Délmagyar logó

2017. 04. 25. kedd - Márk 6°C | 20°C Még több cikk.

A magyar lányok fényes sikert arattak

Fényes magyar sikert hozott a Sopronban rendezett U20-as női kosárlabda Európa-bajnokság. A mieink mérkőzéseiről, szerepléséről részletesen beszámoltunk, ám ott, ahol 16 országból sereglenek össze 20 éves lányok, hogy bemutathassák kosarastudásukat, rengeteg érdekesség történhet. Ezek közül adunk közre egy csokorra valót.
Szóltunk róla, hogy a bolgárok és a görögök utolsó csoportmeccsükön vereségre játszottak.

Megérdemelték sorsukat

Nos, bár bekerültek a legjobb nyolc közé, az éppen az ominózus meccsen nyújtott hozzáállásuk miatt talán valahol törvényszerű is volt, hogy ott már túl sok sót nem esznek meg. Így is lett, a két, a maga nemében különleges összecsapást játszó együttes végül a felsőház két leggyengébb csapatának bizonyult, s újra összecsaptak a 7–8. helyért. Akkor is a bolgárok nyertek, de az legalább „éles” meccs volt.

A nevek bűvöletében

Több, a magyarok számára különleges nevű kosaras szerepelt a soproni Európa-bajnokságon. Kezdjük mindjárt a már említett görögök 11-es számú játékosával, akinek neve: Anthoula Balta. A hellének kapitánya ellenünk is bevetette, de a szilárd magyar védelmen – mondhatjuk így is – még Baltával sem sikerült rést ütniük a helléneknek. S jöjjenek a nyolcasok! Éhes szurkoló számára felüdülést jelenthetett a lengyel együttes 8-as játékosát figyelni, akinek neve imígyen hangzik: Aleksandra Marta Kaja. A mi válogatottunk 8-as számú játékosának neve szokatlan, a spanyoloké viszont – legalábbis a férfiak számára – kifejezetten izgalmas. Válogatottunkban e mezt a fehérorosz származású Jekatyerina Szavercsenko viselte, a spanyolok nyolcasának pedig a neve: Maria Pina.

Sportágváltás

Az Európa-bajnok orosz válogatott két kulcsjátékosa, Tatjana Bokarjeva s névrokona, Jumasina a szabadnapon átmenetileg sportágat váltott. A soproni strandon beszálltak amolyan „víziröplabdázni”, s mivel a jeles eseménynek e sorok írója is tanúja volt, bizton állíthatja, a torna All Star ötösébe is bekerült Bokarjeva a vízben sem volt ügyetlen. Aztán amikor az elődöntő napján találkoztunk, ujját szája elé emelve azt kérte, ne nagyon beszéljünk az előző napi sporteseményről, mert vaskezű edzőjüknek már feltűnt, hogy ő és társa kissé lebarnult, nem lett volna szabad kimenni a strandra. Később beszállt röplabdázni a belgák örökmozgó irányítója, Marjorie Carpréaux is, akire oly remek hatása volt a vizes felkészítésnek, hogy másnap, a bolgárok elleni meccsen meg sem állt 24 pontig és 10 gólpasszig... Hozzátennénk: a fröccs nevű magyar itóka – elsőre – egyikül ízlését sem nyerte el.
Messze az elvárások alatt szerepelt a tornán résztvevő legnevesebb sportember által irányított ukrán válogatott. Az 1992-ben a Független Államok Közössége színeiben olimpiát nyert Marina Tkacsenko többnyire csendben figyelte vergődő csapatát, amelyet segítője, Volodimir Kovjanov igyekezett feltüzelni. Vele néhányszor látványosan össze is vesztek a pályán időnként egymással is haragban lévő ukrán játékosok.

Korán hazament

Az Eb második felében aztán már a másodedző meccselt, Tkacsenko egy szót sem szólt. A végül a 13. helyen zárt ukránok a torna vége felé elkezdtek nyerni, a korábbi olimpiai bajnok pedig az utolsó meccset meg sem várva korábban hazautazott...

Ünnepelni is tudnak

Fergeteges bulit csaptak lányaink vasárnapról hétfőre virradóra az MKB Aréna melletti vendéglátó-ipari egységben. Ott és akkor a magyar húszéveseké volt a világ! Bebizonyították: nemcsak a kosárpályán mozognak otthonosan, a táncparketten sem esnek kétségbe. Székely Norbert, az előző másfél hónapot a lányokkal végigdolgozó szakvezető időnként furcsán csillogó szemmel figyelte tanítványai önfeledt örömét, sőt néhány szám erejéig ő is beszállt a táncba. Néhány játékos szülei is csatlakoztak, volt, hogy apa táncolt lányával. Az egyik anyuka jegyezte meg találóan: most mulatunk velük így először, s olyan jó nőknek látni őket... Bizony felnőttek a lányok. A feladathoz is! Így aztán joggal ünnepelhettek!

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Londonban utcát neveztek el Kapuvárról

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom