Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

A Mezőgazdasági Bizottság védi a magyar termőföldeket

Mezőgazdasági Bizottsága a külföldiek termőföldön történő zálogjog alapításának megakadályozását szorgalmazó törvényjavaslattal védenék a magyar termőföldeket.
Egyhangúlag tárgysorozatba vételre ajánlotta az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága a külföldiek termőföldön történő zálogjog alapításának megakadályozását szorgalmazó törvényjavaslatot szerdán.

A több törvényt is módosító előterjesztést Magyar Zoltán és Varga Géza jobbikos képviselő nyújtotta be. Az ellenzéki politikusok a külföldiek illegális termőföldszerzési törekvései szerintük egyik legelterjedtebb formájának kívánnak gátat szabni.

A javaslat kapcsán kormánypárti és ellenzéki képviselők is egyetértettek abban, hogy a magyar termőföld védelme aktuális kérdés, hiszen a külföldiek földvásárlási moratóriuma 2014-ben lejár, ezért üdvözlendő minden a helyzeten javítani akaró szándék.

Font Sándor (Fidesz), a bizottság elnöke ugyanakkor jelezte, hogy a magyar termőföld védelme sokkal összetettebb, komplexebb faladat, mint amit önálló indítványukban megfogalmaztak a javaslattevők. Ezzel a megállapítással több képviselő is egyetértett.

Álláspontjukat legmarkánsabban Jakab István (Fidesz), az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke fogalmazta meg. Szerinte ugyanis a magyar termőföld körüli ügyek rendezésére új földtörvény megalkotására van szükség. Ezzel a megállapítással Varga Géza is egyetértett, hozzátéve, hogy javaslatukkal a téma fontosságára kívánták felhívni a figyelmet.

A testület tárgysorozatba vételre szintén alkalmaznak találta az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvényhez benyújtott módosító javaslatot. Ezt az indítványt négy KDNP-s képviselő jegyzi. Lényege, hogy ne szedjenek ebrendészeti hozzájárulást a vadászkamara által kiállított, a megfelelő képzettséget tanúsító - a vadászkutya egyedi jelölését is tartalmazó - vadászati alkalmassági vizsgaigazolvánnyal rendelkező kutyák után.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A DK szerint az Alkotmánybíróság lehetővé teszi frakcióalakításukat

A Demokratikus Koalíció alelnöke biztosra veszi, az Alkotmánybíróság döntése lehetővé teszi majd,… Tovább olvasom