Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

A megye legmagasabb pontja

Öttömöst nem szabad kihagynia a természeti értékek csodálóinak. Sem annak, aki busszal megy, sem annak, aki kerékpárral, vagy részben gyalog. Természeti, kulturális értékekben egyaránt gazdag a település –, s itt található a megye legmagasabb pontja.
Mind több érdeklődőt vonz az Öttömösi Erdőspuszta Tájház és Erdei Iskola – mondja Molnár Ibolya, az intézmény menedzsere. Szeged felől jőve, a pusztamérgesi elágazásnál kell az öttömösi buszról leszállni. Terepi vezetést, erdőjárást éppúgy „rendelhetünk", mint népi foglalkozásokba való bevezetést, előadásokat az ökológia témakörétől a művészetekéig. A környék igazi őspusztagyep, juhnyájjal, egymást érik a vonuló madárcsapatok, sőt többezres denevérrajt is láttak már a megfigyelők ősszel. Kitűnő gombalelőhely is az öttömösi puszta. Étkezést, szállást az erdei iskola, s a Gyarmati-vendégház nyújt.

A gyalogtúrázók figyelmébe is ajánlható a környék. Legérdemesebb a bajai busszal jönni a volt Petróczi-iskoláig, a Dobótanyáig. Onnan, a kék háromszög jelzést követve, gyalog mehetünk, dűlőutakon, fenyvesekben a Módra-vendégházig. A mintegy 6 kilométeres táv másfél óra alatt teljesíthető – mondja Nagy Zsuzsanna, a Szegedi Vörös Meteor SK természetjáró szakosztály elnöke. Elérjük a megye legmagasabb pontját, a csaknem 128 méter magas dombot, a faragott kopjafával. A faluban a Magyar László Afrika-kutatóról elnevezett emlékpark fogad; az öttömösi puszta a Magyar családé volt valaha. Az éhezők-szomjazók a boltban, s a vendéglátóhelyen fölfrissíthetik a tartalékokat. Ha még nem elég a gyaloglásból, továbbmehetünk – immár a kék négyszög jelzést követve – a hat és fél kilométerre lévő Back-kápolnáig; a vadászbalesetben egykor elhunyt Begavári Back Ottó emlékére, Szent Erzsébet tiszteletére emeltették. Innen busszal – kifáradva, ugyanakkor élményekkel földúsulva – utazhatunk haza.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lehet új oktatási épület

Hiába írták alá már az előszerződést is a volt Pattantyús-középiskola épületének megvásárlására, a… Tovább olvasom