Délmagyar logó

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -4°C | 4°C Még több cikk.

A magyar orvostársaságok is kiállnak a Semmelweis Egyetem rektora mellett

A magyar orvostársaságok kiállnak Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora és tettei mellett.
A magyar orvostársaságok kiállnak Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora és tettei mellett - közölte a 127 tagtársaságot tömörítő Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetsége (MOTESZ) szerdán az MTI-vel. Előző nap az egyetem 117 professzora nyilvánította ki, hogy kiállnak a szenátus múlt heti döntése mellett, amellyel az akkor még köztársasági elnöki pozíciót betöltő Schmitt Páltól visszavonták doktori címét.

A MOTESZ elnöksége április 3-i keltezésű, Tulassay Tivadar rektornak címzett levelében azt írta: meggyőződésük, hogy az egyetemi testületek és a rektor tettei "jogosak és szükségesek voltak a magyar tudományosság hitelességének és a Semmelweis Egyetem hírnevének a megőrzéséhez és megvédelmezéséhez".

"A magyar tudományos intézmények hitelessége és autonómiája szakmai és etikai kérdésekben nemzeti önbecsülésünk alapeleme, nemzetközi érdekérvényesítésünk és a jelenlegi nehézségeinken való felülkerekedés nélkülözhetetlen feltétele" - fogalmazott a MOTESZ elnöksége.

Tulassay Tivadar az intézmény szenátusának csütörtöki ülését követő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a szenátus 33 igen és 4 nem szavazattal döntött az államfő 1992-ben megszerzett úgynevezett kisdoktori címének visszavonása mellett, mert az egykori értekezés nem felelt meg a szakmai, etikai kritériumoknak.

A rektor - aki 2003 óta vezette a Semmelweis Egyetemet - vasárnap az intézmény honlapján jelentette be: lemond posztjáról. Indoklásként kifejtette: az elmúlt napok egyetemi testületi döntései vitathatatlanul az ő személyéhez kötődnek, s ugyanezért érezhetővé vált a személye iránti bizalomvesztés a felügyelő hatóságnál. Ezen okok miatt úgy döntött, átadja a rektori széket a csütörtöki szenátusi ülésen teljes támogatottsággal megválasztott leendő rektornak, Szél Ágostonnak.

Schmitt Pál hétfőn az Országgyűlésben, napirend előtti felszólalásában jelentette be lemondását. Ezt megelőzően viszont azt is közölte, hogy fellebbez a Semmelweis Egyetem szenátusának döntése ellen, amellyel a testület megvonta doktori címét. Az egyetem eljárását etikátlannak és jogszerűtlennek nevezve úgy vélte, oklevelét csak a bíróság vonhatta volna vissza.

A távozó rektor mellett hétfőn tüntetést tartottak az egyetem oktatói, hallgatói és dolgozói.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium kedden azt közölte, Réthelyi Miklós tájékoztatta a rektort: nem ért egyet azzal, hogy beadta lemondását, és - a törvények adta lehetőséggel élve - igényt tart arra, hogy május 31-ig végezze munkáját. Az egyetem erre reagálva azt közölte: egyelőre várják, hogy megérkezzen a miniszter hivatalos levele.

Olvasóink írták

  • 1. papika56 2012. április 04. 11:46
    „A tudós társadalom KI állt a rektor mellett ! a nép is példát vehetne tőlük !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Feloldották a kórházi látogatási tilalmat Fejér megyében

Feloldották az influenza miatt elrendelt látogatási tilalmat a Fejér megyei kórházakban. Tovább olvasom