Délmagyar logó

2017. 03. 27. hétfő - Hajnalka 2°C | 12°C Még több cikk.

A magyar orvosok keresnek a legrosszabbul Európában

Európai szinten a magyar orvosok dolgoznak a legtöbbet, mégis ők keresnek a legkevesebbet, így teljesen érthető, ha elhagyják az országot – mondta Claude Wetzel, az Európai Orvos-szakszervezetek szövetségének (FEMS) elnöke szombaton Budapesten, a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett demonstráció előtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatón.
Az elnök rámutatott, hogy a rossz munkakörülmények is problémát jelentenek, de tény hogy Magyarországon az orvosok és a nővérek is rosszul vannak fizetve. Egy magyar szakorvos ugyanis 12 évnyi tanulás után kevesebbet keres, mint egy átlagpolgár – emelte ki.

Claude Wetzel hangsúlyozta: Magyarország GDP-je az elmúlt tíz évben 15 százalékkal emelkedett, az egészségügy kasszájába mégis 18 százalékkal kevesebb jutott.

A szervezet elnöke elmondta, hogy péntek este Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkárral tárgyalt, aki kifejtette: a probléma számára is ismert, de az ország jelenlegi gazdasági helyzetében az egészségügyi kasszába sem jut több forrás.

Enrico Reginato, a FEMS alelnöke ismertette, hogy szervezetük jelenleg is gyűjti az adatokat az európai országok orvosainak fizetéséről. A már beérkezett adatok alapján ő is megerősítette, hogy a GDP-vel összehasonlítva a magyar orvosok fizetése Európában a legalacsonyabb.

Elmondta továbbá, hogy az egészségügyi dolgozók bérei általában egy kórház költségvetésének 60-65 százalékát teszik ki, így általában ha az intézmény spórolni akar, azt a dolgozói fizetések kárára teszi.

Emiatt az egészségügyi dolgozók külföldre távoznak, ezzel együtt viszont hamarosan a betegek is kénytelenek lesznek külföldön gyógyulni - mutatott rá. Ez pedig azért is probléma, mert ha a magyarok külföldre mennek gyógyulni, azzal más országok egészségügyi rendszereibe kerül a pénz - tette hozzá.

Ennek kapcsán a FEMS elnöke és alelnöke is hangsúlyozta: szervezetük szeretne támogatást adni ahhoz, hogy a magyarok, Magyarországon gyógyulhassanak, magyar orvosok segítségével.

