Délmagyar logó

2017. 12. 14. csütörtök - Szilárda -1°C | 9°C Még több cikk.

A méhek tudják a megoldást

A méhek jelenthetik a kulcsot az újfajta antibiotikumok kifejlesztéséhez – állapították meg ausztrál kutatók.
A méhek jelenthetik a kulcsot az újfajta antibiotikumok kifejlesztéséhez – állapították meg ausztrál kutatók. A veszélyes baktériumok az elmúlt években egyre nagyobb ellenálló képességre tettek szert a különböző gyógyszerekkel szemben. Emiatt évente emberek milliói halnak meg. Ahhoz, hogy ismét hatékony gyógyszereket fejlesszenek ki, a tudósok egyebek között azt vizsgálják, miért olyan ellenállóak a méhek a betegségekkel szemben – írta a Die Welt című német lap online változata.

Az ausztráliai Macquarie egyetem kutatócsoportja ígéretes eredményeket mutatott fel az úgynevezett bioprospecting területén. Bioprospectingnek nevezik a kutatást olyan hatóanyagok után, melyeket az élő szervezetek termelnek, és orvosi célra felhasználhatók. Az eddigi vizsgálatok szerint a rovarok jelenthetik a kulcsot a hatékonyabb és sokoldalúbb antibiotikumok kifejlesztéséhez.

A közösségben élő rovarok ebből a szempontból még fontosabbak, ugyanis a „rovarállam" ideális feltételeket teremt a betegségek terjedéséhez. A rovarközösséget a túlnépesedés és a csekély genetikai variáció jellemzi, ami a járványok lefolyását csak gyorsítja. Ahhoz, hogy ilyen körülmények között életben maradjanak, a rovaroknak olyan módszereket kellett kifejleszteniük, amelyek feltartóztatják a betegségeket. Ehhez olyan anyagokat kell kiválasztaniuk, amelyek gátolják a gombák és baktériumok terjedését.

Maga a védekezőmechanizmus már ismert volt, ugyanakkor azt nem vizsgálták, vajon egy közösség mérete hogyan befolyásolja annak erősségét. Az ausztrál kutatók eredményei azt mutatják, hogy szoros kapcsolat van a csoport nagysága, a genetikai rokonság és a jobb védekezőmechanizmus között. A tudósok most a rokon fajokra, például a darazsakra, illetve a félszociális közösségekre is ki akarják terjeszteni a vizsgálatot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogytak az „ottalvós

Augusztus 3-án elfogytak az „ottalvós" Sziget hetijegyek, „hazamenős" hetijegyet a… Tovább olvasom