Délmagyar logó

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 24°C Még több cikk.

A megbízhatóság vezérli

A Soproni Sörgyárhoz, a ma hivatalos nevén Brau Union Rt.-hez évtizedek óta kötődő Németh Árpádnak, aki jelenleg külkapcsolati igazgató, Lackner Kristóf-díjat adományozott a városi kereskedelmi és iparkamara. A kitüntetett szerint emberként és vezetőként is sikerült úgy végeznie a dolgát, hogy ma nyugodt szívvel nézhet a tükörbe.

A család és az ösztöndíj

Volt egyszer egy soproni gimnazista fiú, akinek az édesapjánál gyakran megfordult a sörgyár akkori igazgatója. A fiú jól tanult, így felmerült egy sörgyári ösztöndíj lehetősége.
A Budapesti Műszaki Egyetem vegyészmérnöki karán végezvén, mert – az ő szavaival élve – hűséges típus, ezért hazajött, és 1971-ben megkezdte munkáját a gyárban. Ugyanekkor vette feleségül gimnáziumi szerelmét. Azóta eltelt harmincöt év. Ma a Soproni Sörgyár egyik meghatározó személyisége, elégedett férj és egyben boldog nagyapa.
A február közepén átadott Lackner Kristóf-díj oklevelén a nagy emlékű polgármester szavai állnak, melyeket a közélet szereplőihez intézett egykor: „Azért vagyok, hogy használjak.” Németh Árpád hitvallása ennél tovább mutat:
– Nekem az a legfontosabb, hogy tiszta lelkiismerettel nézhessek esténként a tükörbe. Elmondhassam, ma megtettem mindazt, amit a lehetőségeim és a korlátaim közt tehettem. A megbízhatóság, a hűség és az emberség alapvető fogalmak az életemben.
– A Soproni Sörgyárban eltöltött évek során voltam gyakornok, technológus, laborvezető, főmérnök és igazgató. Mindig úgy gondoltam, hogy a munkában a minőségre kell törekedni és tudtam, hogy korrekt partnerek és jó emberi kapcsolatok nélkül nehéz bármit is megvalósítani.

A művészet szeretete

A család nyújtotta biztos háttér Németh Árpádot is segítette a munkájában:
– A feleségemmel jól illünk egymáshoz. Mindketten vonzódunk a képzőművészethez, szívesen járunk a Sopronban rendezett kiállításokra, de Budapestre, Bécsbe is elmegyünk egy-egy tárlat kedvéért. Nagyon szeretünk utazni. Két fiunkkal sok helyen, közel hatvan országban jártunk már.

A példamutatás szerepe

– Voltunk Amerikában, Ausztráliában, Ázsia több országában. Nagyon szeretem a műemlékeket, lenyűgözött Kambodzsa, Laosz, Vietnam. Ausztria és Svájc hegyei mellett a másik kedvencünk a kanadai Sziklás-hegység. A gyerekeink már felnőttek, de velük és a három unokánkkal évente egy hetet együtt síelünk valahol.
– Az idők során a segítségért hozzánk fordulóknak mindig igyekeztünk támogatást adni. Az emberség, az emocionális háttér a segítségre szorulók meghallgatásában is fontos szerepet játszott. Nehéz szívvel élem meg, hogy jelenleg kevesebb összeg jut támogatásra, holott rászoruló van bőven.
Németh Árpád többek között a Soproni Ászok Kosárlabda Club örökös tiszteletbeli, és az Élelmiszerfeldolgozók Országos Szövetsége Etikai Bizottságának elnöke. Közéleti emberként a megbízhatóság, a hűség, az emberség és a család mellett van számára még egy kulcsszó, ami meghatározza tetteit: ez a példamutatás.
– Az embernek mindig aszerint kell cselekednie és élnie, amit mond. Nyugodt szívvel nézhetek tükörbe, mert úgy érzem, hogy ez nekem vezetőként és családfőként is sikerült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Törvényesség az oktatásban

„ A diákok nem visszaélnek jogaikkal, hanem addig a határig élnek velük, amíg a pedagógus… Tovább olvasom