Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

A magyarok fele ragaszkodna a 13. havi nyugdíjhoz

A magyarok fele megtartaná a 13. havi nyugdíjat jelenlegi formájában. Csak harmaduk ért egyet a korlátozással, vagyis, hogy 80 ezer forintnál senki sem kaphat többet - derül ki a Nézőpont Intézet szerdán közzétett kutatásából. Különösen a nyugdíj előtt álló korosztály ragaszkodik a mostani rendszer megőrzéséhez.
Az emberek fele megőrizné a 13. havi nyugdíj eddigi rendszerét. Csak harmaduk ért egyet a korlátozással, amely szerint 80 ezer forintnál senki sem kaphat többet - derül ki a Nézőpont Intézet kutatásából. Ezer, 18 évnél idősebb embert kérdeztek meg november 4-e és 15-e között. Az anyag szerint különösen a 45-59 éves - vagyis a nyugdíj előtt álló korosztály - ragaszkodik ahhoz, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan járjon a juttatás. A megkérdezettek 42 százaléka ugyanakkor egyetért azzal, hogy a mostani rendszer fenntarthatatlan.

A kutatásból kiderül az is, hogy a Fidesz és az MSZP szavazóinak fele is inkább a plusznyugdíj megőrzése mellett áll. A kispártok szavazótábora szintén megosztott: az MDF-szavazók 62 százaléka, az SZDSZ-szavazók 46 százaléka őrizné meg a juttatást.

A választók 70 százaléka szerint szakpolitikai hibák is terhelik az elmúlt évek gazdaságpolitikáját. A szocialista szavazótábor fele is felelősnek tartja a kormányt, a bizonytalanoknak pedig 70 százaléka okolja az elmúlt évek gazdaságpolitikáját a helyzet súlyosságáért.

A válság hatására a magyarok egyre borúlátóbbak. Októberről novemberre 49-ről 57 százalékra nőtt azok aránya, akik szerint saját helyzetük romlott az elmúlt öt évben. Magyarország állapotát még ennél is sötétebben látják: a válság kialakulásakor 66 százalékról 78 százalékra emelkedett azok aránya, akik szerint az ország helyzete rosszabb lett az elmúlt öt évben.

A Nézőpont Intézet novemberi országos felmérése szerint a biztos szavazók körében a Fidesz 46 százalékon, az MSZP 25 százalékon áll. A két kis párt jelenleg a bejutási küszöb alatt van: az SZDSZ a biztos szavazók körében 4 százalékot kapna, az MDF 3 százalékot. Ha most vasárnap tartanának választást, biztosan csak a választók 56 százaléka járulna urnákhoz.

Olvasóink írták

 • 15. iri 2008. november 27. 21:43
  „Nem kellene elkezdeni a sárdobálást és a vitát, hogy ki a hasznosabb! Itt is ott is szükség van munkaerőre. A válság meg nem egyik napról a másikra jött. A 13.havi kifizetésekről meg az a véleményem, hogy semmi kivetni valót nem találnék benne, ha a fizetésem alapján nekem is fizetne az állam 13.havi juttatást.
  Nem utálom a nyugdíjasokat, de ha végiggondoljuk, néhány dologban így is kapnak kedvezményt. Itt van pl az utazás. Mennyivel olcsóbb a nyugdíjas jegy, mint a dolgozó??? Vagy a belépőjegy jó pár helyre??? STB...”
 • 14. kékcitrom 2008. november 27. 17:32
  „N.P.

  Próbáljunk már kiindulni abból,hogy az emberek nagy többsége becsületes és tisztességgel befizeti az adóját és járulékait! (mégha nehéz is) A piacon narancsot áruló "álőstermelők" valószínű nem ezek közé tartoznak,viszont nem is a tisztességesen termelők tehetnek arrol,hogy ezt még lehet!
  Az általad említett foglalkozások (tűzoltó,ápolónő stb.) bizonyos elhivatottságot követelnek,mint ahogy a gazdálkodás is (szerintem).A földdel,az állatokkal nem mindenki tud bánni,minthogy tűzoltó sem lehet akárki!Viszont míg egy közszolgának van (fizetett) szabadsága,szabadnapjai,és persze 13. havi fizetése,addig agy gazdának ezek közül semmi sem jut.A válság viszont éppen úgy hat egy gyári dolgozóra,vagy egy földet művelő parasztra,csak a kiinduló összeg utóbbinál sokkal kisebb!
  Ha egyszer a válság az egész országot érinti,próbáljon már meg belenyugodni mindenki,hogy áldozni kell mindenkinek.
  Visszatérve egy gyári munkás (vásárhelyen) 8 óra munka helyett napi 6 órában dolgozik,és örülhet,hogy nem küldik el (egyellőre). (nincs más választása)
  Egy gazdálkodó abból él(ne),hogy a megtermelt javakat értékesíti,de mivel a fizetőképes kereslet egyre csökken,így a bevétel is csökken.(nem sok más választása van)
  Akkor egy közszolgának szerinted csak jár a 13. havi,mert rá nem vonatkozik a recesszió?”
 • 13. legal 2008. november 27. 15:30
  „7. gróf hozzászóló telibe találta az igazságot. A törvényalkotók éppen erre spekuláltak a közalkalmazottak és a nyugdíjasok esetében a 13. havi bérrel, nyugdíjjal.”
 • 12. N.P. 2008. november 27. 13:34
  „Kékcitrom

