Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

A mandzsúriai jelölt (The Manchurian Candidate)

Raymond Shaw őrmester ünnepelt háborús hősként tér vissza az Öböl-háborúból, népszerűségét kihasználva pedig az Egyesült Államok alelnöki posztjáért száll harcba. Csupán egykori felettese nem hisz a férfi feddhetetlen múltjában, rémlátomásaiban osztagának parancsszóra engedelmeskedő bábokká alakítását éli át újra meg újra.
rendező: Jonathan Demme

író: Richard Condon
forgatókönyvíró: George Axelrod
operatőr: Tak Fujimoto
jelmeztervező: Albert Wolsky
zene: Rachel Portman, KRS-One, Toni C.
látványtervező: Kristi Zea
vágó: Carol Littleton, Craig McKay

szereplő(k):
Denzel Washington (Ben Marco)
Meryl Streep (Eleanor Shaw)
Liev Schreiber (Raymond Shaw)
Jeffrey Wright (Al Melvin)
Kimberly Elise (Rosie)
Bruno Ganz (Delp)

A film sztorija

"Piszkos kézzel nem tisztíthajuk meg a világot." - Raymond Shaw, kongresszusi képviselő

Bennett Marco, az amerikai hadsereg őrnagya nem tud aludni éjszaka és nem is akar. Napközben lelkesítő beszédeket tart a kuvaiti sivatagban a szakaszát ért támadásról, és Raymond Shaw őrmester hőstetteiről, aki Becsületrendet kapott, amiért megmentette Marco embereit. Ám éjszaka Marco álomszerű emlékei a sivatagról vészjóslóakká, félelmetesekké válnak. És Marco azon is töpreng, hogy a két katona, akik elestek a tűzpárbajban, vajon nem sötétebb véget értek-e, és hogy Shaw talán nem is az a dicsőséges hős, akinek mindenki hiszi.

Amikor Shaw anyjának, a szenátorasszonynak nyomására bekerül a politikai porondra mint biztos befutó alelnökjelölt, Marco rákényszerül, hogy növekvő gyanakvására hallgatva cselekedjen. A hadsereg tisztjei megkérdőjelezik épelméjűségét, de miközben a biztonsági erők egyre szorosabbra fonják Shaw körül a hálót, egyre közelebb kerül az elképzelhetetlen, döbbenetes igazsághoz...

Ahogy egy egész nemzet figyeli az elnökválasztási kampány végkimenetelét, egy katona azért küzd, hogy feltárja a mögötte húzódó konspirációt, amely magát a demokráciát akarja elpusztítani. www.port.hu

Kritikák

Port.hu - reds

"A történet kezdete az Öböl-háború idejére tevődött át: Bennett Marco
őrnagy (Denzel Washington) és katonái éppen egy éjszakai bevetésen vesznek részt a kuvaiti sivatagban, amikor ellenséges csapatok ütnek rajtuk. Éveket ugrunk előre a történetben, s a következő képsorokon már azt látjuk amint az őrnagy egy cserkészcsapatnak ecseteli megmenekülésük történetét, melyet egyes-egyedül Raymond Shaw őrmester (Liev Schreiber) hősies helytállásának köszönhettek. A hősként ünnepelt Shaw időközben politikai pályára lépett, s a legjobb úton halad az alelnöki poszt felé, Marco-t azonban egyre nyugtalanítóbb álmok gyötrik, melyek azt sugallják, valami szörnyűség történt velük azon az éjszakán. Demme hatásosan érzékelteti a kiszuperált katona labilis idegállapotát, azt a kiszolgáltatottságot, melyet csak egy olyan ember érezhet, aki saját félelmeivel viaskodik."
A teljes cikk

mozinet.hu - Bazsi

"A nehézkesen induló mozi a játékidő egyharmadánál kellemesen zakatoló tempót vesz fel, melyben a fordulatok és csavarok óramű pontossággal következnek egymás után, így a feszültség és az érdeklődés garantált egészen a hollywoodi végkifejletig. Az érzelgősségben is stílusos befejező passzus sokat nem ront már az összképen, bár a paranoiás atmoszféra kemény kárát látja ennek.

A mandzsúriai jelölt 2004-es verziója ugyan kevésbé húsbavágó és direkten állást foglaló, mint a McCarthy éra maró politikai szatíráját jelentő eredeti, ám a maga módján így is remekül működő és figyelemre méltó mozzanatokban gazdag thriller, ami messze az átlag felett teljesít."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
A film hivatalos magyar honlapja
All Movie Guide
IMDb.com

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Haladék az Arvitnak

Szeptemberben már az látszott bizonyosnak, hogy a paradicsom lesz az utolsó feldolgozandó termék. Ősszel a cégnél már csak tésztatermékeket készítettek, miközben folyamatosan bocsátották el az embereket. Akkor úgy tűnt november közepén végleg bezár az Arvit. Most viszont az látszik valószínűnek, hogy december végéig kap haladékot az üzem, s valószínűleg akkor zár be véglegesen. Tovább olvasom