Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

A magyar lakosság fele horkol éjjel

A kellemetlen éjszakai zaj nemcsak a horkoló egészségét veszélyezteti, hanem károsan hat a család többi tagjának pihenésére is. Az okok legtöbbje műtéttel kiváltható, de nem árt figyelemmel lenni a lelki vonatkozásokra. Súlyos esetben új gyógymódot, oxigénpalackot javasol az orvos.
A horkolás nemcsak a horkoló egészségét veszélyezteti, hanem zavarja a partnert is a pihenésben
Dr. Berta Izabella tapasztalatai alapján azt mondja, a magyar lakosságnak körülbelül negyven-ötven százaléka horkol éjjel. A szentesi kórház fül-orr-gégésze szerint kisgyermekek, közép- és időskorúak egyaránt érintettek lehetnek. A levegő áramlása akadályba ütközik a légutakban, ezért alakul ki a zaj. A betegség fizikai oka számtalan: kisebb korban az orr- vagy a garatmandulák duzzadtak, felnőtteknél előfordul, hogy a légutakban polip vagy tumor hátráltatja a kiegyensúlyozott légzést, vagy éppen orrsövényferdülése van a betegnek. Ezeket műtéttel lehet korrigálni, minek következtében megszűnnek a panaszok – mondja az adjunktus. Az időseket érinti főként a garatizmok renyhesége, az allergiások éjjel sokszor a szájukon át veszik a levegőt – esetükben az eredeti betegséget kell megszüntetni.

Az éjszakai zajongás legsúlyosabb esete az úgynevezett alvási apnoé: egy erőteljesebb horkantást követően a páciens hosszú ideig nem vesz levegőt, majd felébred. Szegeden az alváscentrumban tudnak ezeken a betegeken segíteni – mondja a szentesi kórház orvosa –, ahol indokolt esetben oxigénpalackot kap a páciens. Erre azért van szükség, mert a kihagyás ideje alatt nem kap megfelelő mennyiségű levegőt az agy, az illető pedig nem pihen. Napközben elbóbiskol, a közlekedésben ez életveszélyes lehet.

A rekorder

Horkolásban a világcsúcsot egy tagbaszakadt brit dokkmunkás, Mr. Melvin Switzer tartja, aki betrombitálta magát a horkolás fejedelmei közé. A hangerőmérő Switzer horkolásra 88 decibelt mutatott, ez pedig megfelel egy teljes gázzal ráztatott és alaposan felhúzott Harley-Davidson típusú motor hangerejének - tartalmazza a Guiness-rekordok könyve. Mrs. Switzer hű társként aludt együtt a férjével, ebben a helyzetben viszont az egyik fülére megsüketült.

A horkolás fizikai jellemzői szerint egy kifejezetten szabálytalan légzés. A levegővétel egyébként a vegetatív formák alapja szerint önműködő és alapvetően kiegyensúlyozott folyamat. Az ettől eltérő jelenségek néhány tudati vonatkozásra hívják fel a figyelmet. Pósa Ferenc A betegség mint pótcselekvés című könyvében arról ír, hogy a horkolás leginkább a túlsúlyos, középkorú férfiakat érinti. A mögöttes tartalomban megfigyelt érdekes tapasztalat, hogy ezek a betegek elalvás előtt általában sokat esznek vagy isznak, és emiatt tudat alatt valójában lelkiismeretfurdalásuk van. Nem sikerül mederben vagy kordában tartani tehát a vágyakat, a beteg mesterségesen emel magának gátat az ellazulás folyamata helyett.
Büszke arra, hogy bebizonyítja, mindent kibír és hogy milyen erős. Ezek a mesterséges gátak akadályozzák a nyugodt légzést. A gyógyulás útja keresztülvezet az apró örömökön, melyek nyugalmat, sikerélményt ébresztenek a betegben – hogy pontosan milyenekre vágyik, azt az illető rendszerint nagyon is jól tudja. Elegendő felidézni szíve legrejtettebb vágyait, kívánságait és ezeket természetesen megvalósítani – visszatérnek szép csendben azok az édes éjszakák...
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fogadta a venezuelai elnököt Tony Blair Londonban

A brit kormány teljes bojkottja mellett kezdte meg kétnapos, magánjellegűnek minősített londoni… Tovább olvasom