Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

A magyar kormány kész az uniós vitára az alkotmánymódosításról

A kormányszóvivő közlése szerint a magyar kabinet - ahogyan korábban más jogszabályok esetében - most az alkotmánymódosítás ügyében is kész a vitára az EU-val.
Giró-Szász András hétfőn az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában sem megerősíteni sem cáfolni nem kívánta azt a sajtóinformációt, miszerint Orbán Viktor miniszterelnök a múlt heti EU-csúcs résztvevői számára egyértelművé tette, hogy egyedül az Európai Bizottságtól fogad el értékelést, észrevételt az ügyben, más tagállamtól nem. Ugyanakkor a kormányszóvivő kijelentette: "világos, hogy a magyar kormány minden konkrét érdemi megvitatásban benne van bármilyen általa meghozott jogszabállyal, törvénnyel vagy éppen az alkotmánnyal kapcsolatban".

A médiatörvényre és a bírák nyugdíjazásának ügyére utalva hozzátette: ez így volt a múltban is, a magyar kormány ezekben az ügyekben teljesen nyitott volt arra, hogy változtasson azon passzusok tekintetében, amelyek ténylegesen problémát okoztak.

Viszont arra is felhívta a figyelmet: jelen pillanatban nem a magyar kormány döntése miatt került napirendre az alaptörvény újbóli módosítása, hanem az Alkotmánybíróság korábbi döntése írt elő lépéseket a törvényhozás számára. Hangsúlyozta azt is, az alkotmánymódosítás kérdését az EU-csúcson felvető Martin Schulcz, az Európai Parlament elnöke világossá tette, hogy nem szabad elhamarkodott véleményeket megfogalmazni.

Az alkotmánymódosítás tartalmi kérdéseiről szólva Giró-Szász András kifejtette: az egyházak parlamenti elismerését kritizáló felvetést megértené, ha Belgiumban vagy Litvániában nem éppen így, a parlament döntene ezekben a kérdésekben. Hozzátette: az sem érthető, hogy a kampányhirdetések ügye miért ne illene bele az uniós jogrendszerbe, amikor Franciaországban "szóról-szóra így van".

Olvasóink írták

 • 2. fenyő 2013. március 18. 13:51
  „Vajon miért szól bele az USA egy nemzetállam belügyeibe?
  Vajon miért hallgat az USA, amikor magyarokat ér inzultus Szerbiában ( sorozatos magyar verések ), Ukrajnában, Szlovákiában( kettős állampolgársággal kapcsolatban) Romániában ( székelyzászló, magyar nyelvű orvosi egyetem Mvhelyen stb )
  Ami más országok esetében természetes, az nálunk miért elítélendő? Pontosan és konkrétan kinek mi a problémája ?
  Nagyon kettős mérce színezete van az egésznek.”
 • 1. Qllancs 2013. március 18. 11:37
  „Vajon az USA miért kérette be a magyar nagykövetet??? meg az EU képviselő Szájjer t?
  Miért kérte az USA az EU bizottságot..EU Velencei Bíróságot ??? vizsgálják meg ezt a barom, alkotmány..emberiség ellenes törvényt ??? meg a 4 vezető EU ország ..miért fogja megvonni az összes eu támogatást Magyotól ???mikor a fejlesztések 97 % a abból a pénzből valósul meg ?!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elütöttek egy gyereket Kaposváron

A rendőrság szerint a gyerek az egyik boltból szaladt ki az úttestre. Tovább olvasom