Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A Médiatanács továbbra is várja Neelie Kroes-t

A kommunikációért felelős államtitkár szerint a magyar médiaszabályozás a hazai körülményekhez igazodik, de ha "a megfelelő jogi fórumokon orvosolni kell", megteszik.
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa továbbra is várja Neelie Kroes uniós biztos, valamint az általa alapított sajtószabadsággal foglalkozó munkacsoport konkrét kérdéseit a magyar médiapluralizmus helyzetével, a magyar rádiós frekvenciák pályáztatásának gyakorlatával kapcsolatban - közölte a hatóság szóvivői irodája szerdán.

Az NMHH a közleményében arra reagált, hogy az Európai Bizottság médiaügyekben illetékes alelnöke az éjjel Navracsics Tibor miniszterelnök-helyetteshez, közigazgatási és igazságügyi miniszterhez írt levelében erősítette meg a médiapluralizmus és -szabadság magyarországi helyzetével kapcsolatos aggodalmait.

Neelie Kroes digitális és médiaügyekkel foglalkozó biztos szóvivője, Ryan Heath mintegy két héttel ezelőtt jelentette be, hogy az Európai Bizottság sajtószabadsággal foglalkozó munkacsoportjának január 25-ei ülésén témaként merülhet fel a magyar médiapluralizmus helyzete, az Alkotmánybíróság médiaszabályozással kapcsolatos döntései, illetve a magyar rádiós frekvenciák pályáztatásának gyakorlata - olvasható az NMHH közleményében, hozzátéve, hogy a szóvivő a szerdai, brüsszeli tájékoztatóján ismét megerősítette: a közelgő ülésen e témák kerülhetnek napirendre.

Mint írják, a médiatanács már két héttel ezelőtt konzultációt kezdeményezett a munkacsoporttal annak érdekében, hogy a bizottság tagjai még soros ülésük előtt első kézből, a leghitelesebben tájékozódhassanak az őket érdeklő kérdésekben. Az NMHH a kérdéses témákban tájékoztató anyagokkal is segítette a munkacsoportot, abban bízva, hogy a hiteles információkkal sikerül eloszlatni az aggodalmakat.

"Ugyanakkor a hatóság a mai napig egyetlen konkrét kérdést sem kapott a munkacsoport részéről" - közölte az NMHH.

Neelie Kroes leveléről szóvivője, Ryan Heath számolt be. Közlése szerint Kroes hangsúlyozni kívánta, hogy a médiaszabadság és médiapluralizmus "nem csupán az uniós és a nemzeti jog technikailag helyes alkalmazását jelenti, hanem - ami ennél fontosabb - ezeknek az alapvető elveknek a gyakorlati alkalmazását és előmozdítását".

A levélre reagált a magyar kormányzati kommunikációért felelős államtitkár is. Kovács Zoltán szerint a magyar médiaszabályozás a hazai körülményekhez igazodik, de ha "a megfelelő jogi fórumokon orvosolni kell", megteszik. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az alapelvekben nincs vitájuk az EU-val.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt Hapák József fotóművész

Életének 67. évében elhunyt Hapák József fotóművész, Debrecen város díszpolgára - közölte a város… Tovább olvasom