Olvasóink írták

44 hozzászólás
 • 44. Maminti 2011. május 06. 11:09
  „Rögtön elkezdek zokogni.....csak még várok egy kicsit!
  Rosszul keresnek? Hivatalosan igen, ez tény, de mihez képest és kihez, kikhez képest? Én dolgoztam orvos mellett asszisztensként Szegeden egy házi-üzemorvos mellett ....és hogy mi ment az asztal alatt? Ugye nem kell ecsetelnem.....
  Nem a havi nettójukból élnek, mint az átlag és átlagon aluli emberek!
  Hát erről ennyit.......!”
 • 43. szil5 2011. április 10. 07:02
  „Én már jó időben elmentem, 5 éve. Igazam lett, nem bántam meg. 3 évre szerződtem akkor, adtam egy kis esélyt magunknak hátha javul a helyzet és vissza tudunk jönni. Nenm hogy jobb nem lett itthon, csak rosszabb.Havi 10-t ügyeltem 3 gyerek mellett, vagyis 10x nem otthon aludtam, nem mellesleg dolgoztam éjszaka és másnap szabadnap helyett megint dolgoztam. Ebből 6 volt kötelező, 4--t önként vállaltam. Nyilván nem azért, hogy hozzátegyek a meglévő milliókhoz még néhányat. Az ügyeleti díjaknak csak a felét fizették ki, a mai napig lógnak nekem 2.5 millio FT-tal. Csak azért nem pereskedek mert már hányok az egész korrupt vezetéstől és belefáradtam.Nem minden a pénz.Mennyire volt könnyü kimenni? A svédek vadásszák a magyar orvosokat. Nyilván mert semmire nem jók. Szóval idejöttek toborozni.Mindent készen kaptunk az igaz, ingyenes nyelvtanfolyam, ösztöndij és egyéb juttatások a tanfolyam idejére (a teljes összeg az akkori fizetésem kétszerese) Kint lefoglalták a kiválasztott lakást, elintézték a gyerekeknek az iskolát és az ovit. Ez idáig elég szépen hangzik. Cserébe csak meg kell kellett tanulnom 7 hónap alatt svédül. És ezt véresen komolyan vették. O szintről ennyi idő alatt felső foku nyelvvizsga. Ha nem csinálod meg, vissza a bolt. Na emberek ezt azért lehet kipróbálni! Reggel felültem ay 5:20-as vonatra felmentem Pestre, ott 6 svéd óra, napi 150 új szó, majd vonat haza, este 6-ra újra Szegeden, 3 gyerek otthon, éjszaka tanulás, regel megint vonat. Mindenzt 7 hónapig naponta. Rögtön utána vizsga , költözés, és azonnal munka, mélyviz. Minden új, minden más.Ha megszakadsz is idegen maradsz. Ennek ellenére nem bántanak, türelmesek velünk a betegek és ismerik a a köszönöm szót.
  Hálapénzről csak a magyar weboldalokon olvasok. Mint minden külföldre szakadt orvos, fergeteges gyors erkölcsi megtisztuláson mentem keresztül. Egy érdekes paraszzolvenciás storym azért van. Egy svéd beteg a feleségével jött a renedelőbe. Gyorsan kiderült, hogy a feleség magyar, 30 éve él kint. A férj jobban lett, erre a feleség elkezdett telefonálgatni, hogy hálából adna egy porcelán étkészletet, csak ugorjak be érte, hogy ne lássa senki. 30 év alatt sem tudta kiirtani magábol ezt az adjunk parat az orvosnak kényszert.
  Hiányzik-e Szeged? Igen nagyon. Járunk is haza sürün és sosem hagyom ki, hogy beugorjak a volt kollegákhoz egy kis dumapartira. Van néhány volt betegeim is akivel tartom a kapcsolatot mail-ben, Iwiw-ven, várnak haza. Biztos vannak olyanok is akik nem.”
 • 42. kintornas 2011. április 10. 06:59
  „Kedves Deszkás! Nem értem a válaszod. Ki csinálja meg a kocsim Tesco szerszámmal, 300-400 Ft-ért? Senki. Ez óriási képzavar. Annál is inkább, mert nem engedhetem meg magamnak, hogy autóm legyen. Miért, mert pl. nem tudom kifizetni az autószerelő minden megkezdett órájáért az 5000Ft-ot.
  Kedves Nórikám, az orvosok elenyésző százaléka operál szemlencsét és térdet. Mennyit tetszett fizetni az anaeszteziológusnak, aki életbentartotta a műtét alatt, a radiológusnak, aki megállapította, hogy annyira el van deformálódva a porc, hogy protézist kell beültetni, mennyit fizetett a másodoperatőr rezidensnek, aki pakolta, feszítette az Ön lábát, amikor operálták, mennyit fizetett a műtősnönek, aki kezében tartotta az egész műtétet, mennyit fizetett az osztályos ápolóknak, akik kicserélték a kacsát, amikor ön nem tudott kimenni wc-re, mennyit fizetett a behívott pszichiáternek, aki éjjel bejött, mert Ön az operációt követően zavart lett? Ez csak néhány kérdés. A legfontosabb, hogy miért tetszett fizetni? A különleges bánásmódért, mert Ön szerint ezt érdemli. Elég lenne, ha itt és mindenhol azt írná, hogy: KÖSZÖNÖM!”
 • 41. marharepa 2011. április 10. 04:34
  „Norikam: ne a sorok kozott olvass, oda nem irtam semmit. nem okol titeket "embereket (jezusom most elojon az orvosok istennek hiszik magukat szoveg?) azert mert Mo-n rossz fizetese van az orvosnak, legfeljebb azert ahogy megnyilvanultok errol. Az, hogy neked nincs lehetoseged/kedved/okod arra hogy elmenjel Mo-rol az a te ugyed/dontesed, de hogy ezzel a nevetseges szoveggel gyere/gyertek, hogy "de mi legalább megpróbálunk itth on tenni valamit" mar kicsit unalmas. eleg szomoru, hogy el kell vandorolni onnan, hogy az ember tisztessegesen (tobbek kozott halapenz nelkul) is megtudjon elni es felnevelni a gyereket. A "haza" szimplan leszarja az orvosokat (gyakorlatilag egyhangu tarsadalmi tamogatassal) es csak frocsogni, horogni tudtok. Nem akar az ember onnan tovabb allni ahol rendesen megfizetik es megbecsulik, lehetne ezugyben is tanulni a "kulfoldtol" (nem feltetlenul nyugatrol). a 80 evesekre vonatkozo megjegyzesed legfeljebb a sajat velemenyed lehet, lehetoleg ugyis interpretald, ne ugy mint maset (de legalabbis nem az enyemet).”
 • 40. Hair 2011. április 10. 04:01
  „33. Nórikám
  Őszintén örülök,neked volt miből odaadni,de mit csináljon az akinek nincs még kajára sem? Dögöljön meg?
  Igaz a mostani vezetés dilemmája ez,aki nem gazdagodott meg az dögöljön meg(mielőtt valaki azt hinné komcsi vagyok,nem vagyok,de ezzel a politikával sem értek egyet) ha nem tudja megfizetni a hálapénzt,meg most már nem száll be az államadósság csökkentésébe.Miért a szegény emberek oldják meg?miért nem azok akik eltapsolták a felvett 10ezer milliárdot? Ott voltak mindannyian akik most is ott ülnek a parlamentben,fizessék vissza a svájci számlákon kamatozó pénzükből!”
 • 39. Mignon 2011. április 10. 02:15
  „Meg egyszer elolvastam.
  Öszinten ir, ez tetszik nekem.”
 • 38. Mignon 2011. április 10. 01:22
  „37. wtoni

