Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A magyar himnusz születésnapja

Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnuszt. Nemzeti imánk születésére emlékezve 1989-től ez a nap a magyar kultúra ünnepe, pedig évtizedekkel ezelőtt a kádári politika új himnuszon „gondolkodott”.
Kölcsey Ferenc
A magyar kultúra, a nemzeti himnusz mindenkinek mást jelent. Lentulai Attila református esperes szerint „ahányszor ajkunkra vesszük az Erkel által megzenésített költeményt, annyiszor hazánkért imádkozunk. Kölcsey kiválóan ismerte a Szentírást és Isten munkálkodó szeretetét látta történelmünkben. A magyar himnusz szövege és dallama is gyönyörű. Ennek ellenére Kádárék annak idején újat akartak íratni Kodály Zoltánnal és Illyés Gyulával. A felkérést természetesen mindketten elhárították."

– Mindig elérzékenyülök, ha a Himnuszt hallom – mondta Perger Gyula néprajzkutató, aki úgy nyilatkozott: számára a múlt, a jelen és a jövő egységét jelenti, az évszázadok alatt letisztult hagyományt, a magyar népet. Szemlélődő filmesként többek között baskír földön, Dzsungáriában kutatja a magyarság gyökereit Hartyándi Jenő. Szerinte másként hangzik a magyar himnusz egy gyimesi lakodalom nyitányaként, vagy hangzott Budapesten 1988-ban az első nagy Erdély-tüntetésen, és másként egy kiüresedett protokollalkalomból. Böcskei György geológus is egy emlékét idézte, mikor majd másfél évtizeddel ezelőtt csíkcsicsói gyerekek látogattak Enesére. – Akkor értettem a Himnusz igazi üzenetét, azoknak a kis székelyeknek az énekéből, ahogyan ők valóban a lélek erejével címezték Istennek a nemzet fohászát – mesélte.

Vércse Tatjana a dél-urali Cseljabinszkban született, húsz éve Győrött él, magyar állampolgár. Számára a Himnusz – bármennyire is furcsán hangzik tőle – a magyarsághoz tartozást jelenti.

Major-Zala Lajos költő 1949 óta él Svájcban. Számára a magyar kultúra „az igazi otthon, az édes anyanyelv". – Magammal cipeltem a hazámat, így nekem feloldódnak a határok a szavaimban, az álmaimban is. Ötvenhárom éve – hosszú idő – együtt vagyunk, de nem untuk meg egymást, ellenkezőleg. A kultúra nekem a kollektív emlékezés, a szabadság és a lét hordozója. Bennem lakozik és belőlem fakad az anyanyelv, ami az egész világ kultúráját összefoghatja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar kultúra napja

Csorna. A magyar kultúra napja alkalmából holnap 17 órakor kezdődő ünnepi rendezvényre várják az… Tovább olvasom