Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A magyar társadalom többsége képtelen az öngondoskodásra

A társadalom többsége képtelen az öngondoskodásra a mai Magyarországon - jelentette ki egy keddi lapinterjúban Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok távozó biztosa, akit nem egészen egy hónapja alkotmánybírónak választottak.
"Az állampolgárok legtöbbjének nincs sem akkora vagyona, sem akkora többletbevétele, hogy abból öngondoskodásra áldozhasson" – fogalmazott a vele készített interjúban.

Lenkovics Barnabás szerint új tartalmat kell adni a tulajdonhoz, a vállalkozáshoz, a munkához való jognak: millióknak – családi, mikro-, kis- és középvállalkozásoknak – kellene új esélyt adni, hogy képessé váljanak az öngondoskodásra. "Ha csak a prosperáló vállalkozások kapnak pénzt, akkor a szociális szakadék tovább mélyül" – figyelmeztetett.

A megválasztott alkotmánybíró emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság kimondta: a szociális biztonság nem jelenti a már elért életszínvonal megtartását. Átmenetileg szegényedhet az ember, sőt összességében a társadalom is. "De nincs meghatározva a még elviselhető szint" – tette hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy az érvényben lévő magyar alkotmány nem a szabad versenyre, hanem a szociális piacgazdaságra épülő társadalomról rendelkezik. "Nagy hiba, ha a piacgazdaság az egyenlőtlenségeket növeli, és a vesztesek leszakadnak. Kezd elkopni a szociális jelző" – jegyezte meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 04.16.

Tovább olvasom