Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

A MÁV-elnök bízik a cég konszolidálásában

A MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója úgy véli, szükség van a központi költségvetés vállalásaira ahhoz, hogy a cég leküzdje az adósságát, mert különben lassan eljut a működőképessége határára.
Szarvas Ferenc a hvg.hu internetes oldalának adott, pénteken közölt interjújában azt is elmondta: bízik abban, hogy a kormányzat konszolidálja a MÁV-ot.

Szarvas Ferenc az interjúban arra a felvetésre, hogy a MÁV adósságrendezésének jogszabályi feltételeit a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium nem készítette el, a 300 milliárd forintos adósság rendezéséről pedig a jövő évi költségvetési terv sem szól egy szót sem, úgy válaszolt: "ma is abban bízom, hogy a konszolidáció mégis meg fog történni".

Ezzel a vállalatcsoport folyó működési költségei közül kikerülne az évi 40-45 milliárdos törlesztő és 15-20 milliárdos kamatkiadás; illetve egy ilyen tehermentesítés megnyithatná az utat az életképes projektek előtt, amelyek jelentős költségracionalizálást tennének lehetővé.

Közölte: a vállalatcsoportban ma a működés minimális szintjeit lehet finanszírozni. Leszögezte, hogy beruházási forrásokra van szükségük, és ezzel kapcsolatban most csak az EU-s fejlesztési forrásokban reménykedhetnek, mert az unió sokkal inkább áldoz már a vasútra, mint a közúti projektekre.

Ezzel együtt azt gondolom - fogalmazott -, hogy a 300 milliárdos látható adósság mellett az örökölt, mintegy 2.000 milliárd forint nagyságrendű implicit adósság leküzdéséhez szükség lenne a központi költségvetés vállalásaira is, különben eljutunk lassan a működőképességünk határára.

Arra a felvetésre, hogy mi történik, ha a kormányzat nem lesz partner, Szarvas Ferenc úgy reagált: "csodát" nem tud tenni, olyan vezetés nincs, ami ebből a vállalatból plusz pénz nélkül csodát volna képes előcsalogatni.

"Amíg érzem azt, hogy az eredeti szándék, tehát az, hogy változtatni kell, megvan, de a körülmények a megvalósítást nem, vagy nem úgy teszik lehetővé, ahogy eredetileg gondoltuk, addig azt vallom: ki kell tartani. Ha viszont az ember úgy érzi, hogy nincs már mozgástér, és úgysem lehet változtatni, akkor nem szabad maradni egy ilyen pozícióban" - fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódás Záhonynál

A nagy teherforgalom miatt jelentős torlódás alakult ki a Záhony és Csap közötti határállomáson… Tovább olvasom