  Hány őstermelői igazolvány is van ma magyarországon? Hogyan is működik az őstermelők, családi gazdaságok, kistermelők adózása? Milyen is a szaldó a felvett támogatás-befizetett adó viszonylatban?

  És még arra is kíváncsi lennék, hogy ha olyan sokan szeretnék a köszolgák kicsi de biztos bérét miért nem jelentkeznek csapatosut ápolónőnek, tűzoltónak, mentősnek, körzeti orvosnak?”
 • 11. kékcitrom 2008. november 27. 12:22
  „Majd kifelejtettem! A traktoros felvonulást szervező "parasztok" nekem csak amojan "díszparasztok",akik helyett (még ők sztrájkolósdit játszanak) a gazdaságukban az alkalmazottak dolgoznak!Soha nem értettem velük (sem) egyet és nem is valószínű,hogy valaha fogok!Nekik megvan a kidobni való pénzük egy pesti traktoros túrára és úgy érzem sokan csak buliból csinálták,csinálják ezután is.
  Én nem engedhetnék meg magamnak egy effajta traktoros kirándulást,sem pénzem,sem időm nincs rá!”
 • 10. kékcitrom 2008. november 27. 12:10
  „N.P. 2008.11.27. 11:40

  Nem tudom,hogy honnan veszed azt,hogy nem kell adót fizetni a mezőgazdasággal foglalkozóknak!?
  Úgy gondolom,hogy a könyvelőm érti a dolgát,tehát nem feltételezem,hogy csak az ő hibájából szoktam adót fizetni.Igaz nem havonta,hanem negyedévente,de én éppúgy fizetek tb-t,nyugdíjhozzájárulást,és adót,mint bármejik tisztességes állampolgár!Attó függetlenül,hogy havi fizetésem nincs,sőt lehet,hogy negyedéves is alig,nemhogy 13. havi.
  Az pedig,hogy a befizetett nyugdíjamból meg tudok-e élni,ha eljön az ideje,vagy úgy végzem,mint a közel egy éve címlapra került csongrádi parasztbácsi és lányai,akik majdnem az állataikkal együtt haltak éhen a tanyájukon.......ezt még nem lehet tudni!”
 • 9. N.P. 2008. november 27. 11:40
  „kékcitrom

  Te ezzel nem értesz egyet, én pedig azzal, hogy a mezőgazdasággal foglalkozók jó része egy fillér adót sem fizrt. Azokat akik most sztrájkolni mennek kirúgnád, és mit tennél az útlezárásokat, traktoros felvonulásokat szerzező parasztokkal?”
 • 8. achilleus 2008. november 27. 10:02
  „6-os Ferrari! Kössz, pontosan így gondolom én is!
  "12 hónapjában az évnek kapjon mindenki elvégzett munkájának megfelelő tisztességes munkabért!
  12 hónapjában az évnek kapjon minden nyugdíjas befizetett járulékainak megfelelő tisztességes nyugdíjat!"

