Délmagyar logó

2017. 08. 17. csütörtök - Jácint 17°C | 31°C Még több cikk.

A MÁV nem enged

Nem tudja teljesíteni a MÁV a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének (VDSzSz) követeléseit - jelentette ki ismételten Heinczinger István, a MÁV Zrt. vezérigazgatója szerdán. Mint mondta, az egyezkedés jelenleg nem a munkáltató és a munkavállaló között zajlik, hanem ez egy jogvita.
A VDSzSz által követelt 250 ezer forintos egyszeri kifizetés a MÁV Cargo privatizációjából ugyanis a hatályos törvényekbe ütközik, a MÁV pedig biztosan nem fogja megszegni ezt a törvényi előírást. Az úgynevezett még elégséges szolgáltatással kapcsolatban a vezérigazgató azt mondta, továbbra is a már korábban ajánlott napi körülbelül 700 vonat elindítását szeretnék és nem elégszenek meg az érdekképviselet által ajánlott 400-zal.

Nincs törvényi kerete a VDSzSz követelésének, ami a MÁV Cargo privatizációs bevételéből egyszeri, 250 ezer forintos kifizetésről szól minden vasutasnak - mondta Heinczinger István. A privatizációról szóló törvény ugyanis leszögezi, hogy a bevételből azok kaphatnak, akik az érintett cég dolgozói, vagy azok voltak. "Amíg én a MÁV Zrt vezérigazgatója vagyok, biztos, hogy nem fogom áthágni azt a törvényes előírást, ami minden vállalati vezetőre érvényben van" - szögezte le Heinczinger István.

8 milliárdot kellene kifizetni

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy ez a bizonyos 250 ezer forintos kifizetés összesen 8 milliárd forintot tenne ki, ez bruttósítva eléri a 16 milliárdot. Hogyha ehhez hozzáadjuk a másik követelést, a 10 százalékos bérpótlékot, akkor már 20 milliárd forintra rúg az összeg. Ennyivel lenne tehát nagyobb a MÁV költségigénye a kormány felé, ennek a fedezetét pedig költségvetésen keresztül tulajdonképpen az adófizetőktől szednék be - közölte.

A vezérigazgató arra a kérdésre, hogy ezek szerint a jelenlegi helyzet addig tart, míg a sztrájkolók sztrájkolnak úgy reagált, hogy így is lehet értelmezni. Hozzátette, hogy a sztrájkalapnak is van korlátja, ilyenkor ugyanis a munkabeszüntetést hirdető szakszervezetnek kell kompenzálni a vasutasok munkabérét.

Az úgynevezett még elégséges szolgáltatással kapcsolatban a vezérigazgató emlékeztetett, hogy a VDSzSz egy 1995-ös megállapodás alapján vállalná napi körülbelül 400 vonat elindítását. Ez azonban a MÁV-nak nem felel meg. Hiszen most már, majdnem kétszer annyi vonat közlekedik, mint az évekkel ezelőtti megállapodás idején, ezért ragaszkodik a vasúttársaság a napi körülbelül 700 szerelvény közlekedéséhez.

Heinczinger István azt is hozzáfűzte, hogy a miniszternek lehetősége van a vasúti szolgáltatás szüneteltetésére, hogyha a MÁV nem tudja biztosítani a közszolgáltatási szerződésben foglaltakat. Ebben az esetben például buszok járhatnának a MÁV menetrendje és árai szerint.

A VDSzSz bejelentette, hogy karácsonykor felfüggesztik a sztrájkot, így az ünnep idején megszokott menetrend szerint közlekednek majd a vonatok. Azt azonban, hogy a rernd mikor áll ideiglenesen helyre, gaskó István egyelőre nem közölte. 

Olvasóink írták

 • 5. LukSzusz 2008. december 18. 06:06
  „Én nem értek ezekhez a dolgokhoz,de miért jár vezető uraknak 15-20 -szor annyi fizetés,mint egy jól képzett szakmunkásnak,vagy egy átlag munkásnak.A maga módján mindenkinek nélkülözhetetlen a munkája.Mit szólnának az elvtársurak ha ha az eldugul WC-jüket nem csinálná meg senki nekik,szarban fürödnének?Megérdemelnék.”
 • 4. aranka2 2008. december 17. 22:15
  „Ne izéljetek már, ma Magyarországon nincs két olyan bíróság, amelyik következetesen tartaná magát bármihez is. Azt hiszitek, hogy ez jogállam? A VDSZSZ meg megy a maga politikai rémképe után, tojik a világra, meg a jogra, megutáltatja az országgal a vasutat, lelke rajta.”
 • 3. tsz 2008. december 17. 21:51
  „1. hozzászólás trainman 2008.12.17. 18:44
  "Biztos törvénytelen az,amiről bíróság mondta ki,jogosan követelhető?"

  nyuszifül, Magyarországon vagy. a bíróság kimondta, hogy a 250 ezer forintért sztrájkolni, az jogos.
  kifizetni meg ezen a jogcímen, az törvénytelen.”
 • 2. radenko 2008. december 17. 19:47
  „Heinczinger István havi 3,6.millió forint és 80. millió forint éves prémiumából jutna a MÁV dolgozóinak, és még hányan vannak a vasútnál aki ennyit vagy még többet rak zsebre érdemtelenül.”
 • 1. trainman 2008. december 17. 18:44
  „Heinczinger István ezzel azt mondja,amit Gyurcsány az elhíresült Ösződi beszédében,kicsit átköltve,lesznek sztrájkok,majd megunják,hazamennek! Biztos törvénytelen az,amiről bíróság mondta ki,jogosan követelhető? Most éppen a vasutasokat kell utálni,pedig biztos nem ők tették tönkre az országot! Azért,hogy gyűlölhessük a vasutasokat,addig nem is egyezünk meg az elégséges szolgáltatásban,amíg ez az egész tart. Heinczinger István egész egyszerűen hazudik!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az elnéptelenedett Surdra polgárőrök és rendőrök vigyáznak

Elnéptelenedett Surd. A Zala megyei falu lakóit most leginkább a nagyvárosok piacain lehet… Tovább olvasom