Délmagyar logó

2017. 12. 15. péntek - Valér 6°C | 13°C Még több cikk.

A magyarok akarnak a legkevésbé elszakadni a valóságtól

A magyarok akarnak a legkevésbé elszakadni a valóságtól, amikor moziba mennek - derült ki egy friss közvélemény-kutatásból, amelyet 23 országban, 24 ezer felnőtt körében végeztek.
Nemzetközi átlagban a megkérdezettek 42 százaléka azért ül moziba, hogy - ha csak néhány órára is - elszakadjon a sivár valóságtól, a mindennapok robotjától.

Az egyes országok között azonban nagy a szórás. Legnagyobb arányban (67 százalék) a törökök akarnak megszabadulni a valóságtól a moziban, őket követik az indiaiak, a dél-koreaiak és az ausztrálok 67, 61, illetve 52 százalékkal - közölte a Reuters/Ipsos felmérés eredményét a vasárnapi 82. Oscar-gála előttre időzítve az ABC amerikai televízió.

A másik véglet Magyarország, ahol csak a válaszolók 24 százaléka jelezte, hogy számára a mozi elszakadást jelent a valóságtól. Hasonlóan alacsony az elszakadási törekvés a hollandoknál és a mexikóiaknál (26-26 százalék), valamint a svédeknél és a németeknél (29, illetve 30 százalék).

John Wright, az Ipsos intézet alelnöke szerint a valóságtól való jelentős elszakadási törekvést az magyarázza, hogy a filmek tulajdonképpen "celluloid könyvekként" funkcionálnak. Míg az előző generációk izgalmas vagy romantikus regények lapjait forgatva álmodoztak, a mai fiatalabb nemzedék a moziban éli át ugyanezt.

A felmérés szerint a mozi álomvilág szerepét tekintve kicsi a különbség nők és férfiak, vagy az eltérő jövedelmű emberek között. A 35 évnél fiatalabbak között viszont magasabb, 49 százalékos az aránya azoknak, akik a mozikba menekülnek a valóság elől, a 35-54 éves korosztálynál ez az arány csak 36 százalék.

Az Ipsos alelnöke rámutatott: a fiatalok odavannak a technikai újdonságokért. Az okos mobiltelefonok, az internet, a kézben hordható elektronikus készülékek elterjedésével úgy érzik, egy sokdimenziós valóság aktív résztvevői egy részben saját maguk alkotta, másokkal megosztható, fel- és letölthető világban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos baleset a 83-as úton: teljes útzár

Halálos baleset történt szombat este a 83-as főúton, Győrszemere-Nagyszentpál közelében, az utat… Tovább olvasom