Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

A magyar kormány támogatja az autonómiáért tüntetés szabadságát

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a kormány tárgyal a román féllel és nem tüntet.
A magyar kormány "nyilván nem tüntet", hanem tárgyal a román féllel, ugyanakkor támogatja az autonómiáért tüntetés szabadságát - mondta Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára péntek reggel a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Az államtitkár ezt azzal kapcsolatban mondta, hogy vasárnap Marosvásárhelyen autonómiatüntetést tartanak a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezésére, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt társszervezésében. A székely szabadság napjának elnevezett marosvásárhelyi autonómiatüntetéssel párhuzamosan a tervek szerint Európa és Amerika több nagyvárosában szolidaritási tüntetések lesznek a román külképviseletek előtt.

Csütörtökön Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az MTI-nek azt mondta: a vasárnap délutánra meghirdetett marosvásárhelyi demonstrációt a polgármesteri hivatal előző nap engedélyezte.
Németh Zsolt a Kossuth Rádióban azt mondta: ha a határon túli magyarok autonómiát akarnak - "területit, kulturálisat, székelyek vagy a partiumbeliek vagy éppen a vajdaságiak - a magyar kormánynak alkotmányos kötelezettsége, hogy ezeket a célkitűzéseket támogassa".

Az államtitkár kitért arra is, hogy a közelmúltban a külügyminiszter Bukarestben tárgyalt, megbeszélésein a régiók átalakításáról is szó volt, Elmondta: jelenleg Románia mintegy 42 megyéjéből 2 és fél megyében (mint fogalmazott, Maros megyében nincsenek többségben a magyarok, de meghatározó a számuk) a magyarság meghatározó közigazgatási funkciókat is gyakorolhat. Ez olyan helyzet, amelyet a közigazgatási átalakítás során meg kell őrizni - hangsúlyozta Németh Zsolt.

Németh Zsolt kedden az Országgyűlés plenáris ülésén arról számolt be, hogy Martonyi János külügyminiszter hét eleji bukaresti látogatására "nagyon feszült hangulatban került sor", ez többi között a székelyzászlóügy, a marosvásárhelyi orvosi egyetem és a Székely Mikó Kollégium ügye, valamint nyelvhasználati problémák miatt alakult ki. Hangsúlyozta: Martonyi János a látogatáson elmondta, hogy Magyarország Romániát nem ellenségnek, hanem partnernek, szövetségesnek, barátnak tekinti, akire tisztelettel tekint, de elvárja azt is, hogy Románia Magyarországot is tisztelettel kezelje.

A külügyminiszter azt is kijelentette - folytatta Németh Zsolt - hogy az erdélyi magyarok számíthatnak a magyar kormány támogatására a szabad anyanyelv- és szimbólumhasználatban, az autonómiatörekvésekben, beleértve a kulturális és a területi autonómiát, valamint a magyar oktatásügy, az önálló magyar egyetem, és egyetemi karok ügyében is.

Olvasóink írták

  • 1. Emberségetavilágnak 2013. március 08. 09:42
    „Az első földrajzi atlaszom 1957-ben került ki a nyomdából, abban Erdély "ERDÉLY Autonóm Magyar Terület" jelölésű.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tízmilliárdos kárt okozhattak az MFB-hitelek

Az MFB-hitelkihelyezések miatt már több feljelentést is tett a Kehi. Tovább olvasom