Délmagyar logó

2017. 10. 19. csütörtök - Nándor 10°C | 24°C Még több cikk.

A magyarok fele borfogyasztó

A felnőttek fele tekinthető hazánkban borfogyasztónak - derül ki a Gfk Hungária legfrissebb felméréséből. A kutatás szerint a magyarok leginkább a megszokott ízeket keresik és azonos árkategóriában inkább a magyar borokat vásárolják meg.
Magyarországon éves szinten körülbelül 3 millió hektoliter bor fogy. Ennek kétharmada folyó borként, egyharmada pedig palackos kiszerelésben kerül az emberekhez - derül ki a Gfk Hungária Piackutató Intézet által a Nemzeti Bormarketing Program keretén belül 2008-ban készített feltáró tanulmányából.

A 18 év felettieknek körülbelül fele tekinthető borfogyasztónak, minden ötödik ember hetente legalább egyszer iszik bort. A kedveltsége a 20 és 60 év közötti korosztályban egyenletes, a fogyasztás gyakorisága azonban az életkor emelkedésével nő.

A kutatás kiemeli, a bor nemzeti ital jellegét. A növekvő hazai identitás-tudatot mutatja, hogy az imázs szempontjából a fogyasztóknak fontos, hogy a bor magyar eredetű legyen.

A felmérés szerint a bor kiválasztásában egyébként általában az ár és a könnyű beszerezhetőség játssza a meghatározó szerepet. Egyre többen vásárolnak hipermarketekben importborokat, diszkontokban pedig inkább a hazai termékek fogynak. A borfogyasztók többsége nehezen vállalkozik az új ízek megismerésére, ehelyett a régi, jól bevált márkákat választja az ismert borvidékekről, Egerből, a Tokajból vagy épp Villányból.

A Gfk kutatása szerint a bor egyszerre tud az ünnepek itala lenni és helye van a mindennapi gasztronómiában is.

A társasági események alkalmával előkelő helyet foglal el az alkoholos italok között. A röviditalokkal ellentétben jellemzően hosszabb, nyugodtabb hangulatú eseményeknél fogyasztják. Ugyanakkor a bor a magyar ételekben alapanyagként is megjelenik, több húsétel készül borral.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

50 milliós óvodát adnak át 65 gyereknek Iszkaszentgyörgyön

Korszerű óvodát hoz Iszkaszentgyörgyre a Mikulás. Az épületet 50 millió forintból bővítették és… Tovább olvasom