Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

A magyar kormány üdvözli az új ukrán nyelvtörvényt

Részlegesen regionális státust kapott a magyar nyelv a Beregszászi járásban.
A magyar kormány üdvözli az ukrán parlament által elfogadott új nyelvtörvényt, és figyelemmel kíséri azokat az intézkedéseket, amelyek elősegítik a jogszabály magyar nyelv regionális státuszára vonatkozó rendelkezéseinek végrehajtását Kárpátalján - írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár szerdai MTI-hez eljuttatott közleményében.

Mint kifejtették: a helyi önkormányzatok eddigi döntései első lépésnek tekinthetők a törvény gyakorlati megvalósítása során, azonban sajnálatosan csak a nyelvtörvény részleges megvalósítását jelentik, mivel nem léptetik életbe valamennyi rendelkezését.

Bíznak benne, hogy Ukrajna kormánya és végrehajtó hatalmi szervei, így Kárpátalja minden szintű önkormányzata nemcsak részleges döntéseket hoz, hanem további lépéseket tesz annak érdekében, hogy a jogszabály előírásainak megfelelően a magyar nyelv teljes mértékben regionális nyelvi státusszal rendelkezzék azokban a közigazgatási egységekben, ahol a magyarok aránya eléri a 10 százalékot - rögzítették.

A kormányfő kereszténydemokrata helyettese és a helyettes államtitkár ugyanakkor aggasztónak tartja egyes ukrajnai politikusok azon kijelentéseit, amelyek szerint a törvény csak az orosz kisebbségre vonatkozik és más nemzetiségek esetében bevezetése nem indokolt.

Részlegesen regionális státust kapott a magyar nyelv a Beregszászi járásban: a járási tanács (közgyűlés) képviselőinek túlnyomó többsége kedden megszavazta az ukrán nyelvtörvény kisebbségek nyelvhasználatára vonatkozó egyes rendelkezéseinek helyi szintű alkalmazását.

A döntés értelmében a jövőben a járási tanács határozatait mind a testület internetes honlapján, mind az újságjában két nyelven, ukránul és magyarul teszik közzé. A magyar nyelvet is használják majd az önkormányzati ügyintézésben, konferenciákon, gyűléseken, és magyarul is közzéteszik a hivatalos közleményeket – adta hírül az ua-reporter.com ungvári hírportál.

A Beregszászi járásban az ukrán mellett magyarul készülnek majd a hivatalos nyomtatványok, űrlapok, pecsétek, feliratok.

A 2001-es ukrajnai népszámlálás adatai szerint a Beregszászi járás 54 ezer főt kitevő lakosságának 76 százaléka magyar nemzetiségű.

Olvasóink írták

 • 1. Együgyű 2012. szeptember 19. 15:59
  „,,A magyar kormány üdvözli az új ukrán nyelvtörvényt"
  A kormányt meg is értem, hogy most már mindent üdvözöl, sőt megtámogat. Minél többen beszélnek és írnak magyarul, annál többen tudnak 2014-ben sorsunkról, rólunk szavazni. Így a kinti regisztráció is könnyebb lesz. Be kellene vezetni a fentieket a világ összes nemzeténél. Sőt a mainál is több támogatást adhatna a világ összes országának a gazdag, nemzeti egységes kuruckodó kormányunk a vallásra hivatkozva és a labancok elleni küzdelem jegyében. A vezetőink is példát mutatnak az áldozat vállalásukból. Mindet tovább hárítanak az egyszerű népre, mint a történelmünk során oly sokszor. De lesz is a nemzet vezetőinek dicső elmúlásuk. A külföld meg mindig számtalan szór, röhög, rajtunk meg ugye sajnál.
  Aki nem érti, azt sajnálom! De mindenről Gyurcsány tehet az elmúlt húsz év, a komcsik és a karvaly tőke!
  Más véleménye mindenkinek lehet a nem létező demokrácia jegyében!
  OFF.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Étterem Hét: vidéki éttermek is csatlakoztak

Az egyelőre több mint hatvan budapesti mellett már 18 vidéki felső- és középkategóriás étterem is… Tovább olvasom