorities in Slovakia, in particular the Hungarians and the Roma, and to the resolve to respect the fundamental rights.
  PM Fico gave me clear assurance of his personnel determination and the determination of his government to respect all those fundamentals rights that are at the core of our European Union project.”
 • 6. bo 2009. augusztus 23. 09:27
  „kispekő- Mi van!? Ezt melyik cikkhez szántad? Amit írsz az hagyján, de ahogy, az katasztrófa! Kikapcsoltad a helyesírás ellenőrzőt a gépeden. Szegény nyelvtan tanárod sírva olvashatja ezt a hozzászólást. Ha már annyira magyar vagy, legalább megtanulhatnál írni!!!:-(((”
 • 5. Sziszifusz 2009. augusztus 23. 04:12
  „Sólyom mintha 2008. augusztus 22-én mondott volna beszédet a Terror háza előtt az akkor 40, most 41. Prágai Tavasznak elnevezett forradalom évfordulóján! A csehszlovák forradalom leverésében tevékeny részt vállaló magyarokat azóta is extra adag gyűlöletben részesítik! Sólyom úrnak pont az évforduló idejében kell Szent Isván szobrot avatni, ami a szlovák államiság és történelmük hiányára hívja fel a figyelmet! Ezek után még csodálkozik, hogy őt, mint az egykori "gazdaállam" mai képviselőjét nem hagyják felhívni a figyelmet a szlovák állam trianoni paktummal való, erőssen kétes jogalapú megalapításának tényére!”
 • 4. fip 2009. augusztus 22. 22:11
  „szép volt kispekő!
  menj anyádba...”
 • 3. kispekő 2009. augusztus 22. 21:51
  „Füge pálinkának és a hozzá hasonló gondolkodású embertáraimnak!

  Lehet,hogy ezen nevet azért atad mert bevoltál szityózva amikor a gondolataidat leirtad,ember vagyte vagy beléd kőltözött az ördög? szerintem az ördög,senki sem van fölhatalmazva arra,hogy a másik ember társának az életét indokolatlanúl elvegye pláne alvó ártatlan anyáét és gyermekét, azok akik embert ártatlanúl megölnek az legyen cigány,magyar,arab vagy más nemzetiségü az álat és a törvény legnagyobb szigorával kell rá sujtani.
  Volt egy hozzá szóló aki a romák munkanélküliségét szapúlya,aszt javasolnám neki,hogy mielőtt kinyitja a száját gondolkodjon el,hiszen még mi magyarok sem tudunk elhejezjedni,esetleg nagy protekcióval ha sz is sikerül, miről beszél ez a hüje?
  Amig tálcán kinálya a rendszer a törvénytelenséget adig minden ember nagy százaléka kihasználya azon lehetőséget,hogy pl-úl: ha elmész hivatalosan dolgozni és kapsz kétmüszakra hetvenezer forintot,kérdem én tőled te melyiket választanád ha volnának gyermekeid ha munkanélküli segélyt megkapod és feketén pluszban elmész dolgozni és igy megkapod a százötvenet, te melyiket választanád nagy okos,azt hiszed mi magyarok nem ezt csinályuk,te hüje”
 • 2. KolomparBeyonce 2009. augusztus 22. 19:07
  „Valahogy mi se szerettuk a Lenin szobrokat. Nem is ertemhogy minek szentistvaszobor szlovakiaba. Joszomszedi gesztusnak?”
 • 1. scire 2009. augusztus 22. 14:09
  „http://index.hu/kulfold/2009/08/22/tojassal_dobaltak_meg_a_komaromi_szent_istvan-szobrot/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testvérek a romaellenes támadásokkal gyanúsítottak között

A Népszabadság szerint a romák elleni támadássorozat miatt őrizetbe vett gyanúsítottak mindannyian… Tovább olvasom