Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

A magyar külügyminiszter is részt vesz a londoni konferencián

Budapest - A magyar külügyminiszter is részt vesz a líbiai helyzetről rendezendő nemzetközi konferencián Londonban - közölte a Külügyminisztérium hétfőn az MTI-vel.
A brit főváros központjában, a Lancaster House-ban "széles körű nemzetközi részvétellel" tartanak találkozót kedden; a házigazda William Hague külügyminiszter lesz, a konferencián David Cameron brit miniszterelnök is részt vesz.

A Külügyminisztérium közleménye szerint a konferencia fő célja, hogy a regionális szereplők jelenlétében számba vegyék az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatainak végrehajtására tett lépéseket, értékeljék a líbiai helyzetet, valamint áttekintsék azokat az intézkedéseket, amelyek a polgári lakosság elleni erőszak megakadályozásához szükségesek.

A tanácskozás azt a célt is szolgálja, hogy létrehozzanak egy nemzetközi fórumot, amely rendszeres találkozókon vitatná meg a Líbiával kapcsolatos elképzeléseket, és ajánlásokat tenne az ország jövőbeli támogatására.

Brüsszeli értesülések szerint az eseményen mintegy 40 ország és több nemzetközi szervezet képviselteti magát; a brit fővárosba várják mások mellett Hillary Clinton amerikai külügyminisztert és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkárt. A konferencia előtt a nemzetközi diplomáciában már megfogalmazódtak elképzelések a líbiai polgárháború lezárásáról, a helyzet kívánatos rendezéséről.

A NATO szóvivője hétfőn közölte, hogy az észak-atlanti szövetség fokozatosan, néhány nap alatt vonja teljesen magához a líbiai katonai műveletek irányítását; az átadás-átvételi szakasz megkezdődött, a műveletben részt vevő országok sorra rendelik erőiket és kapacitásaikat a NATO hatáskörébe.

Olvasóink írták

  • 1. rozator 2011. március 29. 19:47
    „Végre! Egyszer csak meghívják!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Késve térnek vissza a gólyák az Alföldre

Kisújszállás – Alig néhány gólyafészket foglaltak el eddig lakóik az Alföldön, ahol nemcsak a… Tovább olvasom