Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

A matematika írásbelikkel folytatódnak a vizsgák

Budapest - A matematika írásbelikkel folytatódnak ma reggel 8 órakor a tavaszi érettségi vizsgák.
Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint matematikából középszinten 1265 helyszínen 89 ezer 678 diák, emelt szinten 55 helyszínen 2961 tanuló tesz érettségi vizsgát.

Középszinten angol, francia, horvát, német, olasz, orosz, román, spanyol, szerb és szlovák nyelven, emelt szinten angol és német nyelven is tesznek érettségi vizsgát. A matematika középszintű írásbelije 180 percig tart.

A vizsgázó először az I. feladatlapot (45 perc), majd a II. feladatlapot (135 perc) oldja meg. A feladatlapokon belül a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az egyes feladatok között és azok megoldásának sorrendjét is meghatározhatja. Az I. feladatlap 10-12 feladatot tartalmaz, ezek az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatottak ellenőrizni.

A II. feladatlap két részre oszlik. Egyik része három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A másik rész három, egyenként 17 pontos feladatból áll, ezekből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető. A matematika emelt szintű írásbelije 240 percig tart és két részből áll, a vizsgázó a rendelkezésére álló időt tetszése szerint oszthatja meg az I. és a II. rész, illetve az egyes feladatok között, és megoldásuk sorrendjét is meghatározhatja.

Az I. részfeladatsor négy, a II. részfeladatsor öt, egyenként 16 pontos feladatból áll. A vizsgázónak az öt feladatból négyet kell kiválasztania, megoldania, és csak ez a négy értékelhető. Vizsgázónként megengedett segédeszköz (közép- és emelt szinten is) a függvénytáblázat (egyidejűleg akár többféle is), a szöveges adatok tárolására és megjelenítésére nem alkalmas zsebszámológép, a körző, a vonalzó és a szögmérő, melyekről a vizsgázó gondoskodik. Ezeket az eszközöket a diákok a vizsga során egymás között nem cserélhetik.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2011. május 03. 07:30
    „1971-ben érettségiztem matematikából, jelesre. Utána még szigorlatoztam is a főiskolán /elégséges/ Tartok tőle, hogy a mai feladatokhoz hozzá se fogok tudni szagolni. Kíváncsian várom.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

IKSZ: Gyurcsány hagyja abba a kormány elleni nyílt uszítást!

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség (IKSZ) felszólítja Gyurcsány Ferencet, hogy hagyja abba a… Tovább olvasom