  Kicsit hosszura slkeredett, de vegigolvastam.
  Tetszett.”
 • 37. wtoni 2011. április 10. 01:08
  „Csak egy par szora.
  Mindenkinek maximalisan igaza van a sajat szemszögeböl. Valamikor en is bizakodva kezdtem ezt a szakmat. Es zavarban voltam, amikor eletem elsö parajat, 2oo Ft-ot megkaptam. Persze, azota "hozzaedzödöt " az ember, de sajnos a magyar orvosnak nincs mas lehetösege. Nekem 2 szakvizsgaval, 12 ev munkaval a hatam mögött, havi 6 ügyelettel kb 170.000 volt a nettom, amikor eljöttem otthonrol. Tudom, hogy sokaln meg kevesebböl elnek, de en azt hiszem, nem akartam semmi különlegeset. Csaladot, gyerekeket, van egy 3 szobas csaladi hazam (illetve a banjnak), meg egy Astram, ami 3,5 eves, es most több hitel van rajta, mint amennyit felvettem. Nyaralni evek ota nem voltunk. Szoval ennyi, azt hiszem, semmi extra. Eljöttem, pedig szerettem a munkahelyemet, a munkamat, a kollegaimat. Ha hazamegyek mindig meglatogatom öket. Es sokszor van honvagyam, de nem ment mar tobabb. Csak egyre melyebbre süllyedtem az adossagba, pedig mu ka utan rohantam vagy egyik, vagy masik mellekallasomba.
  Itt, remenyeim szerint egy jobb, nyugodtabb eletet tudunk majd elni a csaladommal, hala Istennek mar velem vannak, Itt is sokat dolgozok, de ha hazajövök, velük vagyok, kimegyünk a gyerekekkel biciklizni, jatszoterre stb... amiertes akikert erdemes elni. Nem elünk nagy labon, plane mert meg mindig innen nyögöm az otthoni nyügjeimet, meg persze be kellett itt rendezkednünk, de egyszer csak jobb lesz.
  Aki azt hiszi, idekint fenekig tejfel, annak azt üzenem: meg kell probalni. En masfel evig laktam szallon, 2-3 hetente lattam a gyerekeimet, leszamitva a skypeot. Es minden centert meg kell harcolni, sokat kell dolgozni. De nincs masod, harmadallas, hetvegen, ejszaka berohangalas..stb...
  Aki szidja azt, aki elfogadja otthon a paraszolvenciat: egyreszt, ld fizetes.... masreszt, Te, aki esetleg mocskolod a parat elfogado orvost, hanyszor rohantal be este, ejszaka, hetvegen, ünnepnap a munkahelyedre nehany orara??? Mert en, es a kollegaim közül naygon sokan, nagyon sokszor. Tudod, milyen jo erzes este 10kor visszamenni operalni? Vagy a gyereked születesnapi ebedjeröl? Vag a karacsonyi ünnepi vacsorarol? A munka felelösseget most nem emlitem. Szoval, ha tudod ezeket, akkor itelj, addig ne. Persze mas az, aki eköre elkeri a penzt, vagy ehhez köti kvazi feltetelkent egy-egy mütet elvegzeset... ezt en is elitelem, de ez nem is paraszolvencia, hanem zsarolas. -a kettö nem keverendö.

