Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

A mai naptól lehet az ökoprogramra pályázni

Keddtől lehet a távfűtéses házak fűtésrendszerének átalakítására kiírt ökoprogramra pályázni. Az állami támogatás 30 ezer otthonra elég, de eddig csak Budapesten 80 ezer lakástulajdonos kért ajánlatot az átalakításra.
A rendszer lényege a takarékoskodás: minden radiátort elzárhatóvá tesznek, illetve hőmennyiség-mérőt szerelnek azokra, így az átalakítás után megoldható például az, hogy csak akkor menjen a fűtés, ha a lakók otthon vannak. A számlát is a hőmennyiség-mérők adatai alapján állítják ki.

Bánki Gábor társasházkezelő korábban azt mondta, hogy nagyjából 18-20 százalékos megtakarítást értek el az átalakítás után, rögtön az első évben, ugyanakkor az egyes lakások számlái között voltak eltérések.

A teljes átalakítás költsége lakásonként körülbelül 150 ezer forint, ehhez idén az állam maximum 54 ezer forintos támogatást ad, a hiányzó összegre pedig kedvezményes hitelt lehet felvenni. A teljes programra másfél milliárd forintot költ az állam, bár valószínűleg sokkal többre lenne igény.

Balog Róbert, Főtáv szóvivője azt mondta: 28-30 ezer lakás átalakítására van lehetőség ebből a keretből. Eddig csak Budapesten körülbelül 80 ezer lakásból - 760 épület - jelezték, hogy részt akarnak venni a pályázaton. A szóvivő azt ígéri, hogy az összes érvényes pályázatot befogadják, és a lemaradókat jövőre vagy két év múlva fizetik ki. Azt azonban még nem tudni, hogy akkor is lesz-e erre pénz a költségvetésben.

A pályázatokat keddtől lehet beadni, és nem érdemes sokat várni. Az elbírálásnál figyelembe veszik ugyanis, melyik társasház milyen hamar jelentkezett, de megnézik azt is, hogy egy-egy háztartásban várhatóan mennyi energiát tudnak majd megspórolni az átalakítással.

Olvasóink írták

  • 1. kakoszeged 2008. április 15. 09:33
    „Ühüm... nálunk tíz éve van ilyen és minden évben többet fizettem, mint előtte. Ezen kívül, ha csak egy valaki csal a becslővel (mert tévedés ne essék ez nem óra, hiszen nem folyiki keresztül rajta semmilyen közeg!), akkor azt az összes többi kifizeti helyette! A költségmegosztó nélküli rendszerrel legalább nem lehet csalni! Továbbá - mivel mindenki spórolni fog és le fogja csavarni a termosztátos radiátor szelepet, sőt valaki teljesen elfogja zárni - így majd a körülötte lakók fogják fűteni az ő lakását is.
    Én a földszinten lakok és a felettem lakó minden évben a képembe röhögi, hogy köszi hogy fűtöttem rá egész télen!
    Persze alattam a tárolókból, garázsokból és közös helyiségekből leszerelték a radiátorokat, hogy azok se "vigyék a pénzt", így én fázok, viszont sokat fizetek!
    Ez egy porhintés, higgyétek el! Ezeket a panelokat valaha úgy tervezték, hogy egyik lakás fűtse a másikat, totál nem alkalmassak az egyedi fűtésre.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Motoros mentőszolgálat indul két autópálya mellett

Keddtől ismét elindul a motoros mentőszolgálat az M3-as autópályán Gödöllő és az M0-ás autóúton… Tovább olvasom