Délmagyar logó

2017. 05. 26. péntek - Fülöp, Evelin 12°C | 22°C Még több cikk.

A magyar médiatörvény jó minta lehet a briteknek a Murdoch-ügy miatt

A médiaszabályozás során alkalmazott szankcióknak elsősorban kiszámíthatóknak kell lenniük, s ezek arra hivatottak, hogy normakövető magatartásra ösztönözzenek - egyebek között ezeket a gondolatokat fejtették ki pénteken Tusnádfürdőn a magyarországi médiatörvény témájának szentelt pódiumbeszélgetés magyar résztvevői.
Jonathan Horsman brit médiaszakértő a Murdoch-féle brit sajtóbotrányra kitérve hangot adott annak a meggyőződésének, hogy szerinte Nagy-Britanniában is a magyarországiéhoz hasonló médiaszabályozás fog születni.

A 22. Bálványosi Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) keretében tartott beszélgetés során Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke megállapította: a sajtószabadság valóban fontos érték, de a médiavilág egyes szereplői sokszor a véleménynyilvánítás szabadságának alapjoga mögé bújva próbálják elérni, hogy rájuk semmiféle szabályozás ne vonatkozzék.

Szabályozásra igenis szükség van - mondta Szalai Annamária, kifejtve: hisz abban, hogy a sajtó képes önszabályozásra is. Emlékeztetett arra is, hogy a magyar médiaszabályozás megteremtette a társszabályozás lehetőségét is, amely lehetővé teszi, hogy a hatóság együttműködjön a partnerszervezetekkel, és bizonyos hatósági szerepet is átadjon nekik. Kovács Zoltán kormányzati kommunikációért felelős államtitkár rámutatott: a nyugati világban valamilyen formában mindenütt létezik az ön-, társ- vagy hatósági szabályozás. Ennek háromféle modelljét hozta példaként: a brit modellt, amely minimális állami reguláción, s főleg társ- és önszabályozáson alapuló modell; az amerikai modellt, amely a lehető legkisebb mértékű szabályozás elvét követi, s az európai modellt, amely a francia felfogást követve abból indul ki, hogy a médiát szabályozni kell, mégpedig állami eszközökkel.

Ami a lehetséges szankciókat illeti, Szalai Annamária cáfolta azokat az állításokat, amelyek szerint az újságírók a büntetéstől "rettegnek", és a médiahatóság esetleg bezárja a rádiókat, televíziókat, megszünteti a lapokat. Szerinte a korábbi törvényben előírt szankcióknak nem volt megfelelő elrettentő erejük, s így az egyes szolgáltatók eleve belekalkulálták üzleti terveikbe a várható bírságokat.

A médiahatóság elnöke az eljárások során alkalmazott szigor mértékéről szólva az egyenlő elbírálás, a fokozatosság és az arányosság elvét hangsúlyozta. Ez a mechanizmus csak akkor működik jól, ha kiszámítható - mondta Szalai Annamária, aki szerint nem az a cél, hogy a hatóság büntessen, hanem az, hogy normakövető magatartásra ösztönözzön.

Jonathan Horsman brit médiaszakértő szerint a Murdoch-féle brit sajtóbotrány megmutatta, hogy újfajta médiaszabályozásra van szükség a szigetországban is. A jelenlegi médiahatóságok kezében nincsenek túlságosan erős jogosultságok - mondta. Kifejezte meggyőződését, hogy a mostani lehallgatási botrányhoz hasonló esetek megelőzése érdekében a brit médiahatóság jogkörét bővíteni fogják. Szerinte a magyarországiéhoz hasonló médiaszabályozás fog születni Nagy-Britanniában - hívta fel a figyelmet.

Olvasóink írták

 • 4. zoltanszabo 2011. július 23. 18:23
  „Itt csak akkor lenne igazán változás : ha az elmúlt 21 év alatt elkövetett disznóságok kiderülnének. Teljes ELSZÁMOLTATÁS !!! színtől--párttól függetlenül ,mindenki megkapná a megérdemelt büntit, akik az elmúlt 21 évben szerezték a milliárdos vagyonukat--/ nem napi 8 órában, tisztességes munkával / elkobozni az utolsó vasig mindenüket---kifizetni az állam adósságot --tiszta lappal kezdeni mindent !!!
  Szép új világ csak akkor jönne el ! /de ez csak álom ! /”
 • 3. igazságkereső 2011. július 23. 10:51
  „Nem Szalai Annamáriától kell tartani,inkább attól tartok, hogy az MSZP-SZDSZ koalíció alatt eltüntetett több ezer milliárd forint már nemfog visszakerülni az állami büdzsébe! Jó kifosztották az országot, az MNB elnök, Simor úr gátlástalansága,sőt aljasnak is tűnő rosszindulatú pénzügypolitikája az országot vágja tönkre,miközben Simor és társai off-shore tevékenysége már egyenesen pimasz megnyilatkozásba ment át! Szóval ezen kell aggódni, mert a gátlástalanság határtalanná vált!!”
 • 2. deszkás 2011. július 23. 09:33
  „Ha az alapvető szabályokat se tartják be akkor minden mindegy. És kizártnak tartom hogy ott ilyen szülessen mivel itt tudjuk mi a "rettegés" kedves Szalai Annamária!”
 • 1. Queenmargareth 2011. július 22. 21:05
  „Még bejön, hogy Mo megmutatja a a NAGY NYUGATNAK mi kell!!!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megvették a kecskéket a nagycsaládosok elől

Egy alapítvány kecskéket osztott volna száz rászoruló családnak Mezőkovácsházán, de valaki a foglaló ellenére megvette előlük az összeset. Tovább olvasom