Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

A magyar költészet ünnepén

Április 11. a magyar költészet ünnepe. Kilencvennyolc évvel ezelőtt, ezen a napon született József Attila. Érdeklődésünkre Párizsban élő barátja, Fejtő Ferenc emlékezett a költőre.
József Attila
A neves író-történész 1935-ben alapította József Attilával a Szép Szó című folyóiratot, annak 1938-ig szerkesztője volt. Fejtő Ferenc érdeklődésünkre úgy nyilatkozott: „Attila példás emberi nagysága erkölcsi magatartásában rejtezett. Élete egyszerre volt magas költészet és haláláig szóló hűség saját osztályához. Mindenkor és minden sorában kiállt a magyarságért. Számos csapást mért rá a sors, de ő minden nehézségben, kínban, szenvedésben megőrizte emberségét, hűségét."
Fejtő Ferenc felidézte barátja egyéniségét, melyben „volt valami hitetlenségében is szelíd, keresztényi vagy buddhai, e szavaknak őseredeti, gyermekded és gyengéd értelmében. Sok indulat fűtötte, de mind végső bomlásáig derűsen uralkodott indulatai fölött, kíváncsisággal és megértéssel fordult az emberek felé, nem gyűlölködött, és nem szerette a gyűlöletet."

Emlékezésében József Attila korai haláláról Fejtő Ferenc így írt: „Hálát adok a sorsnak, hogy ajándékozta őt okulásunkra s gyermekeink okulására, akik József Attila versein s prózai írásain át ébrednek majd a nemes és eltökélt férfierkölcs tudatára."
(A Fejtő Ferenccel készült hosszabb beszélgetés holnap a Szieszta mellékletünkben olvasható.)
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Építsünk kerti grillt!

Szűk családi körben vagy nagyobb kerti partinál a grillkandalló a hangulatos együttlét… Tovább olvasom