  Egyszoval: megertek mindenkit aki eljön otthonrol, es maximalis megbescsülesem mindenkinek aki meg tolja otthon a szekeret...”
 • 36. nanemaaa 2011. április 09. 23:32
  „Bármely szakmában - ha a politikust nem vesszük szakmának - Európában a magyarok keresnek a legkevesebbet!
  Mi ebben az újdonság? Szerintem mindannyian boruljunk egymás vállára és úgy zokogjuk el bánatunkat. Vigaszunkra szolgálhat ugyanakkor, hogy azért vannak akik európai szinten is a legtöbbet keresők közé tartoznak.”
 • 35. adamantium 2011. április 09. 22:57
  „nagyon egyszerű a kérdés: kellenek ennek a társadalomnak az orvosok, vagy elvagyunk a kuruzslókkal is?
  ha kellenek akkor úgy tűnik kevés az amit adunk nekik mert mindenki megy el amerre a szeme lát, jönni pedig nem jön senki. ideje lenne észbe kapni mert már most is kevés az orvos, de ha még elmegy 5000 akkor nem 300 ezer nettóval fogunk orvosokat csalogatni, hanem a nyugati béreknél magasabbal (min. 1 milla), mert másképp nem fog jönni senki, lesznek 1-2-3 éves várakozási listák. a kormány nem tesz semmit, de akik ott dolgoznak azoknak mindig lesz pénzük arra, hogy magánorvoshoz vagy Bécsbe menjenek, az átlagpolgár az aki veszíteni tud az egész történeten, de oly sötétség borítja szemeit, hogy szerintem már csak akkor fog észbe kapni amikor késő lesz”
 • 34. Nórikám 2011. április 09. 22:43
  „23: marharépa: miért érzem úgy, mintha minket, embereket okolnátok azért mert kevés az orvosok fizetése? Igen kevés! De mi tehetünk róla? És ott ahol Te élsz, Tőled kérdezik meg mennyi fizetést kapjon egy orvos? Annyira félre értetek mindent, csak azért írtok, hogy legyen kire zúdítani a fitymálásotokat, hogy mi még ebben a redves országban élünk. Szerinted pl egy 80 éves ember hova menjen,? tudom a válaszod, ugye a temetőbe. Kintről osztjátok az észt, azt hiszitek, hogy ez a megoldás, elmenni a saját hazámból? És ha jobbat találsz megint odébb állsz? Mi is tudjuk, hogy rendesen meg kellene fizetni mindenkit, de mi legalább megpróbálunk itth on tenni valamit, nem külföldről "habzó szájjal" osztani az észt. Elég nagy baj, hogy nem sokat tehetünk.Azonkívűl külföldön sem fenékig tejföl mindenki élete.”
 • 33. Nórikám 2011. április 09. 22:27
  „kintornás, akkor én pontosan megírom: szem műtét:20 ezer, két évvel később másik szem:30 ezer, kontroll 6 ezer /1 perc/: térd műtét,/ami rosszul sikerült, újból kellett műteni: 40 ezer. Ugye azt nem akarod, hogy a doktorok nevét is ide írjam, mert hogy bizony ezek a dolgok négyszemközt zajlanak le, tehát, sohasenki nem tudja bizonyítani. De, mint előző kommentemben is említettem, igen vannak olyanok is, akiknek hála és köszönet. Talán vigaszt nyújt Neked, hogy ezek nem Szegeden történtek, lehet, hogy itt soha egyetlen orvos egy fillért sem fogad el. Ez egy vidéki kis város volt.”
 • 32. deszkás 2011. április 09. 21:37
  „MAZSOLA::::! Ja és ne komcsizzál öregem ti voltatok a Kádár rendszerben az egyetlenek akiket MINDENKI úr-nak szólitott! Vagy rosszul tudom?”
 • 31. deszkás 2011. április 09. 21:34
  „MAZSOLASZÖLŐ! Te is válaszolhatsz persze ha értitek a dolgot.”
 • 30. deszkás 2011. április 09. 21:32
  „KINTORNÁS! És a te autód meg lenne csinálva Tesco szerszámokkal? (350-400(!)Ft-os órabérért? "Habzó szájjal?"”
 • 29. sebajtóbiás 2011. április 09. 20:59
  „Még valami: nem kell adni, akkor megszűnik ez az "intézmény".”
 • 28. sebajtóbiás 2011. április 09. 20:58
  „Van olyan orvos barátom, aki nemrég tette le a szakvizsgát, rengeteget melózik, ügyel olyan munkakörben, ahol nincs a zsebbe pénz. Van 3 gyereke, rakás hitele. Nem csodálkozom, hogy ők is a külföldön gondolkoznak, igaz csak pár évre, pénzt gyűjteni. Nem minden orvos nőgyógyász vagy sztársebész. Pl. egy házi gyermekorvos vajon mit kap zsebbe? És micsoda felelősség van rajta!”
 • 27. h65535 2011. április 09. 20:18
  „a cikk címére utalva: az lehet, de nem ők azok akik a legszarabbul élnek....”
 • 26. Mike3 2011. április 09. 19:58
  „csoda, hogy van még egyáltalán orvos magyarországon”
 • 25. mazsolaszolo 2011. április 09. 19:08
  „A kádári rendszerben cseszték szét az egészet, amit most képtelenek helyretenni. Kádár mondta mindig nagypofával: "taxisnak, orvosnak, fodrásznak nem kell nagy fizetés, MERT ÚGYIS kap borravalót". :(

