Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 17°C

A megye gazdasága 2005-ben

A mögöttünk álló esztendőben a Csányi-birodalom részeként újra felfelé ívelő pályára lépett a Pick és a Sole Rt., s tovább erősödtek a feltörekvő középvállalkozások. Ugyanakkor bezártak olyan régi ipari hagyományokat ápoló cégek, mint a volt szegedi ruhagyár, a Kossuth Nyomda Kft., az Ikarus, valamint a vásárhelyi csempe- és burkológyár.
Január
A Démász Rt. igazgatósága január 13-án leváltotta Dervarics Attila vezérigazgatót, aki 1992 óta állt a cég élén. A változás nem érintette igazgatósági elnöki funkcióját. Később, október 18-án azonban személyes okokra hivatkozva felállt székéből.

Február
A hónap elején folyamatos leépítés után végül teljesen leállt a baromfitenyésztés a Hódagró Rt.-nél. Negyven embere munkahelye került veszélybe.

Február 10-én megnyílt a Lidl Áruház Makón.

A Csongrád megyei gazdák is kiálltak traktoraikkal a budapesti Felvonulási térre a február 21-én elkezdődött gazdademonstrációhoz csatlakozva, s csak március közepén, a megegyezés után jöttek haza. A hónap végén már félpályás útlezárásokat ígértek, amelyeket március elején meg is tartottak.

Március
A Csányi Sándor OTP elnök-vezérigazgató közvetett érdekeltségébe tartozó Délhús Rt. március 17-én megvásárolta a Pick Szeged Rt. részvényeinek közel egyharmadát. Ekkor még csak sejteni lehetett, hogy új fejezet kezdődött el a cégnél, amely 2004-ben 6,4 milliárd forintos veszteséggel zárta az évet. Áprilistól Kovács Lászlót nevezték ki a cég elnök-vezérigazgatójává, aki a Délhús Rt.-nél is ugyanezeket a funkciókat látta el. A Pick részvényeinek másik kétharmada rövid időre két magánszemély kezébe került: az Arago végképp kiszállt a cégből.

Március 18-án átadták a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara új székházát a Brüsszeli körúton.

Április
Április 22-én megnyílt Szegeden a vidék legnagyobb ruházati áruháza, a török tulajdonban lévő Sever Center.

Május
Május 10-én Opel-szalon nyílt Vásárhelyen. A 600 négyzetmétere alapterületű autókereskedés az egyik legnagyobb a térségben.

Május 20-án megtartották első figyelmeztető sztrájkjukat a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. dolgozói, mivel még a márciusi munkabéreket sem kapták meg. Júliusban több mint egy hétre beszüntették a munkát, egyszer pedig Budapesten, a tulajdonos székháza előtt is tüntettek.

Június
Júniusban megkezdődött a próbagyártás a szentesi sasliküzemben, amelyben júliustól folyamatosan termelnek. A Hungerit Rt.-hez kötődő gyár megalakításakor negyven embernek adott munkát.

Június 6-án a vásárhelyi közgyűlés zárt ülésen döntött arról, hogy 600 millió forintért eladják a volt Ifjúsági Park és Szabadidő Központot. A háromhektáros területet egy budapesti székhelyű cég vette meg, hogy üzletközpontot létesíthessen. Az építkezést a tervek szerint ez év tavaszán kezdik.

A május végén bejelentett 160 fő helyett csak 77-et küldenek el a Picktől. Kényszerintézkedéshez kellett nyúlni a tavalyi nagy veszteség miatt.

Június 24-én a Csomiép Beton és Meliorációs Termékgyártó Kft. vásárhelyi telephelyén egy fedett csarnokot adtak át. A 200 millió forintos beruházásnak köszönhetően már nincs időjáráshoz kötve a betongyártás.

Július
Július 1-jétől kínai befektetőcsoport kezébe került a szegedi Skála.

Július 14-én csoportos létszámleépítést jelentett be az Ikarus Szegedi Alkatrészgyártó Kft.: 156 dolgozójukat küldték el.

Július 20-án átadták a Főszer-Elektroprofil Kft. 3200 négyzetméteres székházát és telephelyét a Szabadkai úton.

Augusztus
Augusztus 24-én átadták a Lombard Lízing Rt. Somogyi Béla utcai 5200 négyzetméteres székházát.

Szeptember
Magyar Termék Nagydíjat kapott a Szilánk Rt, amely az utolsó két évben megduplázta létszámát: már 400 főt alkalmaznak.

A szeptember 9-én zárult nyilvános vételi ajánlat eredményeképpen a Délhús Rt.-é lett a Pick csaknem száz százaléka. Pár nappal később bejelentették: az év végén újra beindítják a sertésvágó vonalat, és 80 embert vesznek fel.

Október
Október 2-ával felmondtak a Szegedi Kossuth Nyomda Kft. 120 dolgozójának. Szeptemberben már a telephelyet is eladták.
Október közepén elterjedt a hír Vásárhelyen, hogy bezár a Lasselsberger Hungária Kft. helyi üzeme. A csempe- és burkológyártó cég 260 munkást foglalkoztat. Decemberre biztossá vált: megszűnik az üzem, így az emberek az utcára kerültek. A Fidesz tiltakozó demonstrációt szervezett az üzem előtt.

November
November 10-én másodszorra adtuk át a Délmagyarország Presztízs Díjakat – hat kategóriában. Az év kisvállalkozása a Móra Color Ipari Vállalkozás, Az év középvállalkozása a LIMIT Tanácsadó és Vagyonértékelő Kft., Az év vállalkozása a Szilánk Cégcsoport, Az év üzletembere Lakatos Jenő, a Főszer-Elektroprofil Kft. ügyvezető igazgatója lett. Az üzleti innovációs díjat a Solvo Biotechnológiai Rt.-nek, a Környezetvédelmi díjat a Kelléktár 2000 Kft.-nek ítélte oda a zsűri.

November 20-án megnyitotta fiókját a Budapest Bank Rt. Vásárhelyen. Ez már a kilencedik pénzintézet a városban.

November 24-én tüntettek a bezárt Ikarus dolgozói, mert nem kapták meg végkielégítésüket. November 28-án kihirdették a cég felszámolását.

November 29-i dátummal beolvadt a Sole Hungária Rt.-be a szintén Csányi Sándor közvetett érdekeltségébe tartozó pécsi Új-Mi-Zo, jogutódként létrejött a Sole-Mi-Zo Zrt. Az új társaság központja Szeged, s ide csoportosítják a termelési kapacitás jelentős részét is.

December
Decemberben az Eurohód Kft. feltámasztotta a legendás vásárhelyi Nor-Coc márkanevet. Most azonban már nem svájcisapkát és fürdőruhát, hanem elegáns női ruhákat készítenek.

December 14-ével újraindította a vágóüzemet a Pick Szeged Rt., amely 2006-tól már teljes kapacitással dolgozik. Évi 650 ezer disznót vágnak majd a cégcsoporton belüli szakosodásnak köszönhetően.

Karácsony előtt leállt a termelés a felszámolás alatt álló volt ruhagyárban, a Timax Alfa Kft.-ben. Közel 80 ember került utcára.

Az összeállítást készítette: F. K. – K. T.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A gondokat nekünk kell megoldani

Sólyom László újévi beszédében óvott a lejárató kampánytól, a teljesíthetetlen ígéretektől. Tovább olvasom