Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A magyar film a Berlinale díjazottjai között

Szombat esti lázban égett Németország fővárosa, Berlin. Az 53. Nemzetközi Játékfilmszemlén, ismertebb nevén a Berlinálén átadták a versenyfilmek győzteseinek a medve alakú díjakat.
Az elmúlt napokban az újságírók és a mozilátogatók közöttt is nagy vita folyt arról, hogy kik az esélyesek. A pusmogásból egy szót lehetett mindig kivenni: "hours" vagyis órák. Ez a kis angol szó azonban két esélyes film címében is szerepelt, mégpedig a lírai hangvételű The Hours-ban, valamint a Spike Lee rendezte 25th Hour-ban.

A sok-sok találgatás után a díjkiosztó gála kellemes meglepetésekkel szolgált. Az Oscarra is esélyes sztárok mellé kevésbé ismert alkotók neve is felkerült a kitüntetettek listájára. A hét tagból álló zsűri Atom Egoyan elnökletével az Arany Medvét Michael Winterbottom filmjének, az Ezen a földönnek (In this World) ítélte, melyben az angol rendező dokumentista stílusban meséli el két afgán kisfiú történetét, akik egy palesztin menekülttáborból kerekednek fel Londonba. Hollywoodi könnyzacskóingerlésnek semmi nyoma, mégis mindenki megrendülve távozott a filmről.

Az Ezüst Medvét az Adaptáció (Adaption) című vígjáték stábja vehette át, Spike Jonze rendező vezetésével. "A Jelenet az Adaptációból test kamerával való
letapogatása" vitte sikerre A fiútestvért (Son Frere), amelyért Patrice Chéreau vehette át a legjobb rendezőt illető járó ezüst macit. A francia rendező szorgalmasan gyűjti eme trófeát, két évvel ezelőtt már sikerült egy arany medvét bezsebelnie Intimitás (Intimacy) című filmjével. Azért azoknak is igazuk lett, akik az Órákra tippeltek, a tehetséges három grácia - Meryl Streep, Nicole Kidman és Julianne Moore - együtt örülhetett a legjobb női alakításért járó Ezüst Medvének. A legjobb férfi alakítás győztese volt talán a legnagyobb meglepetés. Sam Rockwell a tv-moderátor/producer szerepében tündökölt George Clooney első rendezésében, a Confession of a Dangerous Mindban.

Az ázsiai kontinens is több filmet nevezett, közülük a hongkongi-kínai-német kooprodukcióban készült Vak járat (Mang Jing) futott sikerrel. Egy észak-kínai bányában játszódó krimi Li Yang rendezőnek hozott Ezüst Medvét. A zsűri e díjjal a rendezés mellett az izgalmas forgatókönyvet is kitüntette. A legjobb filmzenéért járó medvét is egy kooprodukcióban készült film kapta. A kanadai, szenegáli és francia színekben futó Madam Brouette egy afrikai asszony életének viszontagságait mutatja be tarka-barka zenei és képi világban.

A medvék mellett még számos filmdíj talált gazdára a mai napon. Szívből gratulálunk Fliegauf Benedeknek, aki a Rengetegért a 10 000 euróval dotált Wolfgang Staudte díjat hozza haza.

A tolerancia jegyében meghirdetett fesztivál a tíz nap alatt a béke hirdetője lett. Nem egy művész használta fel a vetítés utáni reflektorfényt vagy a sajtótájékoztatót arra, hogy az iraki háború ellen tiltakozzon. Különösen Dustin Hoffman beszéde kapott nagy figyelmet. Míg itt Németországban a legtöbben helyeslően bólogattak a "kis nagy ember" szavaira, az amerikai politikusok otthon rosszallóan rázták fejüket. A fesztivál keretében több új filmes kezdeményezés alakult a béke megőrzésére. A szemle résztvevői - alkotók és közönség - tíz nap után a "jövőre veled ugyanitt" szellemében búcsúzott egymástól. Mindenki nagyon reméli, hogy semmi nem jön közbe...

artitura.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kegyes csalás művészei

Valljuk meg őszintén, kegyes csalások nélkül nem tudunk élni. Ha megvalljuk, akkor nevetünk az… Tovább olvasom