Délmagyar logó

2017. 09. 27. szerda - Adalbert 14°C | 22°C Még több cikk.

A mártír rabbi emlékére

Mától dr. Róth Emil rabbi emlékének állít emléket a győri zsinagóga előtti rövidke utca. Június harmadik vasárnapján a világ minden tájáról hazatérnek a holokauszt idős túlélői és az egykori deportáltak rokonai.
Az emlékmű
Az idei gyászünnep a hagyományokat tartva az izraelita temetőben kezdődött, ahol egyházi méltóságok és közéleti elöljárók mlékeztek a hatezer győri deportáltról. Izrael állam részéről Várnai Shorer Judit nagykövet is megjelent, személyével nyomatékosítva a tragédiára való emlékezés fontosságát.

A hitközség szándéka, hogy különlegessé pecsételődjön a kerek évforduló, egybecsengett azzal a közgyűlési határozattal, mely elfogadta, hogy a zsinagóga előtti útszakasz dr. Róth Emil nevét viselje. A rabbit méltató ünnepségen Kincses Veronika operaénekes, Varnus Xavér orgonaművész és a Tomkins Énekegyüttes műsora emelte lélekig az emlékezést.

– A háború utáni nemzedék régi adósságát törleszthetjük – kezdte méltató emlékezését Róth Emilről a magyar rabbikar legtekintélyesebb alakja, dr. Schweitzer József nyugalmazott országos főrabbi. – A mártírhalált halt győri egyházi vezető műveltségével, szerénységével, emberségével és előrelátásával korának is kiemelkedő személyisége volt. A zsidó törvények bevezetése megfosztotta őt közjogi szerepétől és közgyűlési szavazati jogától. Felismerve a zsidókra váró veszélyt, elhivatottan készítette fel a fiatalokat Palesztinába való utazásra. Javaslatára többen nekivágtak az útnak.

Az egykori győriek is hazatértek a megemlékezésre, a zsinagóga meghitt légköre vigaszt nyújtott számukra.
A menekülést a rabbinak és családjának is felajánlották, de ő nem szállt fel a Svájcba tartó vonatra, hittestvéreivel maradt a gettóban.
Schweitzer professzor a szent szolgálatot teljesítő egyházi ember kapcsán megemlékezett Apor püspökről is, aki mellőzve a diplomácia nyelvezetét a leghatározottabban követelte a belügyminisztertől is, hogy a zsidók elleni intézkedések szűnjenek meg.
Mondandóját egy kérdéssel zárta a főrabbi – Miért nem előbb kapott emléktáblát és utcanevet Róth Emil? Válasza elgondolkodtatta hallgatóságát: – Ne keressük az okát. Most megtörtént, amit a történelmi évtizedek nem hagytak, örvendjünk: mártírhalált halt rabbi emlékét őrzi Győrött egy utca.

A rabbi halála

Csillag János (77) együtt érkezett 1944-ben dr. Róth Emillel Auschwitzba: „Június 9-én a Budai utcai gettóban a rabbi istentiszteletet tartott. Látva ezt a katonák felelősségre vonták, hogy nem kapott engedélyt imára. Másnap az összes rabbit elvitték »nyírásra«. Szakállukat, pajeszukat levágták, fejükre Dávid-csillag került. Elrettentésül félholtra verve végigvitték a rabbikat a táboron. Másnap vagonokba terelve indult a szerelvény Auschwitzba. Mikor leszálltunk a vagonokból, az ötös sorokból először őket emelték ki és vitték..."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győri Nyár: indul június 25. pénteken >>

Tovább olvasom