  Csakhogy a taxis és a fodrász borravalója nem egyenlő a paraszolvencia intézményével. Ez az egész elmebaj, ami a para körül van, leginkább az erkölcsrendet teszi tönkre - mindkét oldalon. A beteg "hálás" pénzzel, és neki legalább olyan megalázó - a normálisabban gondolkodjának - pénzt dugdosni utólag zsebekbe, mint a nevetségesen megalázó éhbérekért dolgozó orvosnak elfogadni azt. Az kifejezetten szemét dolog, hogy ELEVE belkalkuláljuk az orvos "bérébe" a parát, mert ezzel csak azt érik el, hogy folyton törik az ember önbecsülését.

  Egész Európában a magyar orvosok a legképzettebbek, a legtöbbet dolgoznak és a legkevesebbet kapják pénzben.

  Igaza van annak, aki azt mondta, hogy itt, Németországban az ajtón vágnák ki azt, aki parát merészelne felajánlani bármely dokinak is. Itt tisztességes a fizetés, és megvan az a tudata az orvosnak, hogy AMIÉRT MEGDOLGOZIK, AZÉRT KAPJA A PÉNZÉT. A hála kifejezehető egy szóbeli köszönömben is - normális orvos nem is vár mást.

  A másik: tessék már azt elfelejteni, hogy "az én pénzemen tanult X évig"...nem, nem a tiéden, hanem a szüleimén, én leginkább majdnem teljesen a sajátomén, mert amellett, hogy korán elárvultam, évekig dolgoztam az egyetem mellett, hogy legyen diplomám. K@rvára nem érdekelte a T. Társadalmat, hogy nem volt tisztességes cipőm, ruhám, alig tudtam megvenni a könyveimet. Nem fogok éhbérért hősleg otthon éhenhalni akkor sem, ha hatszor elolvastam a százköteles Jókait és háromszor naponta hallottam a Himnuszt meg a Szózatot. Most engem is legalább ennyire érdekel a T. Társadalom, amikor azon nyavalyog, hogy "külföldre mennek dolgozni..." :(

  Nem viccből tesszük, hanem a legtöbben muszájból. De nekem aztán ne sírjon senki, ne irigykedjen, ne ossza az észt, hogy milyen könnyű külföldön boldogulni, csak akkor, aha idetolja a képét és itt lehúz 4-5 évet és megtepasztalja, hogy alkalmazkodni kell, hogy mit jelent a külföldiség, a magány, meg az időnkénti honvágy. Mert magyar vagyok, nem német. Tessék szépen végre rendet tenni abban a tetves országban, elzavarni a cselkevésképtelen, anakronisztikus idióta politikusokat a francba és nyavalygás helyett CSELEKEDNI! Igazodni Európához és a mában élni, nem a tegnapelőttben.

  Nahhh..., akkor szép napot mindenkinek! :)”
44 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: Schmitt Pál ne írja alá az alkotmányt

Az MSZP levélben kéri Schmitt Pál köztársasági elnököt, hogy ne írja alá az új alkotmányt és… Tovább olvasom