Délmagyar logó

2017. 05. 24. szerda - Eszter, Eliza 13°C | 24°C Még több cikk.

A még elégséges szolgáltatásokról sem egyeztek meg

A péntekre tervezett 24 órás sztrájk alatti, még elégséges szolgáltatásokról sem tudott megegyezni a BKV a szakszervezetekkel kedden.
A közlekedési társaság 50 százalékos tömegközlekedést kért minden vonalon, a szakszervezetek ezzel szemben csak buszokat közlekedtetnének, és azok közül is csak az éjszakai járatok vonalán, illetve az alvállalkozók által üzemeltetett vonalakon. A tárgyalások szerdán folytatódnak.

Bartha Pál, a tömegközlekedési szakszervezetek sztrájkbizottságának egyik szóvivője a Független Hírügynökségnek elmondta: kedden délelőtt a még elégséges szolgáltatások kérdésében sem jutottak egyezségre a BKV-val. A közlekedési társaság minden vonalon, a felszíni és a föld alatti járatokon is 50 százalékos közlekedést kért.

A szakszervezetek viszont azt szeretnék, ha az éjszakai buszjáratok közlekednének tovább szolgálatváltás után a nappali műszakban is, vagyis az éjszakai menetrend lenne érvényes.

A buszoknál ez 36 éjszakai vonalon 96 autóbuszt jelent. Ezen felül a dél-budai és észak -pesti részen a Nógrád Volán és a Videoton Transman által működtetett vonalakon járnának a buszok, összesen 117. A szakszervezet ajánlása szerint a trolik, villamosok, metrók, a kisföldalatti és a HÉV egyáltalán nem közlekednének pénteken. Ez egy átlagos napot tekintve 13-15 százaléka a járatoknak.

A szakszervezetek javaslatát a BKV nem fogadta el, ahogy az érdekképviseletek is elutasították a társaság 50 százalékos javaslatát. A tárgyalások szerdán reggel folytatódnak a még elégséges szolgáltatásokról és a szakszervezetek követeléseiről is.

Nemes Gábor, a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetségének elnöke a Független Hírügynökségnek korábban elmondta, hogy kedden délelőtt az érdekvitában sem jutottak megegyezésre a BKV-val. A BKV által felállított négy munkacsoportban nem akarnak részt venni, mert szerintük minden együttműködés alapja a paraméterkönyv visszavonása. Erre viszont nem hajlandó a közlekedési társaság. A cég menedzsmentje által felállított munkabizottságok a létszám-felülvizsgálat, a paraméterkönyv tartalma, a munkakörülmények, valamint a rövid-, közép- és hosszú távú tervek kérdését vizsgálják. A szakszervezetek egyébként arra is kérték a társaságot, hogy mutassa be üzleti terveit - tette hozzá Nemes Gábor.

Nemes Gábor szerint a szakszervezetek rossz néven vették, hogy a BKV tulajdonosa, a főváros pénteken a Volánbusz járatait vetné be a sztrájk miatt kieső buszok helyett. Szerintük ez egy olyan lépés, amivel a főváros az érdekképviseletekre hárítaná a felelősséget.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magasfeszültségű áram sütött meg egy fiatalembert Miskolcon

Életveszélyes égési sérüléseket szenvedett egy 16 éves miskolci fiatalember, amikor vasárnap délután… Tovább olvasom