Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

A magyar tejágazat 46 millió euró támogatást kap

Budapest - A tejtermelőket sújtó különleges hátrányok kezelésére az Európai Unió 46 millió eurót - azaz mintegy 12,5 milliárd forintot - biztosít 2011-re Magyarországnak. A különleges tejtámogatásról szóló rendelet március 28-tól hatályos - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.
Az unió idei programjára új és korábbi pályázók egyaránt jelentkezhetnek. A magyar termelőknek juttatott összeg pontos mértéke függ az igénylők számától, valamint az általuk leadott, kilogrammban meghatározott tejmennyiségtől.

A támogatási kérelmet - amely egyben kifizetési kérelem is - ez év május 15-éig kell benyújtani a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH).

A tejtermelő a 2010/2011. kvótaévben megtermelt és értékesített tej után igényelheti a különleges támogatást, a március 31-én rendelkezésére álló kvóta mértékéig. A program feltételrendszere nem változott. Vagyis az a termelő igényelheti a támogatást, akinek gazdaságilag sérülékeny vagy környezeti szempontból érzékeny területe van. Továbbá az állattartónak rendelkeznie kell legalább egy hektár egységes területalapú támogatásra (SAPS) jogosító földterülettel.

A jó minőségű tej és tejtermékek iránti vásárlói bizalomnövekedés érdekében a vidékfejlesztési tárca idén már meghirdette az állatjólét javítását előmozdító tej szerkezetátalakítási támogatást. Ennek keretében évi 9 milliárd forint további támogatást kapnak a tejtermelő tehenészetek 5 éven keresztül.

Olvasóink írták

 • 3. bánki 2011. március 29. 06:11
  „Azonos versenyfeltételeket kellene teremteni a nyugateus parasztokkal.

  Az egész EU-s támogatási rendszer egy baromság. Elveszik a bevételt és valamilyen szempont szerint újra osztják. Már maga a rendszer üzemeltetése is 10-15 % költségszintű.
  Teljesen torzítja a gazdasági folyamatokat.

  EU = KGST !!!!!!!!!!!!!!

  Na ennek is annyi tíz-húsz év !”
 • 2. deszkás 2011. március 28. 20:03
  „Egy hektár? Wazze ezt bárki megkaphatja. És nem állatszám (db) kell a tejhez? Ja értem a hektárt fejik nem a tehenet.”
 • 1. LukSzusz 2011. március 28. 19:33
  „És az építőiparban szenvedők haljonak éhen.
  A Magyar parasztnak lassan már csak az SMS-t kell várni és meheznek a bankba a pénzért,annyi támogatást kapnak,a földeket meg egye meg a fene.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdán tárgyalnak a történelmi egyházak az egyházügyi államtitkárral

Budapest - Szerdán tárgyalnak a készülő új egyházi törvény tervezetéről Szászfalvi László… Tovább olvasom