Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 19°C | 25°C Még több cikk.

A magyar mezőgazdaság kihasználta az uniós lehetőségeket

A kezdeti nehézségek után Magyarország jól kihasználta az uniós közös agrárpolitika nyújtotta lehetőségeket - erről Gráf József agrárminiszter beszélt szerdai sajtótájékoztatóján.
A földművelésügyi tárca vezetője hangsúlyozta: Magyarország idén már 460 milliárd forintot fordíthat a mezőgazdaság finanszírozására; ez az összeg a csatlakozáskor 200 milliárd forintot tett ki.

Gráf József és Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációvezetője közös sajtótájékoztatóján Magyarország ötéves uniós tagságát tekintette át a mezőgazdaság szempontjából. Az agrártárca vezetője pozitívan értékelte Magyarország teljesítményét, mint mondta: az ország élt azokkal a lehetőségekkel, amelyet a közös agrárpolitika nyújtott. A miniszter arról is beszélt, hogy míg 2004-ben, az uniós csatlakozás évében 200 milliárd forint körüli összeget fordíthatott a mezőgazdaság finanszírozására, idén már 460 milliárd forint állt az ágazat rendelkezésére erre célra.

Az agrárminiszter kiemelte, hogy 2007-2013 között 1300 milliárd forintnyi fejlesztési forrás áll rendelkezésre az ágazat korszerűsítésére és versenyképességének fokozására. Ebből a keretből egyébként már több mint 400 milliárd forintot oda is ítéltek a gazdálkodóknak - tette hozzá.

2008-ban a mezőgazdasági és élelmiszeripari termékek exportja elérte az 5,7 milliárd eurót, az import pedig 3,8 milliárd eurót tett ki. Ez azt jelenti, hogy a magyar agrárium kétmilliárdos pozitív szaldót produkált - mondta Gráf József.

Tabajdi Csaba a sajtótájékoztatón többször hangsúlyozta: az uniós finanszírozásban még mindig fennáll az újonnan csatlakozott tíz országgal szemben a hátrányos megkülönböztetés. A szocialista politikus ezzel arra utalt, hogy a régi tagállamok több támogatást kapnak, mint az újak. A különbség 2013-ig egyenlítődik majd ki. Ugyanakkor leszögezte: a magyar mezőgazdaság sokat kapott az uniós tagságtól, és fontos az EU Közös Agrárpolitika vívmányainak megtartása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A költségvetés elfogadása után lemond mandátumáról Kivágóné

A fővárosi költségvetés elfogadása után lemond képviselői mandátumáról Kivágó Iván Györgyné, a… Tovább olvasom