Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

A megújuló energiáról tanácskoztak Szarvason

Magyarország lehetőségei a rendelkezésre álló alternatív és megújuló energiaforrások terén kiválóak.
A megújuló energiafelhasználás az összes magyarországi energiafogyasztásnak csupán 7,3 százaléka volt 2009-ben, és ez az arány 2010-ben sem javult jelentősen a gazdasági válság beruházásokra gyakorolt negatív hatása miatt - olvasható a megújuló energiaforrásokról szóló Valóságos Kincsesbánya című fórumsorozat keretében Szarvason szombaton megrendezett konferencia tájékoztató füzetében.

Magyarország ugyanakkor 2020-ra azt vállalta, hogy az összes energiaigény 13 százalékát megújuló energiahordozók hasznosításával elégíti ki.

A dokumentum szerint Magyarország lehetőségei a rendelkezésre álló alternatív és megújuló energiaforrások terén kiválóak. Az ország adottságai megfelelőek a geotermikus-, a napenergia kiaknázására, a szél energiájának hasznosítására, emellett jelentős mennyiségű biomassza is rendelkezésünkre áll. Ezeknek a valódi nemzeti kincseknek a kihasználása, kiaknázása nemcsak az európai uniós előírásoknak való megfelelés miatt lenne fontos, de versenyképességünk növelése, fosszilis energiafüggőségünk csökkentése, új munkahelyek teremtése, valamint környezetvédelmi okokból is.

Babák Mihály, a vendéglátó város polgármestere azt közölte a konferencián az MTI-vel, hogy az önkormányzat közintézményeinek jelentős részét már most is geotermikus energiával, távhő segítségével fűtik. A város azonban pályázik egy újabb, másfél milliárd forintos fejlesztésre, amelyből egyrészt korszerűsítenék a meglévő rendszert, másrészt tovább bővítenék úgy, hogy a lakosságot és az ipart fokozottabban tudják kiszolgálni megújuló energiával.

Süli János, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgató-helyettese arról beszélt a fórumon, hogy az atomerőmű a magyar villamosenergia-termelés 42 százalékát adja, s a kétezer megawattos teljesítményt 20 évig tudják garantálni. Mint mondta, folyamatban van egy bővítési program, amelyről még 2009-ben döntött a parlament. Az eredeti tervek szerint 2020 és 2025-ben lépne be egy-egy új blokk. A szakember szerint azonban a programot fel lehetne gyorsítani, főleg ha keresleti piac alakul ki, ám erről még nem született kormánydöntés.

A helyettes vezető kifejtette, hogy az atomerőmű környezetvédelmi szempontból tiszta energiát állít elő, és véleménye szerint Magyarország jövője az atom- és a megújuló energia együttműködésén múlhat.

"Kell egy nagy alaperőmű, mert az ország energiagondját megújuló energiából nem lehet megoldani." - szögezte le, majd hozzátette: a két rendszer jó kooperációjából gazdaságilag hasznos, és jó árral rendelkező villamos energiát lehet termelni.

A konferencián a német érdekeltségű r.e Bioenergie képviselője ismertette a cég 4,5 milliárd forintból Szarvason megvalósult beruházását, a 4,17 megawatt teljesítményű biogáz üzemet a napokban adják át.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kényszerleszállás Börgöndön

Műszaki hiba miatt kényszerleszállást hajtott végre egy Cessna típusú kisrepülőgép szombaton a börgöndi repülőtéren. Tovább olvasom