  Nadehát, akkor mivel lehet zsarolni, revolverezni, ámítani a nyugdíjasokat és a közalkalmazottakat??
  Itt van a kutya elásva! Jellemző egyébként az amit a szoc-lib a 13. havi fizetéssel művelt az elmúlt 4 év során. ZSAROLÁS!!!! Ja és teljes szakmai inkompetencia, dilettantizmus, végül pedig mocskos szerződésszegés!”
 • 7. gróf 2008. november 27. 09:21
  „4 hét az 1 hónap elvet nézve, 52 hét van egy évben, 52 osztva néggyel az 13.
  De ez csak viccelődés. Valójában azért nem építik be a 13. havikat a fizetésbe/nyugdíjba, mert év végén jelentős hangulatjavító hatása van és az sem elhanyagolható, hogy csak az kapja aki életben van és munkaviszonyban van év végén is...aki szeptemberben meghal/már nem közalkalmazott, az nem kapja meg év végén...”
 • 6. Ferrari 2008. november 27. 08:41
  „13. hónap nincs a jelenleg használt , jól bevált naptárunkban!Ne legyen hát 13. havi fizetés és nyugdíj sem!
  DE:
  12 hónapjában az évnek kapjon mindenki elvégzett munkájának megfelelő tisztességes munkabért!
  12 hónapjában az évnek kapjon minden nyugdíjas befizetett járulékainak megfelelő tisztességes nyugdíjat!”
 • 5. kékcitrom 2008. november 27. 08:37
  „Úgy veszem észre,hogy az emberek álltalában "leragadnak" a politikusoknál,a közalkalmazottaknál és a nyugdíjasoknál!Pedig van az országban (igaz egyre kevesebb) kétkezi munkás a még megmaradt ,termelő gyárakban,vagy a mezőgazdaságban dolgozó emberek is,akiket éppen úgy érint a válság,mint a 13.havi bérrel rendelkező közszolgát,csak nekik nem jár a 13. havi!Tehát nekik nem erröl a + juttatásról kell lemondani,hanem a prémiumról,vagy a bevételről!Mindegy minek nevezzük,ha takarékoskodni kell,szálljon be mindenki,ne legyenek kivételek és főleg ne mindég a legkisebb fizetésből,bevételből élőket akarják még lejjebb taposni!
  Személy szerint a mezőgazdaságból szeretnék megélni évek óta (nincs több száz hektárom,csak 5 és az állataim,na és persze szeret(ném)em csinálni,amibe belefogtam),de egyre keservesebben tudom kigazdálkodni a napi fizetnivalókat.Igaz élelmiszert nem igen kell venni,mert megterem (no nem magától!),viszont a rezsi megtermelése is egyre nagyobb gondot okoz.Nem élünk nagy lábon,a luxus kimerül egy roppant kis fenntartási költségű autóban (ami nélkülözhetetlen) és az internetben!Nem telik könyvekre,újságra,szoláriumra,masszázsra,pedig a "paraszt" is el tudná viselni!
  Ezek után remélem nem kérdés,hogy nem értek egyet a sztrájkra készülőkkel,sőt aki elmegy ki is rúgnám az állásából,mert akad az ő helyükre is más,aki örülhetne a kevesebb,de biztos pénznek is!”
 • 4. eperjesigyorgyne 2008. november 27. 07:51
  „eperjesine papp ildiko vagyok hodmezővásárhely éva u5 2em 5 anyámék is kis nyugdijasok.EZ A MEGSZORITÁS hova vezet?”
 • 3. legal 2008. november 27. 07:36
  „64 éves nyugdíjasként mondom véleményem. Soha nem tudtam azonosulni azzal a szakpolitikai rendszerrel, hogy van 13. havi fizetés, meg 13. havi nyugdíj. Ha rajtam múlna, azt beépíteném a normál havi nyugdíjba (fizetésbe). Nyugdíjasként így egyetértenék azzal, hogy 5% társadalombiztosítási levonás (mint szolidaritási adó a nincstelenek és e kategóriában sokan így élők számára) terhelné azt.”
 • 2. N.P. 2008. november 27. 06:15
  „A nyugdíjrendszerhez alapjaiban kellene hozzányúlni. Nincs ilyen, hogy "a nyugdíjasok", mert nyugdíjas a 45 000 Ft-kapó 90 éves nénike és a 200.000 Ft -kapó 49 éves volt katonatiszt is.”
 • 1. joy 2008. november 26. 22:37
  „Én is ragaszkodok hozzá!
  Spóroljanak a pártok, és egyéb hitszervezetek pénzein!
  Nem tesznek semmit, csak az adófizetők pénzéből hülyítenek mindenkit!
  Éljenek meg a híveik adományaiból.
  Nem az életükön át géhbérért gürizett, adózott nyugdíjasokon, hamen a naplopó parlamenti képviselőkön spóroljanak!
  A parlamenti képviselők minden jövedelmük után egységesen fizzessenek szja-t, mint minden dolgozó porlgár, és csak a számlával igazolzolt tételeket fizessék ki nekik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliókat csaltak el egy Somogy megyei útépítésen

A bíróság szerint visszaélések történtek egy Somogy megyei útépítésnél, ami korábban a regionális… Tovább olvasom